Η ιστοσελίδα Gzero κάνει λόγο για τέσσερα πιθανά σενάρια

Από την πρώτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ένα από τα πιο κεντρικά πρόσωπα.

Ο κωμικός ηθοποιός που υποδυόταν διάφορους ρόλους στην ουκρανική τηλεόραση κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία και, εσχάτως, να μετατραπεί σε πραγματικό ηγέτη. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα κατέστη τραγικός ήρωας από τον οποίο θα μπορούσε να εξαρτάται η επιτυχία ή αποτυχία του πολέμου που ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε στην πατρίδα του και πλέον η «καυτή πατάτα» για το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στα χέρια του.

Τα σενάρια

Η ιστοσελίδα Gzero κάνει λόγο για τέσσερα πιθανά σενάρια:

Σύμφωνα με το πρώτο, ο Ζελένσκι θα διαφύγει μιας κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις και, όντας αναγνωρισμένος ως ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας από τις περισσότερες ξένες κυβερνήσεις, θα ηγείται της ουκρανικής κυβέρνησης από την εξορία – είτε από τη δυτική Ουκρανία, η οποία δεν τελεί υπό ρωσική κατοχή, είτε από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο Ζελένσκι θα σκοτωθεί στις μάχες και θα γίνει μάρτυρας στο όνομα της ουκρανικής ανεξαρτησίας.

Τον τρίτο σενάριο θέλει τον Ζελένσκι να φυλακίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις και η απελευθέρωσή του να αποτελεί διπλωματικό διαπραγματευτικό «χαρτί».

Τέλος, το τέταρτο σενάριο εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να καταλάβουν το Κίεβο και η εικόνα του Ζελένσκι ως εθνικού ήρωα και διεθνούς συμβόλου, θα ενισχυθεί, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξαναγκαστεί να διαπραγματευτεί μαζί του.

Το κάθε ένα από αυτά τα σενάρια, όπως επισημαίνεται, ενέχει μακροπρόθεσμα ρίσκα και όλα τους συζητούνται κεκλεισμένων των θυρών στο Κίεβο, τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη.

Η πιο σημαντική συζήτηση που έλαβε χώρα εκτός Ρωσίας και Ουκρανίας ήταν στη Ρώμη, όπου ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν πραγματοποίησε συνάντηση με τον ανώτατο Κινέζο διπλωμάτη, Γιανγκ Τζιέτσι.

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε με φόντο εσωτερικές συνομιλίες σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Στις ΗΠΑ, τα επιχειρήματα έχουν να κάνουν με το αν θα είναι η διπλωματία ή η πίεση που θα πείσει την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία.

Στην Κίνα, η συζήτηση αφορά το πόσο ανοιχτά μπορεί το Πεκίνο να στηρίξει τη Ρωσία χωρίς να πηγαίνει μονίμως ενάντια στους κύριους εμπορικούς της εταίρους, δηλαδή την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.