Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

«Πόρτα» στον Τζο Μπάιντεν από Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ

Πέμπτη, 10 Μαρτίου, 2022

Αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι οι ηγέτες των δύο αραβικών κρατών γύρισαν την πλάτη στον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν αυτός ζήτησε να συνομιλήσει μαζί τους για την κρίση στην Ουκρανία και την αγορά ενέργειας.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να ελπίζει στην ενεργό συνδρομή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην προσπάθεια που καταβάλει για την απομόνωση της Ρωσίας. Ούτε όμως και σε δικές τους ενέργειες που θα βοηθήσουν για τη συγκράτηση και, ει δυνατόν, την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις δύο χώρες-κλειδιά του Κόλπου είναι τόσο κακές ώστε, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της Wall Street Journal, οι ηγέτες τους – ο ντε φάκτο ισχυρός άνδρας του Ριάντ, πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο σεΐχης Μοχάμεν μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν των ΗΑΕ – γύρισαν την πλάτη στον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν αυτός ζήτησε να συνομιλήσει μαζί τους.

Σε συντονισμό με το Κρεμλίνο

Αντιθέτως, όπως είναι ήδη γνωστό, αμφότεροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα – και αφού είχαν ήδη αδιαφορήσει για το αίτημα του Λευκού Οίκου. Έτσι, έστειλαν σαφές μήνυμα ότι θεωρούν πολύτιμη τη συμμαχία που έχουν δημιουργήσει με τη Ρωσία στο πλαίσιο του OPEC +, μέσω της οποίας ελέγχουν την παραγωγή πετρελαίου και, σε μεγάλο βαθμό, χειραγωγούν την αγορά και τις τιμές.

«Η ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, έχει ενισχύσει τον OPEC, ενώ έχει φέρει τους Σαουδάραβες και τα Εμιράτα πιο κοντά στη Μόσχα», σημειώνει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας – υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι οι δύο χώρες είναι οι μοναδικές που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν άμεσα και κατά σημαντικές ποσότητες την παραγωγή τους και να χαλαρώσουν τις πιέσεις στην αγορά.

Άλλο Τραμπ, άλλο Μπάιντεν

Το ίδιο ρεπορτάζ διαπιστώνει ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις δύο χώρες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την έλευση του Μπάιντεν στην εξουσία. Κι αυτό διότι σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δεν έδειξε να ενοχλείται ιδιαιτέρως από τη δολοφονία του αντικαθεστωτικού Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες, το 2018 στην Κωνσταντινούπολη, ο νυν πρόεδρος ακολουθεί διαφορετική τακτική.

Συγκεκριμένα, εκτός από την προσπάθεια αναβίωσης της συμφωνίας με το Ιράν ή της υπογραφής μίας νέας (η διαδικασία μοιάζει να φτάνει στο τέλος της), οι Αμερικανοί έχουν πάρει αποστάσεις από τον πόλεμο στην Υεμένη, όπου τα δύο αραβικά κράτη έχουν απέναντί τους τον στρατό των φιλοϊρανών Χούθι.

Σαν να μην έφτανε αυτό, την περασμένη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να υποστηρίζει την άποψη που είχε εκφράσει προεκλογικά, ότι η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα «κράτος-παρίας» και ότι η ηγεσία της κάνει ελάχιστα για να δείξει τον σεβασμό της στις κοινωνικές αξίες.

«Απλώς, δεν με ενδιαφέρει»

Αλλά και ο πρίγκιπας-διάδοχος στο Ριάντ δεν κρύβει τα αισθήματά του για τις ΗΠΑ και ειδικά για τον Μπάιντεν. Υπενθυμίζεται πως όταν ρωτήθηκε από το περιοδικό The Atlantic εάν θεωρεί πως ο τελευταίος τον έχει παρεξηγήσει, απάντησε ορθά-κοφτά «απλώς, δεν με ενδιαφέρει».

«Όπως συμβαίνει σε κάθε σχέση, υπάρχουν καλές ημέρες, που αυτή είναι πολύ υγιής, και ημέρες στις οποίες αμφισβητείται. Σήμερα διερχόμαστε μια δοκιμασία, όμως είμαι βέβαιος ότι θα την ξεπεράσουμε και θα φτάσουμε σε καλύτερο σημείο», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον. Είναι φανερό, ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στη διμερή σχέση, αλλά στις αλλαγές που συντελούνται στη Μέση Ανατολή και διεθνώς, οι οποίες αναγκάζουν τους πάντες να αναθεωρήσουν τον κατάλογο με τους εχθρούς και τους φίλους τους.

Κάτι ξέρουν, άλλωστε, το Ισραήλ και η Τουρκία, οι πρόεδροι των οποίων συναντώνται σήμερα, μετά από μια μακρά περίοδο ψυχροπολεμικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών…

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου