Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλαγή πλεύσης από τη Ρωσία μετά την ουκρανική αντίσταση

 

Μπορεί τις τελευταίες ώρες να συνεχίζεται το σφυροκόπημα μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας, όπως το Κίεβο, ωστόσο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να εξελίσσονται όπως θα περίμενε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλαγή πλεύσης από τη Ρωσία μετά την ουκρανική αντίσταση | tovima.gr

Οστρατιωτικός περίπατος που περίμεναν οι Ρώσοι μόλις ξεκινούσαν την εισβολή στην Ουκρανία δεν επετεύχθη με αποτέλεσμα να αρχίσουν να φαίνονται δειλά – δειλά τα πρώτα σημάδια αλλαγής πλεύσης από τη Μόσχα.

Μπορεί τις τελευταίες ώρες να συνεχίζεται το σφυροκόπημα μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας, όπως το Κίεβο, ωστόσο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να εξελίσσονται όπως θα περίμενε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τεράστιο ρωσικό κομβόι που πλησίαζε προς το Κίεβο καθυστερεί σημαντικά.

Ο λόγος, όπως αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οφείλεται κυρίως στην ουκρανική αντίσταση.

«Το κύριο σώμα της μεγάλης οχηματαπομπής που προελαύνει προς το Κίεβο παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης καθώς καθυστερεί λόγω της σταθερής ουκρανικής αντίστασης, μηχανικής βλάβης και κυκλοφοριακής συμφόρησης», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών. 

Τι σηματοδοτούν οι δηλώσεις Λαβρόφ

O επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου φάνηκε ελάχιστα πιο διαλακτικός απέναντι στην Ουκρανία, τουλάχιστον όσο αφορά το σκέλος των διαπραγματεύσεων και όχι το στρατιωτικό κομμάτι.

«Ένας είναι ο όρος μόνο που θέτουμε: Να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις», είπε ο πολύπειρος διπλωμάτης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν επιρρίπτοντας για μία ακόμη φορά την ευθύνη για την διαφαινόμενη αναβολή των διαπραγματεύσεων στην ουκρανική πλευρά.

«Ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να αποστρατιωτικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να κάνουν τις επιλογές τους», πρόσθεσε με νόημα. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν»

Λίγο αργότερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε και πάλι αναφορές στα πυρηνικά όπλα, αλλά αυτή τη φορά ήταν πιο καθησυχαστικός .

«Μας είπαν επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για εμάς… Πώς μπορεί κάποιος να μας υποδείξει τι είναι καλό για εμάς;», διερωτήθηκε ο κ. Λαβρόφ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλιμακώσουμε την επίθεση στην Ουκρανία με τα πυρηνικά».

Τι λένε οι Ρώσοι για τους νεκρούς στρατιώτες

Εν τω μεταξύ, οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα έδωσε τα πρώτα νούμερα για τον αριθμό των νεκρών.

Ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε χθες Τετάρτη ότι 498 ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και σχεδόν 1.600 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της, συνεχιζόμενης, επίθεσης στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει η ρωσική ιστοσελίδα rt.com .

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας διέψευσε τις αναφορές ότι υπήρξαν «αμέτρητα» θύματα, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς ως σκόπιμη παραπληροφόρηση που προέρχεται από τον αντίπαλο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε μιλήσει για 6.000 νεκρούς Ρώσους στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, αριθμός που απέχει βέβαια από αυτόν που δίνει η Μόσχα. 

«Οι Ουκρανοί δεν παραδίνονται» λέει ο Ζελένσκι

Μέσα σε όλο αυτό κλίμα, ο ουκρανός πρόεδρος επιχείρησε σήμερα Πέμπτη με άλλο ένα μήνυμά του να εμψυχώσει τον ουκρανικό λαό αλλά και να δείξει ότι η χώρα του συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά στους ρώσους εισβολείς όπως τους χαρακτηρίζει.

«Ήθελαν να μας καταστρέψουν τόσες φορές. Δεν τα κατάφεραν. Έχουμε περάσει τόσα πολλά! Και αν κάποιος πιστεύει ότι, αφού τα ξεπεράσαμε όλα αυτά, οι Ουκρανοί φοβούνται, συντρίβονται ή παραδίδονται – δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία. Και δεν έχει τίποτα να κάνει στην Ουκρανία» ανέφερε.

«Είμαστε ένα έθνος που χάλασε τα σχέδια του εχθρού σε μια εβδομάδα. Σχέδια που έχουν γραφτεί εδώ και χρόνια: ποταπά, με μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας, για ανθρώπους που έχουν δύο πράγματα – ελευθερία και καρδιά», είπε ο πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου