Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Χορηγία σε Ελληνικό Κολλέγιο και Σχολή για μελέτη του Ελληνισμού του Πόντου και Μικράς Ασίας

 Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου, 2022

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Κέντρο New York Insurance για τη μελέτη του Ελληνισμού στον Πόντο και τη Μικρά Ασία  του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη χορηγία του έργου «Εξοδος» μέσω επιχορήγησης ύψους εκατό χιλιάδων δολαρίων. Το μνημειώδες αυτό έργο, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ερευνητικό Κέντρο για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (AMPHRC) στο Σικάγο, περιλαμβάνει τη μετάφραση από τα ελληνικά στα αγγλικά εκατοντάδων μαρτυριών επιζώντων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ή τη λεγόμενη «Μεγάλη Καταστροφή», κατά την οποία εκτοπίστηκαν εκατομμύρια Έλληνες από τις πατρογονικές τους εστίες από τις αρχές της δεκαετίας του 1910 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Το ελληνικό πρωτότυπο έργο, «Η Έξοδος», είναι μια συλλογή πέντε τόμων με προσωπικές αφηγήσεις επιζώντων, που συντάχθηκε από την Ελληνίδα ερευνήτρια Μέλπω Λογοθέτη – Merlier (1890-1979) υπό την αιγίδα του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών στην Αθήνα και εκδόθηκε το 1980. Η Λογοθέτη-Merlier, μουσικολόγος, και ο φιλέλληνας σύζυγός της, Octave Merlier (1897-1976), ξεκίνησαν αρχικά ένα έργο ηχογράφησης δημοφιλών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα, αλλά το ινστιτούτο που δημιούργησαν διεύρυνε τελικά το πεδίο της έρευνάς του, από τη μουσική στη λαογραφία και την ιστορία.

Το μνημειώδες έργο “Εξοδος” από μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν τον κατατρεγμό και τη μεγάλη καταστροφή. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ HCHC

Η νέα έκδοση που χρηματοδοτείται από το «NY Life Insurance – Κέντρο για τη μελέτη του Ελληνισμού στον Πόντο και τη Μικρά Ασία» του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, θα καταστήσει τις προσωπικές ιστορίες των προσφύγων που υπέστησαν διώξεις και απώλεια εστιών και ήταν μάρτυρες της σφαγής αγαπημένων προσώπων και συμπατριωτών, προσβάσιμες στο αγγλόφωνο κοινό. Οι αναγνώστες θα είναι σε θέση να μάθουν για τις οδυνηρές και συνταρακτικές εμπειρίες εκείνων που επέζησαν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες επιβίωσης. Επίσης, θα μάθουν για τη «Μεγάλη Καταστροφή» ως ιστορικό γεγονός, λαμβάνοντας υπόψη την προέλευση, το πλαίσιο και τα επακόλουθά της.

Η έκδοση θα παρέχει επίσης στους μελετητές ένα τεράστιο θησαυρό πρωτογενών πηγών που θα επιτρέψουν μια πιο προσεκτική εξέταση της κατάστασης των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς και μία ενσωμάτωση της «Μεγάλης Καταστροφής» στο ευρύτερο πλαίσιο μελέτης των πολιτικών για τις οθωμανικές εθνότητες και των γενοκτονιών. Ας σημειωθεί, ότι ενώ η γενοκτονία των Αρμενίων έχει λάβει αυξανόμενη προσοχή τα τελευταία χρόνια, η δολοφονία περίπου ενός εκατομμυρίου Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών μεταξύ 1913 και 1923 έχει παραμείνει σχετικά υποτιμημένη. Αυτή η έκδοση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του κενού στην ιστοριογραφία των αρχών της δεκαετίας του 1900. Το AMPHRC ελπίζει επίσης ότι ρίχνοντας φως στη Μεγάλη Καταστροφή, ενδέχεται να αποφευχθούν τέτοιες αγριότητες στο μέλλον.

Ο πρώτος τόμος του γεωγραφικά παρουσιαζομένου έργου «Εξοδος», αφιερωμένο στη Μικρά Ασία, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2022, με αφορμή την ανάμνηση της καταστροφής της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922. Οι επόμενοι τόμοι, του τρίτομου έργου, θα αφιερωθούν στον Ανατολικό Πόντο και τον Δυτικό Πόντο.

Το «NY Life Insurance – Κέντρο για τη Μελέτη του Ελληνισμού στον Πόντο και τη Μικρά Ασία» του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, είναι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξει ένα έργο που ταιριάζει τόσο πολύ με τη δική του αποστολή προώθησης της μελέτης του Ελληνισμού στον Πόντο και τη Μικρά Ασία, καθώς και με την αποστολή του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού για την ευαισθητοποίηση των φοιτητών ως προς τις οικουμενικές, πνευματικές και πολιτιστικές αξίες του Ελληνισμού.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου