Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Τα αεροπλανοφόρα Harry S. Truman και το Charles de Gaulle στις ελληνικές θάλασσες

 Δευτέρα, 21 Μαρτίου, 2022

Χασαπόπουλος Νίκος

Τα αεροπλάνα τους βρίσκονται σε αυξημένη κινητικότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Άλλωστε στη Μεσόγειο κυκλοφορούν εσχάτως και ρωσικά καταδρομικά.

Τα αεροπλανοφόρα Harry S. Truman και το Charles de Gaulle στις ελληνικές θάλασσες | tovima.gr
‘Όταν βρίσκονται δύο αεροπλανοφόρα (και τα δύο πυρηνοκίνητα με τρομακτική δύναμη πυρός) στις ελληνικές θάλασσες τι μπορεί να συμβεί; Αυξημένη κίνηση στο FIR Αθηνών. Το αμερικανικό Harry S. Truman, μήκους 333 μέτρων, με πλήρωμα 6.000 ανδρών και γυναικών, με 90 μαχητικά αεροσκάφη (F-18) και εξοπλισμένο με πυραύλους Τόμαχωκ και Κρουζ και το γαλλικό Charles de Gaulle που μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη Rafale και ιπτάμενα ραντάρ Hawkey, ελικόπτερα καθώς και πυραύλους Aster-15, πλέουν τούτες τις ημέρες σε ελληνικές θάλασσες πραγματοποιώντας περιπολίες (monitoring), αλλά και ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις συνεκπαίδευσης με ελληνικά μαχητικά και με πλοία του Στόλου μας. Τα αεροπλάνα τους βρίσκονται σε αυξημένη κινητικότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Άλλωστε στη Μεσόγειο κυκλοφορούν εσχάτως και ρωσικά καταδρομικά.
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρέθηκε στη βάση της Σούδας, έδεσε στο Κρηπίδωμα Κ-14 (ή Προβλήτα Κ-14) η οποία φρουρείται στο βέλτιστο δυνατό βαθμό. Η Κ-14 έχει βάθος 14 μέτρων και θεωρείται ιδανική προβλήτα όχι μόνον για πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα, αλλά και για πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθός του, δεν μπορεί παρά να υπολογίσει ότι  τα μη πυρηνικίνητα  πολεμικά πλοία χρησιμοποιούν έως 5 μέτρα το πολύ, βάθος, το μήκος του φτάνει τα 300 μέτρα, το πλάτος τα 100, είναι η μοναδική τέτοια εγκατάσταση σε ολόκληρη τη Μεσόγειο κάνοντας την Σούδα ιδιαίτερη στρατηγική βάση..
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο στις 24 Μαρτίου αναμένεται να βρίσκεται στο Φάληρο και την επομένη στην διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου θα στείλει (εκτός απροόπτου) 4 Rafale να τιμήσουν την επέτειο (πετώντας πάνω από το Σύνταγμα), μαζί με τα ελληνικά Rafale, τα F-16, τα Mirage 2000-5, τα Phantom, τα Απάτσι, τα Σινούκ, αλλά και το Spitfire. Όταν το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα φθάνει στο Φάληρο, εκεί κοντά, στο Τροκαντερό, πάνω στο θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ, θα βρεθούν δύο υπουργοί για να υπογράψουν μια σύμβαση με εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι προγραμματισμένο να έρθει στην Ελλάδα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί η οποία μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο θα υπογράψουν την σύμβαση για τα έξι επιπρόσθετα Rafale, αλλά και για τις φρεγάτες Belh@rra.

Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε, όπως αναμενόταν μεγάλη κινητικότητα και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (τη «Σούδα του Βορρά», όπως την αποκαλεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος). Πέραν των αμερικανικών πλοίων ή πλοίων μισθωμένα από το αμερικανικό Πεντάγωνο που ήδη τους προηγούμενες εβδομάδες έχουν ξεφορτώσει άρματα μάχης, ελικόπτερα κ.α.) και προωθήθηκε ήδη σε ανατολική και κεντρική Ευρώπη, αναμένονται στην Αλεξανδρούπολη (ίσως και τούτη την εβδομάδα) πολεμικά πλοία και άλλων χωρών- μελών του ΝΑΤΟ.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου