Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Wall Street: Η επιθετική στροφή της Fed φέρνει επί τα χείρω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την φετινή πορεία των μετοχών

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου, 2022

Αφού ανέβασε από πέντε σε επτά τις προβλεπόμενες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων για φέτος, η Goldman Sachs... ξαναχτύπησε χαμηλώνοντας τον πήχη των εκτιμήσεων για τις επιδόσεις του S&P 500

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την πορεία της Wall Street τη φετινή χρονιά προχώρησε η Goldman Sachs, με δεδομένο πως η επιδείνωση των στοιχείων του πληθωρισμού αναμένεται να αναγκάσει τη Federal Reserve να ακολουθήσει πιο επιθετικό ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις προοπτικές για το δείκτη S&P 500 τη φετινή χρονιά, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας κατέβασαν τον πήχη στις 4.900 μονάδες από τις 5.100 μονάδες της προηγούμενης πρόβλεψης τους. Θυμίζουμε πως την Παρασκευή ο δείκτης έκλεισε στις 4.418,64 μονάδες με τις απώλειες του από τις αρχές της χρονιάς να έχουν φτάσει περίπου το 5%

Βεβαίως ακόμη και στα επίπεδα αυτά ο δείκτης θα μετρήσει κέρδη για τη φετινή χρονιά, δεδομένου πως η πρόβλεψη για το κλείσιμο του 2022 μεταφράζεται σε μια άνοδο ύψους 11% σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα του. Αναλόγως σε επίπεδο επιχειρήσεων, η Goldman Sachs βλέπει μια βελτίωση στα κέρδη ανά μετοχή των επιχειρήσεων του S&P 500 στο 8% σε ετήσια βάση. Όμως, οι καθοδικές πιέσεις έχουν σαφώς αυξηθεί.

Δεν είναι τυχαίο πως, προ ημερών, και η BNP Paribas προχώρησε επίσης σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την πορεία της Wall Street και ειδικότερα του S&P 500 χαμηλώνοντας τον πήχη για το κλείσιμο του 2022 στις 4.900 μονάδες, ήτοι δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τη νέα πρόβλεψη της Goldman Sachs.

Τοπίο στην ομίχλη

«Το μακροοικονομικό τοπίο φέτος παρουσιάζει πολύ περισσότερες προκλήσεις σε σχέση με το 2021» σχολίασε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της τράπεζας, Ντέιβιντ Κόστιν, επισημαίνοντας πως υπάρχει αβεβαιότητα τόσο για την πορεία του πληθωρισμού όσο και για την εξέλιξη της στρατηγικής της Fed.

Θυμίζουμε πως η χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει με το… αριστερό για την Wall Street και όχι μόνο, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να χωνέψουν το τέλος της εποχής της αθρόας και φτηνής ρευστότητας στις αγορές, καθώς η μία μετά την άλλη οι κεντρικές τράπεζες μπαίνουν σε τροχιά σύσφιγξης της νομισματικής τους πολιτικής.

Ειδικά δε, η προ ημερών σοκαριστική ανακοίνωση της εκτίναξης του πληθωρισμού στο ιλιγγιώδες 7,5% οδήγησε άρον-άρον τους διεθνείς αναλυτές και ξένους οίκους σε αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους για την πορεία αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Ανάμεσα τους και η Goldman Sachs που άλλαξε την πρόβλεψη της κάνοντας πλέον λόγο για επτά(!) αυξήσεις των επιτοκίων για φέτος, αντί για πέντε που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της. Αν και με τα πράγματα να είναι ρευστά, νέες αναθεωρήσεις δεν αποκλείονται.

Το καλό και το κακό σενάριο

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προειδοποιήσαν πως αν ο πληθωρισμός δεν αρχίσει να υποχωρεί, υποχρεώνοντας την Fed σε ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις, τότε η πίεση για τις μετοχές και το δείκτη S&P 500 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μάλιστα, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για υποχώρηση αντί για ετήσια αύξηση του δείκτη ύψους 12% στις 3.900 μονάδες ή και ακόμη πιο χαμηλά, στις 3.600 μονάδες, αν η οικονομία μπει σε ύφεση.

Στον αντίποδα, αν ο πληθωρισμός αντιδράσει γρήγορα και αρχίσει να υποχωρεί, επιτρέποντας στην Fed να προχωρήσει πιο αργά και προσεκτικά στο μονοπάτι της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, τότε η Wall Street θα πρέπει να περιμένει νέο ράλι. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ο S&P 500 θα μπορούσε να εκτοξευτεί έως και στις 5.500 μονάδες.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου