Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Στην Κληρικολαϊκή του 2024 θα παρουσιασθεί το καινούργιο Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής

Πέμπτη, 10 Μαρτίου, 2022

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το καινούργιο Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δεν θα παρουσιασθεί στην επόμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση η οποία έχει ορισθεί να γίνει στις αρχές του Ιουλίου, αλλά στην επόμενη το έτος 2024, επειδή έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για την κατάρτιση του.

Όπως ήδη έχει γράψει ο «Ε.Κ.», στην επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία θα αρχίσει το απόγευμα της Κυριακής 13 Μαρτίου θα οριστούν τα μέλη της Επιτροπής του Φαναρίου, η οποία θα συνεργαστεί με την αντίστοιχη επιτροπή που θα οριστεί από την Αρχιεπισκοπή. Τονίζεται ότι τον τελευταίο λόγο και έγκριση την έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καθότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου και το Καταστατικό της λογίζεται ως δώρο από την «Πρωτουργό Αρχή», τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την περί Αυτόν Σύνοδο.

Υπογραμμίζεται ότι μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2024, θα ισχύει το παλαιό Καταστατικό το οποίο όμως έχει ανασταλεί από τις 8 Οκτωβρίου του 2020 από τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Σύνοδο, κατόπιν εισήγησης και αιτήματος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» εκ Φαναρίου αναφέρουν ότι το σχέδιο που αναμένεται να εισηγηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι η κατάτμηση των σημερινών Μητροπόλεων σε δύο τρεις περιφέρειες στις οποίες θα οριστούν ισάριθμοι Επίσκοποι οι οποίοι όμως δεν θα είναι κυρίαρχοι Επίσκοποι, αλλά Βοηθοί Επίσκοποι και οι οποίοι θα έχουν την απευθείας αναφορά τους στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος θα αποφασίζει μόνος αυτός. Όπως ήδη έχει γράψει ο «Ε.Κ.» θα είναι ένα είδος «μονοκρατορικού» συστήματος όπως ήταν επί Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Ιακώβου. Η Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου λόγου χάρη θα καταργηθεί ως έχει σήμερα και θα δημιουργηθούν τρεις Επισκοπές με ισάριθμους βοηθούς Επισκόπους. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και σε άλλες Μητροπόλεις.

Οι υπάρχοντες Μητροπολίτες θα εξακολουθήσουν να είναι, να λέγονται και να «γινώσκονται υπό πάντων ως Μητροπολίτες» μέχρι την αποχώρηση τους είτε σε περίπτωση εκδημίας τους, είτε σε περίπτωση συνταξιοδότησης τους και δεν θα αντικαθίστανται με άλλους Μητροπολίτες αλλά με βοηθούς Επισκόπους, έως ότου οι Μητροπόλεις αποσοβηθούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίνεται και η πλήρωση της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης.

Εν τω μεταξύ πολλοί ιεράρχες του Πατριαρχείου διαφωνούν άρδην με αυτές τις στοχεύσεις του Ελπιδοφόρου και κάνουν λόγο για προσβολή της Εκκλησίας και της Ομογένειας της Αμερικής διότι δίνεται η εντύπωση ότι είναι «ανώριμες», δεν θεωρούν ότι ο Ελπιδοφόρος μπορεί να διοικήσει μια ολόκληρη Αρχιεπισκοπή Αμερικής επικαλούμενοι ποικίλους λόγους, ενώ συνάμα εγείρουν θέμα οικονομικό αφού θα πρέπει να συντηρούνται περισσότεροι Επίσκοποι και περισσότερες Εκκλησιαστικές Περιφέρειες.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου