Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Ο Έλληνας πρόξενος πρόσφυγας πολέμου

 Πέμπτη, 10 Μαρτίου, 2022

Από το ΒΗΜΑτοδότης

Έκανε 12,5 ώρες να φτάσει στη Βράϊλα της Ρουμανίας, περνούσε μέσα από οδοφράγματα, από φυλάκια, από μπλόκα από δεκάδες check points, την ώρα που τα αντιαεροπορικά και τα αντιαρματικά κροτάλιζαν δίπλα τους.

Ο Έλληνας πρόξενος πρόσφυγας πολέμου | tovima.gr

Ένας από τους πρόσφυγες της Ουκρανίας είναι και ο πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης. Μα καλά θα πείτε είναι δυνατόν ένας πρόξενος να είναι πρόσφυγας του πολέμου; Και όμως όταν ο πρόξενος πήρε εντολή να κλείσει το προξενείο στην Οδησσό και να μεταφέρει με ασφάλεια 34 άτομα στην Ρουμανία δεν ένιωσε καθόλου καλά:

«Εκείνη την ώρα όταν πήρα την εντολή για να κλείσω το προξενείο, ένιωσα σαν να έφαγα ένα χαστούκι στο πρόσωπο. Δεν ήθελα να φύγω, Δεν ήθελα να αφήσω πίσω, χωρίς βοήθεια τους ομογενείς. Όταν ετοίμαζα τις βαλίτσες μου αισθανόμουν και εγώ πρόσφυγας όπως όλοι οι άλλοι», μου είπε.

Έκανε 12,5 ώρες να φτάσει στη Βράϊλα της Ρουμανίας, περνούσε μέσα από οδοφράγματα, από φυλάκια, από μπλόκα από δεκάδες check points, την ώρα που τα αντιαεροπορικά και τα αντιαρματικά κροτάλιζαν δίπλα τους. Το χειρότερο; Οι πατεράδες με δάκρυα στα μάτια που αποχαιρετούσαν τα παιδιά τους. Τα παιδιά εισέρχονταν στην ασφάλεια της Ρουμανίας, αλλά οι πατεράδες τους έμεναν πίσω για να πολεμήσουν.

Τρεις φορές έκανε ο πρόξενος αυτό το δύσκολο δρομολόγιο μεταφέροντας πρόσφυγες. Μόνον που αυτή τη φορά ήταν το τελευταίο. Είχε, βλέπετε, φροντίσει ακόμα και για την ασφάλεια του προξενείου στην Οδησσό. Φρόντισε εγκαίρως για φαγητό, για νερό, για βενζίνη, μαγείρευε μέσα στο προξενείο ήταν έτοιμος να βοηθήσει το ελληνικό στοιχείο. Το προξενείο της Οδησσού έκλεισε τώρα και ας έμειναν περί τους 30.000 Ουκρανούς που όπως είπε ο κ. πρόξενος, δουλεύουν σε ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις και ζητούσαν από το προξενείο να συμβάλει στην μεταφορά των οικογενειών τους στην Ελλάδα.

Περιμένοντας την εισβολή στο Κίεβο

Οι σειρήνες συνεχώς κτυπούσαν στην ουκρανική πρωτεύουσα. Κάποιες πληροφορίες από ξένα κέντρα έλεγαν ότι επίκειται εισβολή στο Κίεβο τα ξημερώματα της Τετάρτης. Τα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα τέθηκαν για άλλη μια φορά σε ετοιμότητα. Το ίδιο και οι Ουκρανοί στρατιώτες και εθελοντές με τα καλάσνικωφ στα χαρακώματα, και στα μπλόκα. Η πόλη σταμάτησε τον ρυθμό της. Οι κάτοικοι βρέθηκαν στα καταφύγια, Περίμεναν, βλέπετε, όλη την νύχτα τους εισβολείς. Ανάμεσα σε αυτούς που περίμεναν και οι λιγοστοί Έλληνες του Κιέβου. Μαζί τους και οι Έλληνες δημοσιογράφοι, φορώντας τα προστατευτικά τους κράνη και τα αλεξίσφαιρα, αυτά που γράφουν Press. Το πρωί της Τρίτης οι λιγοστοί Έλληνες πήγαν σε ένα κατάστημα με ελληνικά προϊόντα. Ναι, ένα τέτοιο κατάστημα ακόμα λειτουργεί στο Κίεβο. Πήγαν για να πάρουν λίγη φέτα και καμιά κονσέρβα για να φάνε το βράδυ την ώρα που όλοι ετοιμάζονταν για την εισβολή. Ο Έλληνας καταστηματάρχης, τους δήλωσε πως δεν φεύγει με τίποτα, θα πάρει το όπλο του εάν έρθουν οι Ρώσοι έλεγε. Φεύγοντας από το κατάστημα έπεσαν όλοι σε μπλόκο. Οι Ουκρανοί τους έκαναν έλεγχο στις σακούλες την ώρα που οι σειρήνες ηχούσαν και πάλι. Κανείς δεν γνώριζε εάν ήταν η ρωσική εισβολή ή κάποιος πύραυλος που τον εξουδετέρωσε ένα ουκρανικά S-300.

Όταν ο Ψυχρός πόλεμος μεταφέρεται στη Μεσόγειο

Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που οι μάχες μαίνονται στην Ουκρανία δεν έχει προηγούμενο. Δεν είναι μόνον τα δύο πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα, ένα αμερικανικό, η ναυαρχίδα του 6ου αμερικανικού στόλου, το USS Harry Truman και ένα γαλλικό το «Σαρλ ντε Γκωλ», που πλέουν στην περιοχή (και στο Αιγαίο) είναι και τα ρωσικά πολεμικά πλοία (ανάμεσά τους και πυρηνικά υποβρύχια) που πλέουν ναι μεν στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά σε διεθνή ύδατα. Υπολογίζεται ότι συνολικά 15 ρωσικά σκάφη, όπως η φρεγάτα «Ναύαρχος Κασατόνοφ» και το καταδρομικό κλάσης «Udaloy», καθώς και το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Τριμπούτς», βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, για ασκήσεις, όπως ανακοίνωσαν οι Ρώσοι. Στην πραγματικότητα παρακολουθούν τις κινήσεις των νατοϊκών σκαφών. Πρόκειται μου λένε από το Πεντάγωνο για ένα είδος ψυχρού πολέμου στη Μεσόγειο, ή για να ακριβολογώ για την επαναφορά του ψυχρού πολέμου. Ας μην ξεχνάμε ότι στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι Σοβιετικοί πάντοτε έστελναν τα σκάφη τους «καμουφλαρισμένα» εμπορικά για να παρακολουθούν τις κινήσεις αμερικανικών σκαφών στο Αιγαίο. Ορισμένα μάλιστα σοβιετικά σκάφη, εκτός από την ηλεκτρονική παρακολούθηση είχαν, τότε, ως αποστολή την περισυλλογή σκουπιδιών από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Σου λένε κάτι θα βρούμε χρήσιμο μέσα στα…σκουπίδια

Δείτε τώρα πως η Ελλάδα αξιοποιεί όλο αυτόν τον ναυτικό συνωστισμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου μία φρεγάτα (η Υδρία) και ένα υποβρύχιο (τύπου Παπανικολής) εισήλθαν στη συνοδεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου. Οι Γάλλοι ζητούσαν επιμόνως ένα από τα αόρατα ελληνικά υποβρύχια που διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην κρίση του Oruc Reis, για να έχει το αεροπλανοφόρο τους πληρέστερη ασφάλεια. Επιπλέον δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά της Bomber Task Force τύπου Β – 52, κατά την πτήση τους στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Onyx Hook», πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση αναχαίτισης και συνοδείας από ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο FIR Αθηνών.

Η γυναίκα της Ουκρανίας στη Βουλή των Ελλήνων

Στις δοκιμαζόμενες γυναίκες της Ουκρανίας και στους αγώνες τους ενάντια στη ρωσική εισβολή, αφιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, κατά την ειδική συνεδρίαση των Επιτροπών Ισότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου (η οποία εμφανίστηκε στη Βουλή ντυμένη με τα χρώματα της Ουκρανίας) με μια συγκινητική ομιλία σημείωσε: «Μια μέρα σαν τη σημερινή, μέρα τιμής για τις γυναίκες όλου του κόσμου που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, έχουμε στην καρδιά και στο μυαλό μας τις γυναίκες της Ουκρανίας. Εκείνες που έμειναν να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, που αντιμετωπίζουν άοπλες τα ρωσικά τανκς, που αφουγκράζονται το βουητό του πολέμου κλεισμένες στα υπόγεια των σπιτιών τους ή στις στοές του μετρό, σφίγγοντας στην αγκαλιά τους τα μωρά τους, ή τα φέρνουν στον κόσμο ενώ γύρω τους πέφτουν οι βόμβες».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το μήνυμα της σημερινής ημέρας της γυναίκας «αποτυπώνεται στη γυναίκα της Ουκρανίας. Εκείνης που έμεινε στην πατρίδα της για να την υπερασπιστεί από την Ρωσική εισβολή. Αλλά και εκατοντάδες άλλες γυναίκες που μαζί με τα παιδιά τους πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς». Ο κ. Μητσοτάκης ήταν και ο μοναδικός που αναφέρθηκε και στην Ρωσίδα μάνα, λέγοντας πως πολλές Ρωσίδες μητέρες δεν πρόκειται να ξαναδούν τα παιδιά τους εξαιτίας ενός αχρείαστου πολέμου. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Άννα Καραμανλή (που δέχθηκε συγχαρητήρια από τον Πρωθυπουργό) , εξέφρασε την αλληλεγγύη και τον θαυμασμό της «σε όλες τις γυναίκες της Ουκρανίας που υπερασπίζονται με κάθε τρόπο την πατρίδα τους».

Όταν οι φήμες δεν βγαίνουν αληθινές

* Ας δούμε τώρα μερικές φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Η πρώτη φήμη έχει να κάνει με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ουκ ολίγοι βουλευτές ΝΔ (ανάμεσά τους και πρώην υπουργοί) θεωρούν ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία με την εισβολή των Ρώσων, έφεραν τις εκλογές πιο κοντά. Μάλιστα στις συζητήσεις τους στη Βουλή προσδιορίζουν και την ημερομηνία εκλογών (μία από τις τελευταίες Κυριακές του Μαΐου ή μία από τις πρώτες Κυριακές του Ιουνίου). Απ΄ότι γνωρίζω ο Πρωθυπουργός δεν δέχεται καμία συζήτηση για πρόωρες εκλογές μιλώντας προς τους συνεργάτες του.

* Μία άλλη φήμη που κυκλοφορεί είναι ότι επίκειται αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η αλήθεια είναι ότι όποια συζήτηση κι αν έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρνητικός λέγοντας ότι εκλογικό νόμο έχουμε, μ’ αυτόν θα πάμε στις εκλογές και μ αυτόν θα νικήσουμε. Άλλωστε όταν ξαφνικά αλλάζει και πάλι ο εκλογικός νόμος δεν σηματοδοτεί καλούς οιωνούς για μια κυβέρνηση. Είναι ωσάν να αποδέχεται ότι κινδυνεύει στις εκλογές. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα προτάσεις για αύξηση του μπόνους και από 40 έδρες να πάει στις 50, ώστε να είναι πιο εύκολος ο σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει ακόμα συζητηθεί..

* Κυκλοφορεί ευρέως μια φήμη για επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου Κύρτσου. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε για το ζήτημα αυτό, συζήτηση στο παρελθόν (τότε που συζητήθηκε η τροποποίηση του εκλογικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά δεν επανήλθε κανείς σε αυτή την πρόταση αν και- όπως μου λένε- εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Υπάρχουν ωστόσο δύο τάσεις στο κυβερνητικό επιτελείο. Είτε να επανέλθει η λίστα (αντί του σταυρού), είτε να χωρισθούν και οι ευρωεκλογές σε εκλογικές περιφέρειες.

* Μια άλλη φήμη που κυκλοφορεί είναι ότι η ΝΔ πρόκειται να επιβάλει ηλικιακό κόφτη στις υποψηφιότητες. Δηλαδή όσοι υποψήφιοι θα είναι πάνω από μία ηλικία (είτε 75 είτε 77) δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι με την απλή αναλογική που έρχεται στις προσεχείς εκλογές και με τους νέους σχηματισμούς που ήδη ετοιμάζονται δεξιότερα της ΝΔ, κανείς στο κυβερνών κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει έστω και μία ψήφο και έτσι ο ηλικιακός κόφτης δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Και οι φήμες στο ΚΙΝΑΛ

* Φήμες όμως υπάρχουν και στο ΚΙΝΑΛ. Για παράδειγμα κυκλοφορεί ότι επανέρχονται στο κόμμα δύο στελέχη του. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι έτοιμη (λένε οι φήμες) για να θέσει υποψηφιότητα με το ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Αττικής. Την ρώτησα εάν αληθεύει. Η απάντησή της ήταν ότι αυτή την περίοδο ασχολείται αποκλειστικά με τα πανεπιστημιακά της καθήκοντα (είναι καθηγήτρια Δημόσιας Πολιτικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Ωστόσο δεν απέκλεισε τίποτα. Φήμη επίσης είναι ότι επανέρχεται στο «σπίτι» του, δηλαδή στο ΚΙΝΑΛ, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Πανούσης. Η αλήθεια είναι ότι, όπως ο ίδιος μου είπε, πως δεν υπήρξε καμία συζήτηση περί τούτου, αλλά, όπως ανέφερε γνωρίζει προσωπικά τον Νίκο Ανδρουλάκη από την εποχή που ήταν πρύτανης στο Πανεπιστήμιο και ο Ανδρουλάκης φοιτητής και ότι διατηρούν επικοινωνία. Όταν τον ρώτησα πόσοι πρυτάνεις διατηρούν επικοινωνία με τους φοιτητές τους, απλώς γέλασε.

* Τέλος μια φήμη που κυκλοφόρησε εσχάτως ότι ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης τις τελευταίες ημέρες δεν εμφανίζεται στο γραφείο του, έχω να πω ότι αυτό δεν είναι φήμη, αλλά πραγματικότητα. Ο κ. Γεραπετρίτης έχει κολλήσει κορωνοϊό, είναι τριπλά εμβολιασμένος και έχει ήπια συμπτώματα και μένει περιορισμένος στο σπίτι του. Ωστόσο θα πάρει μέρος στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, που θα γίνει πάλι με τηλεδιάσκεψη και που στην ατζέντα του έχει ενδιαφέροντα θέματα όπως το νέο ΕΣΥ, τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αξιοποίηση οικιών που έχουν εγκαταληφθεί ανά την επικράτεια και άλλα.

Άλλη μια βουλευτής έφυγε από τον Βαρουφάκη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχασε ακόμα μία βουλευτή, καθώς η Αγγελική Αδαμοπούλου ανεξαρτητοποιήθηκε, στέλνοντας τη σχετική επιστολή -με βολές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη- στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Στην επιστολή της, σημειώνεται πως το κόμμα λειτουργεί με ένα περίεργο τρόπο. Πλέον, το ΜέΡΑ25 αριθμεί επτά βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες την ανεξαρτητοποίησή της είχε γνωστοποιήσει και η Κωνσταντίνα Αδάμου, καταγγέλλοντας ότι «δύο χρόνια τώρα, έγινα παρατηρητής αντιδημοκρατικών, αντισυντροφικών, αντιδεοντολογικών και αυταρχικών συμπεριφορών που λάμβαναν χώρα, τόσο προς εμένα, όσο και προς άλλους συνοδοιπόρους μου».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου