Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Χαράρι: Γιατί ο Πούτιν έχει ήδη χάσει τον πόλεμο

  Τετάρτη, 2 Μαρτίου, 2022

«Είναι πολύ πιο εύκολο να κατακτήσεις μια χώρα παρά να την κρατήσεις»

Την διαπίστωση ότι «φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν οδεύει προς μια ιστορική ήττα» εκφράζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι, ιστορικός και συγγραφέας του «Sapiens: Σύντομη Ιστορία της Ανθρωπότητας».

Ο Χαράρι σημειώνει στο άρθρο του ότι ενδέχεται να κερδίσει (ο Πούτιν) όλες τις μάχες αλλά να χάσει τον πόλεμο, ενώ αναφέρει ότι το όνειρο του Πούτιν για την ανοικοδόμηση της ρωσικής αυτοκρατορίας βασιζόταν πάντα στο ψέμα ότι η Ουκρανία δεν είναι πραγματικό έθνος, ότι οι Ουκρανοί δεν είναι πραγματικός λαός. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, όλη αυτή η θεωρία είναι ένα ψέμα καθώς «η Ουκρανία είναι έθνος με περισσότερα από χίλια χρόνια ιστορίας και το Κίεβο ήταν ήδη μια μεγάλη μητρόπολη όταν η Μόσχα δεν ήταν καν χωριό».

Ο ιστορικός και φιλόσοφος αναφέρει στη συνέχεια του άρθρου του ότι σε ολόκληρο το σχέδιο του Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία υπήρχε ένας μεγάλος άγνωστος παράγοντας: ότι είναι πολύ πιο εύκολο να κατακτήσεις μια χώρα παρά να την κρατήσεις. Επιπλέον, αναφέρει ότι ο Πούτιν ήταν σίγουρος ότι ο ουκρανικός λαός θα αποδεχόταν το σχεδιαζόμενο καθεστώς-μαριονέτα της Μόσχας, καθώς είχε το προηγούμενο του 2014 με την κατάληψη της Κριμαίας.

Όπως συμπεραίνει ο Χαράρι «το στοίχημα του Πούτιν αποτυγχάνει» λόγω της αντίστασης του ουκρανικού λαού. «Κάθε ρωσικό τανκ που καταστρέφεται και κάθε Ρώσος στρατιώτης που σκοτώνεται αυξάνει το θάρρος των Ουκρανών να αντισταθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι. Επιπλέον, κάθε Ουκρανός που σκοτώνεται βαθαίνει το μίσος των Ουκρανών.

Μάλιστα, κάνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαπίστωση, ότι ο Γκορμπατσόφ άφησε τους Ρώσους και τους Ουκρανούς να νιώθουν σαν αδέλφια. Ο Πούτιν τους έχει μετατρέψει σε εχθρούς και έχει εξασφαλίσει ότι το ουκρανικό έθνος θα αυτοπροσδιορίζεται εφεξής σε αντίθεση με τη Ρωσία. Μάλιστα, αναφέρει ότι δεν θα είναι το όνομα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ γραμμένο στο πιστοποιητικό θανάτου της ρωσικής αυτοκρατορίας: θα είναι του Πούτιν.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου