Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Οι ΗΠΑ αναζητούν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα λόγω του εμπάργκο που θέλουν να επιβάλουν στη Ρωσία

  Τετάρτη, 9 Μαρτίου, 2022

"Εγκάρδιες" οι συνομιλίες με Αμερικανούς, λέει ο Μαδούρο. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη χώρα και αναγνωρίζουν ως πρόεδρό της τον Γκουαϊντό.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο δείχνει διαθέσιμος να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας του εάν αποκλειστούν οι ρωσικές προμήθειες από τη διεθνή αγορά, όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη μάλιστα ο Μαδούρο χαρακτήρισε ως ”εγκάρδιες και σοβαρές” τις συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια συνάντησή τους με αμερικανούς αξιωματούχους το Σαββατοκύριακο.

Η Βενεζουέλα, είναι σύμμαχος της Ρωσίας ενώ η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις. Τώρα όμως, όπως αναφέρουν οι New York Times, ως εναλλακτική πηγή προμήθειας αργού πετρελαίου προς αντικατάσταση των απωλειών από ένα εμπάργκο στο ρωσικό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να εξετάζουν τη χαλάρωση των κυρώσεων για να επιτρέψουν στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας να επιστρέψει στις παγκόσμιες αγορές και να αντιμετωπίσουν τις ταχέως αυξανόμενες τιμές του αργού.

Όμως τέτοιες προσπάθειες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια.

Αντιδράσεις από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους

Ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ασκούν έντονη κριτική σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναβίωσης των δεσμών με τη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι οι προσπάθειες απομόνωσης του Προέδρου των Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να οδηγήσουν στην ισχυροποίηση άλλων αυταρχικών ηγετών.

«Ο Λευκός Οίκος φαίνεται πρόθυμος να εγκαταλείψει όσους στη Βενεζουέλα επιζητούν την ελευθερία με αντάλλαγμα μια ασήμαντη ποσότητα πετρελαίου», ανέφερε σε tweet ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα.

Ο δε γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ από το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι η επανεκκίνηση του εμπορίου πετρελαίου με τη Βενεζουέλα «ενέχει τον κίνδυνο διαιώνισης μιας ανθρωπιστικής κρίσης που έχει αποσταθεροποιήσει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική». Αποκάλεσε τον κ. Μαδούρο «καρκίνο στο ημισφαίριο μας» τονίζοντας πως δε πρέπει να «δοθεί νέα πνοή στην βασιλεία του που βασίζεται σε βασανιστήρια και δολοφονίες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τον Μαδούρο για εκλογική νοθεία και η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να τον εκδιώξει ενώ η Ουάσιγκτον, αν και τώρα συνομιλεί με τον Μαδούρο, έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας από το 2019.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας για να στερήσουν πόρους από την κυβέρνηση Μαδούρο.

HuffPost Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου