Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι: Έντονη ανησυχία για τις νέες αυξήσεις

Τρίτη, 15 Μαρτίου, 2022

Έχει πλάκα να "κατεβάσει" το σακχαροδιαβήτη ο Πούτιν!!!

Η σημαντική αυτή αύξηση στην πρώτη ύλη έρχεται και λόγω των συγκρούσεων στην Ουκρανία που επηρεάζουν την παραγωγή του σιταριού, αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου και όλων των μορφών ενέργειας.
Ακούστε το άρθρο

Δυστυχώς για την τσέπη του καταναλωτή, έρχονται σημαντικές αυξήσεις τις προσεχείς εβδομάδες, ίσως και ημέρες (και πάντως μέσα στο Μάρτιο), στην τιμή του ψωμιού και όλων των προϊόντων που παράγονται από αλεύρι.

Και αυτό αφού μετά από τέσσερις αυξήσεις στην πρώτη ύλη, τις οποίες απορρόφησαν τα αρτοποιεία και οι επιχειρήσεις που επεξεργάζονται το αλεύρι, έρχεται άμεσα και μια πέμπτη αύξηση, που θα είναι αδύνατο όμως αυτή να απορροφηθεί και έτσι θα περάσει στο τελικό προϊόν, δηλαδή το ψωμί (και όλα τα συναφή προϊόντα).

Η σημαντική αυτή αύξηση στην πρώτη ύλη έρχεται και λόγω των συγκρούσεων στην Ουκρανία πού επηρεάζουν την παραγωγή του σιταριού, αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου και όλων των μορφών ενέργειας.

Όπως μας τονίζουν οι αρτοποιοί, το κόστος είναι δυσβάσταχτο για την παραγωγή πλέον του ψωμιού και όλων των ειδών που φτιάχνονται από αλεύρι και δυστυχώς, για να μην κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, θα αναγκασθούν να αυξήσουν τις τιμές όλων των προϊόντων, οπότε και θα επιβαρυνθεί για άλλη μία φορά το πορτοφόλι των καταναλωτών.

Και ενώ ήδη υπάρχει μία μείωση στην πώληση του ψωμιού, αυτή αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη με τις αυξήσεις που έρχονται και δεν μπορούν να αποφευχθούν. Μάλιστα ίσως ο καταναλωτής αντί να αγοράζει μισό ή ένα κιλό ψωμί, όπως κάνει τώρα, να ζητάει από τον αρτοποιό μια ή δυο φέτες ψωμιού!

Ανδρέας Παπανδρέου : «Αν συνεχιστεί ο πόλεμος σίγουρα θα έχουμε έλλειψη στα σιτηρά»

Ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου 50 χρόνια αρτοποιός τόνισε στην εφημ. «Πατρίς» γι’ αυτή την δύσκολη κατάσταση που έρχεται.

«Και πριν από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία είχαν ξεκινήσει αυξήσεις, είχαν γίνει τρεις με τέσσερις και συνεχώς οι τάσεις της τιμής στο ψωμί είναι αυξητικές. Το ψωμί κρατιέται στα ίδια επίπεδα και όσο μπορέσουμε θα το κρατήσουμε εκεί. Τώρα λόγω του πολέμου πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα σιτηρά. Γιατί μπορεί να έχουμε ελλείψεις σε σιτηρά και αυτό να περάσει και στον καταναλωτή.

Εδώ λέμε να υπάρχει επάρκεια πρώτα από όλα και όχι έλλειψη σε σιτηρά. Αν συνεχιστεί πάντως ο πόλεμος σίγουρα θα έχουμε έλλειψη. Η Ουκρανία, αλλά και η Ρωσία, δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν και δεν υπάρχουν χώρες να καλύψουν την έλλειψη που θα δημιουργηθεί. Παλιά φέρνανε σιτηρά από τη Γαλλία και από τον Καναδά, τα οποία όμως καταστράφηκαν πέρσι από την ξηρασία. Θα δοθούν λύσεις αλλά πώς θα είναι; Εις βάρος της τσέπης των μικρών;».

Ιωάννης Σκαρτσιάρης: «Τις τελευταίες μέρες έχουμε αυξήσεις που έχουν πάει πάνω από 90%»

Ο κ. Ιωάννης Σκαρτσιάρης αρτοποιός τόνισε και αυτός πως πλέον οι αρτοποιοί δεν μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτη υλη και ενέργεια και αναγκαστικά θα αυξηθεί η τιμή στο ψωμί.

«Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες υπήρχαν και πριν τον πόλεμο, αλλά τις τελευταίες μέρες έχουμε αυξήσεις που έχουν πάει πάνω από 90%. Αυτά ήταν τα τελευταία νέα που είχαμε από τους μεγάλους Μύλους. Μας είπαν ότι θα υπάρξει έλλειψη σιτηρών κοντά στο καλοκαίρι και προσπαθούν να βρουν τρόπο το ψωμί να φτιάχνετε πλέον με άλλο τρόπο. Αυτό γίνεται επειδή το μαλακό σιτάρι βγαίνει κυρίως από την Ουκρανία, το οποίο το κάνουμε εμείς εισαγωγή και λόγω των συγκρούσεων έχει πάρει μεγάλη αύξηση. Αυτό το κόστος εμείς δεν μπορούμε να το απορροφήσουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι το καλύτερο, μειώνοντας τα πάγια μας, αλλά η αύξηση του σιταριού και των λοιπών λειτουργικών θα φέρει αυξήσεις στο τελικό προϊόν. Δεν αντέχει άλλο ο κλάδος».

Αθανασία Φώτη: «Προσπαθούμε και εμείς να κάνουμε ότι το καλύτερο για τον καταναλωτή»

Η κα. Αθανασία Φώτη που διατηρεί πρατήριο άρτου τόνισε για την σημερινή κατάσταση και το μέλλον.

«Εμείς ως πρατήριο κάνουμε ότι μας λένε οι φούρνοι, αλλά προσπαθούμε και εμείς να κάνουμε ότι το καλύτερο για τον καταναλωτή. Προκειμένου να ωφεληθούμε και εμείς και ο καταναλωτής. Λόγω αυτής της δυσχερούς κατάστασης που επικρατεί. Η αύξηση των τιμών ήρθε λόγω και του πολέμου της Ουκρανίας και αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε δυστυχώς αύξηση στο προϊόν».

Χαράλαμπος Κυριακόπουλος: «Δυστυχώς δεν πάμε για αυξήσεις, πάμε για μεγάλες αυξήσεις»

Ο κ. Χαράλαμπος Κυριακόπουλος αρτοποιός μιλάει για μεγάλες αυξήσεις στο ψωμί και σε όλα τα είδη που παρασκευάζονται από αλεύρι.

«Δυστυχώς δεν πάμε για αυξήσεις, πάμε για μεγάλες αυξήσεις. Είμαστε σε αναμονή, δεν ξέρουμε ακόμη, αλλά περιμένουμε αύξηση στο αλεύρι πάνω από 50%. Από το τέλος Αυγούστου έως σήμερα έχει πάρει πάνω  έως 90%. Καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Εμείς έχουμε απορροφήσει τις πρώτες αυξήσεις, αλλά τώρα κάτι η ενέργεια, τα καύσιμα και τα λειτουργικά έξοδα που έχουμε, συν τις πρώτες ύλες θα μας οδηγήσουν στην αύξηση του του ψωμιού.

Από τα δύο ευρώ που είναι σήμερα το κιλό το ψωμί μπορεί να πάει στα δυόμισι. Και φυσικά θα πάνε όλα τα είδη που φτιάχνονται από αλεύρι πάνω. Αν φυσικά υπάρχει αποκλιμάκωση, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα πέσει η τιμή στο ψωμί μετά από αύξηση. Και το χειρότερο από όλα δεν είναι ο πόλεμος, αλλά η αύξηση στην ενέργεια. Εμείς δεν θέλουμε τις αυξήσεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Πρέπει να επιβιώσουμε όμως…».

Βαγγέλης Έξαρχος: «Αν απορροφήσουμε και αυτή την αύξηση θα κλείσουμε τα μαγαζιά μας»

Ο κ. Βαγγέλης Έξαρχος αρτοποιός ανέφερε και αυτός πως τα αρτοποιία δεν μπορούν να απορροφήσουν πλέον τις αυξήσεις που είναι συνεχείς!

«Η πρώτη ύλη, δηλαδή το αλεύρι, έχει αυξηθεί από τις 23 Αυγούστου τέσσερις φορές και τώρα από τις 20 Μαρτίου θα υπάρξει και νέα αύξηση κοντά στο 50%. Αυτή τη νέα αύξηση φυσικά εμείς δεν μπορούμε να την απορροφήσουμε, αφού ήδη έχουμε απορροφήσει τις προηγούμενες τέσσερις που ήταν γενναίες αυξήσεις.

Αυτές είχαν γίνει στο σκληρό το σιτάρι, το κίτρινο με το οποίο φτιάχνουμε το χωριάτικο, αλλά και στα μαλακά σιτάρια και μαζί με την ενέργεια, δηλαδή το πετρέλαιο, το προπάνιο, μιλάμε για μία τεράστια αύξηση κοντά στο 110% του κόστους παραγωγής.

Είναι δεδομένο ότι θα κλείσουμε αν προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε και αυτή την αύξηση. Το πόσο θα είναι η αύξηση στο ψωμί και στα άλλα είδη που παράγονται από το αλεύρι δεν το ξέρω αυτή τη στιγμή, γιατί ο κάθε φούρνος έχει το δικό του κοστολόγιο. Άλλοι έχουν πέντε άτομα προσωπικό, άλλοι έχουν 10 άτομα.

Θεωρώ ότι πάντως θα είναι κοντά στο 40% οι αυξήσεις. Δεν γίνεται αλλιώς. Και αυτό με πολλή κατανόηση προς τον κόσμο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή την αύξηση και να συνεχίσει να αγοράζει ψωμί που είναι ένα βασικό είδος διατροφής.

Η κατανάλωση του ψωμιού έχει πέσει ήδη με όλες αυτές τις αυξήσεις, αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή κάτι άλλο. Αν απορροφήσουμε και αυτή την αύξηση θα κλείσουμε τα μαγαζιά μας. Όλοι οι συνάδελφοι προβληματιζόμαστε για αυτές τις αυξήσεις και ειδικά του ρεύματος. Μιλάμε ότι χρειαζόμαστε πλέον τριπλάσια ποσότητα ρεύματος».

Παναγιώτης Πισιμάνης: «Οι αυξήσεις είναι ραγδαίες και λόγω του πολέμου»

Τέλος ο κ. Παναγιώτης Πισιμάνης αρτοποιός αναφέρει για την σημερινή κατάσταση.

«Οι αυξήσεις είναι ραγδαίες και λόγω του πολέμου και μιλάμε για μία αύξηση περίπου στο 70%. Αυτή τη στιγμή το ψωμί έχει 2 ευρώ το κιλό και με τις αυξήσεις που έρχονται θα φτάσει περίπου στα 2,5 ευρώ το κιλό. Υπάρχει μείωση στη ζήτηση του ψωμιού, ο κόσμος δεν παίρνει πλέον όπως έπαιρνε παλιότερα και δεν ξέρω μήπως πάμε σε φέτα αν θα πάει 2,5 ευρώ το ψωμί.

Θα έχουμε μεγάλο θέμα ιδίως για αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε όλες αυτές τις αυξήσεις. Απορροφούμε  κάποιες, αλλά όχι όλες γιατί δεν βγαίνουμε και εμείς».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου