Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Δύο εκατατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (Βίντεο)

  Τετάρτη, 9 Μαρτίου, 2022

ΛΒΙΒ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία έφτασε τα 2 εκατομμύρια την Τρίτη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, την ταχύτερη έξοδο που έχει δει η Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σήμερα η εκροή προσφύγων από την Ουκρανία αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Δύο εκατομμύρια», έγραψε στο Twitter ο Φίλιπο Γκράντι (Filippo Grandi), ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η ενημέρωση έγινε, καθώς μια νέα προσπάθεια εκκένωσης αμάχων κατά μήκος ασφαλών διαδρόμων ξεκίνησε τελικά την Τρίτη.

Τα λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που διέφυγαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άφησαν δύο εμπόλεμες πόλεις κατά μήκος ασφαλών διαδρόμων την Τρίτη.

Η ρωσική επίθεση έχει παγιδεύσει ανθρώπους μέσα σε πολιορκημένες πόλεις που εξαντλούνται σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα εν μέσω του μεγαλύτερου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προηγούμενες προσπάθειες να οδηγηθούν οι άμαχοι στην ασφάλεια είχαν καταρρεύσει με νέες επιθέσεις. Όμως την Τρίτη, βίντεο που δημοσιεύτηκε από Ουκρανούς αξιωματούχους έδειξε λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους να κινούνται κατά μήκος ενός χιονισμένου δρόμου από την ανατολική πόλη Σάμι και άλλους να φεύγουν από το πολιορκημένο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης.

Δεν ήταν ξεκάθαρο πόσο θα διαρκούσε η προσπάθεια.

«Στην ουκρανική πόλη Σάμι που δόθηκε ένας πράσινος διάδρομος, ξεκίνησε το πρώτο στάδιο εκκένωσης», ανέφερε στο Twitter η ουκρανική κρατική υπηρεσία επικοινωνιών.

Αυτά τα λεωφορεία κατευθύνονται προς άλλες πόλεις της Ουκρανίας, αλλά πολλοί άνθρωποι επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα. Ο Σάφα Μσεχλί (Safa Msehli), εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε στο Twitter ότι 2 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 100.000 ατόμων που δεν είναι Ουκρανοί.

Καθώς η εισβολή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη εβδομάδα της, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στη νότια Ουκρανία, αλλά έχουν σταματήσει σε ορισμένες άλλες περιοχές. Ουκρανοί στρατιώτες και εθελοντές οχύρωσαν την πρωτεύουσα, το Κίεβο, με εκατοντάδες σημεία ελέγχου και οδοφράγματα που είχαν σχεδιαστεί για να εμποδίσουν την κατάληψη. Μια συνεχής βροχή από οβίδες και ρουκέτες έπεσε σε άλλα πληθυσμιακά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του προαστίου Μπούτσα (Bucha) του Κιέβου, όπου ο δήμαρχος ανέφερε ισχυρά πυρά πυροβολικού.

«Δεν μπορούμε καν να μαζέψουμε τα πτώματα γιατί οι βομβαρδισμοί από βαριά όπλα δεν σταματούν μέρα ή νύχτα», είπε ο δήμαρχος Ανατόλ Φεντορούκ (Anatol Fedoruk). «Τα σκυλιά διαλύουν τα πτώματα στους δρόμους της πόλης. Είναι ένας εφιάλτης».

Σε μια από τις πιο απελπισμένες πόλεις, τη Μαριούπολη, περίπου 200.000 άνθρωποι -σχεδόν ο μισός πληθυσμός των 430.000- ήλπιζαν να φύγουν.

Το κέντρο συντονισμού της Ρωσίας για ανθρωπιστικές προσπάθειες στην Ουκρανία και η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας Ιρινα Βέρεστσουκ (Iryna Vereshchuk) δήλωσαν αμφότεροι ότι συμφωνήθηκε να ξεκινήσει κατάπαυση του πυρός την Τρίτη το πρωί για να επιτραπεί η εκκένωση ορισμένων αμάχων, αλλά δεν ήταν σαφές πού θα οδηγούσαν όλοι οι διάδρομοι, εν μέσω διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Το κέντρο συντονισμού της Ρωσίας πρότεινε ότι θα υπάρχουν περισσότεροι από ένας διάδρομοι, αλλά οι περισσότεροι θα οδηγούσαν στη Ρωσία, είτε απευθείας είτε μέσω Λευκορωσίας. Στα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο, ο Ρώσος πρέσβης πρότεινε να ανοίξουν διάδρομοι από πολλές πόλεις και οι άνθρωποι να επιλέξουν μόνοι τους ποια κατεύθυνση θα ακολουθούσαν.

Επανέλαβε ότι οι προτάσεις για εκκένωση αμάχων στη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία, η οποία ήταν έδαφος εκκίνησης για την εισβολή, ήταν απαράδεκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου