Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Δικαστής της Νέας Υόρκης υποχρεώνει τον Τραμπ να καταθέσει ενώπιον της εισαγγελέως

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να απαντήσει ενόρκως σε ερωτήσεις στην πολιτική έρευνα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για τις επιχειρηματικές του πρακτικές, αποφάσισε δικαστής την Πέμπτη.

Ο δικαστής Αρθουρ Ενγκορον (Arthur Engoron) διέταξε τον Τραμπ και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, Ιβάνκα και Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, να συμμορφωθούν με τις κλητεύσεις που εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίθια Τζέιμς.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το «Associated Press», τίθεται το ερώτημα για τον Τραμπ «να επικαλεστεί την 5η Τροπολογία ή να μην την επικαλεστεί;».

Οι δικηγόροι του Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστή Αρθουρ Ενγκορον, την Πέμπτη, ότι ο Τραμπ και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, Ιβάνκα και Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, έχουν 21 ημέρες για να συμμορφωθούν με την κλήτευση που ζητά την κατάθεσή τους η Λετίθια Τζέιμς.

Εκτός από μια επιτυχημένη νομική αμφισβήτηση, ο Τραμπ θα αντιμετώπιζε μια απόφαση μεταξύ τού να απαντήσει σε ερωτήσεις ενόρκως ή να παραμείνει σιωπηλός και να επικαλεστεί το δικαίωμά του στην 5η Τροπολογία κατά της αυτοενοχοποίησης – μια τακτική που έχει εξισώσει με στοιχεία ενοχής.

«Ο όχλος επικαλείται την 5η», είπε ο Τραμπ σε ένα προεκλογικό πλήθος στην Αϊόβα όταν ήταν υποψήφιος για πρόεδρος.

«Αν είσαι αθώος, μην μένεις σιωπηλός», ανήρτησε σε τουίτ ο Τραμπ το 2014, προσφέροντας δωρεάν συμβουλές, καθώς ο Μπιλ Κόσμπι αντιμετώπιζε μια σειρά από κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση. «Φαίνεσαι διαβολικά ένοχος!».

Πέρα από κάθε νομικό κριτήριο, η άρνηση απάντησης στις ερωτήσεις της Τζέιμς εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους.

«Για έναν πρώην πρόεδρο και πιθανό υποψήφιο για το αξίωμα να επικαλεστεί την 5η Τροπολογία θα ήταν πραγματικά αξιοσημείωτο», δήλωσε ο Στέφεν Γκίλερς (Stephen Gillers), καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Το πρόβλημα με την εμφάνιση -τουλάχιστον όπως θα το δουν οι δικηγόροι του- είναι ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να ελεγχθεί και είναι πιθανό να πει πράγματα που θα προκαλέσουν περισσότερο πρόβλημα σε αυτόν και την οικογένειά του».

Οι δικηγόροι του ίδιου του Τραμπ αναγνώρισαν κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας την Πέμπτη ότι ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει κινδύνους όταν καθίσει με δικηγόρους που διευθύνουν μια έρευνα που εδώ και καιρό χλεύαζε ως «κυνήγι μαγισσών».

Η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, Δημοκρατική, λέει ότι η έρευνά της αποκάλυψε στοιχεία ότι η εταιρεία του Τραμπ χρησιμοποίησε «δόλιες ή παραπλανητικές» αποτιμήσεις των περιουσιακών του στοιχείων για να λάβει δάνεια και φορολογικά οφέλη.

Επίσης, ο εισαγγελέας του Μανχάταν ερευνά από την πλευρά του, εάν ο Τραμπ καταθέσει στην πολιτική έρευνα, οτιδήποτε λέει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του σε ποινική διαδικασία. Πέρυσι, το γραφείο του εισαγγελέα κατηγόρησε την εταιρεία του Τραμπ και τον επί μακρόν επικεφαλής οικονομικών για αυτό που οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν «σαρωτικό και τολμηρό» σχέδιο φορολογικής απάτης.

Αλλά ακόμη και αν παραμείνει σιωπηλός θα μπορούσε να βλάψει μια πιθανή εγκληματική άμυνα, είπαν οι δικηγόροι του Τραμπ.

«Αν πάει και ακολουθήσει τη συμβουλή μου, που τότε δεν θα μπορεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις χωρίς… ασυλία γιατί αυτό προβλέπει ο νόμος όταν επικαλεστεί την 5η Τροπολογία, αυτό θα είναι σε κάθε πρωτοσέλιδο εφημερίδας στον Κόσμο. Και πώς μπορώ να επιλέξω μια επιτροπή ενόρκων σε αυτή την περίπτωση;» είπε ο δικηγόρος Ρόναλντ Φισέτι (Ronald Fischetti) κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Πέμπτης.

Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου