Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί το πυραυλικό σύστημα Javelin μπορεί να παίξει ρόλο – «κλειδί» κατά της Ρωσίας

Κυριακή, 13 Μαρτίου, 2022

Εικόνες κατεστραμμένων ρωσικών τανκς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τραβήξει την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο όπλο: το πυραυλικό σύστημα Javelin (στα ελληνικά: «Ακόντιο»).

polemos-stin-oykrania-giati-to-pyrayliko-systima-javelin-mporei-na-paixei-rolo-kleidi-kata-tis-rosias-561760558

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν μεταφέρει όπλα στην Ουκρανία κατά τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής. Εικόνες κατεστραμμένων ρωσικών τανκς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τραβήξει την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο όπλο: το πυραυλικό σύστημα Javelin (στα ελληνικά: «Ακόντιο»).

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν στείλει πάνω από 17.000 αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία μέσω ξηράς από την Πολωνία και τη Ρουμανία – συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Javelin – σε διάστημα λιγότερο από μία εβδομάδα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τους New York Times.

Το Javelin έχει αποκτήσει ένα συμβολικό χαρακτήρα στη διαδικτυακή ρητορική υπέρ της ουκρανικής πλευράς. Ο πρώην ρεπόρτερ Κρίστιαν Μπόρις δημιούργησε μια εικόνα ενός αγίου που κρατά ένα Javelin και τη μονάδα εκτόξευσής του.

Τι ακριβώς είναι όμως το Javelin;

Το Javelin είναι ένα αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα που «κλειδώνει» στη θερμική εικόνα ενός στόχου. Ο στρατιώτης κοιτάζει μια μονάδα εντολών εκτόξευσης και επιλέγει διαφορετικούς στόχους και τύπους επίθεσης.

Όταν δίνεται η εντολή επίθεσης, ο κινητήρας του πυραύλου τον εκτοξεύει έξω από τον σωλήνα προτού ανάψει ο κύριος κινητήρας του και τον κάνει να απογειωθεί.

Η πιο ήπια εκκίνηση μειώνει τα συντρίμμια και τον καπνό, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον εχθρό να δει πού ακριβώς εκτοξεύτηκε. Χρησιμοποιεί επίσης αυτό που είναι γνωστό ως σύστημα «εκτόξευσε και ξέχνα το» (fire and forget), το οποίο επιτρέπει στον στρατιώτη να καλυφθεί ή να φορτώσει ένα νέο πύραυλο ενώ ο άλλος ακολουθεί ήδη τον στόχο του.

Πώς μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το Javelin αποτελεί μια ισχυρή προσθήκη στο υπάρχον οπλοστάσιο της Ουκρανίας.

Είναι εύκολο να εκπαιδεύσεις μαχητές να τα χρησιμοποιήσουν, αναφέρει ο Μαρκ Κανσιάν, ανώτερος σύμβουλος για το πρόγραμμα διεθνούς ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συμφέρει την Ουκρανία, όπου υπάρχουν πολίτες οι οποίοι έχουν λάβει μέρος στις μάχες. Οι ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει ουκρανικές δυνάμεις στο παρελθόν για τον τρόπο χειρισμού των όπλων αυτών.

Το Javelin είναι «ιδιαίτερα χρήσιμο επειδή οι Ρώσοι φαίνεται να είναι περιορισμένοι στο να κινούνται οδικώς», πρόσθεσε ο Κανσιάν, γεγονός που διευκολύνει τις ουκρανικές δυνάμεις να δημιουργήσουν ενέδρες ή ισχυρά σημεία εκτόξευσης.

Πηγή: Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου