Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Κοροναϊός: Χώρες προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων με την Ελλάδα να «ζηλεύει» την ώρα που οι «σκληροί» δείκτες επιμένουν

  Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, 2022

Χώρες, όπως η Αγγλία και η Σουηδία, προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Υπάρχουν φωνές να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οκοροναϊός επιμένει να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα, έχει οδηγήσει σε σχεδόν 5,79 εκατομμύρια θανάτους, ενώ το τωρινό κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη.

Παρόλα αυτά χώρες, εν μέσω αυτού του κύματος το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον, επιλέγουν να χαλαρώσουν τα μέτρα σε βαθμό που ειδικοί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι αντιφατικό με την παρούσα κατάσταση.

Οι αποφάσεις χωρών, όπως η Αγγλία ή η Σουηδία, παρασύρουν και άλλες αφού οι κυβερνήσεις πιέζονται τόσο λόγω της κούρασης των πολιτών από τα μέτρα, όσο και λόγω της οικονομίας. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση αφού έχει αρχίσει εδώ και μέρες να συζητιέται η χαλάρωση των μέτρων, όπως, για παράδειγμα, η διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμα και επιστήμονες που μιλούν για άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό, υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρχουν δυνατά ΕΣΥ έτσι ώστε να απορροφήσουν τους υγειονομικούς «κραδασμούς» από αυτές τις επιλογές.

Αυτός ο αστερίσκος είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική περίπτωση, όπως άλλωστε επισημαίνουν τα συνδικάτα στον χώρο της Υγείας, όπως η ΠΟΕΔΗΝ. Ας δούμε πώς έχει η κατάσταση αυτή την στιγμή. 

Πώς θα κινηθούν στη Βρετανία

Όπως έγραψε και νωρίτερα το in, ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να καταργήσει τους τελευταίους περιορισμούς για τον κοροναϊό στην Αγγλία.

Στα μέτρα που θα αρθούν είναι και η καραντίνα για τους θετικούς στον ιό. «Εφόσον συνεχιστούν οι τρέχουσες ενθαρρυντικές τάσεις στα δεδομένα, αναμένω ότι θα μπορέσουμε να τερματίσουμε τους τελευταίους εγχώριους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης του μέτρου της απομόνωσης των θετικών κρουσμάτων», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Τα σχέδια για τον τερματισμό όλων των περιορισμών ανακοινώθηκαν από τον Τζόνσον τον περασμένο μήνα, όταν αποκάλυψε την κατάργηση των λεγόμενων μέτρων του σχεδίου Β, όπως η χρήση μάσκας.

Η νομική απαίτηση για αυτοαπομόνωση, με πρόστιμα έως και 10.000 λιρών για μη συμμόρφωση, είναι ένα από τα πολλά νομοσχέδια για την Covid-19 που πρόκειται να λήξουν τον Μάρτιο.

Αυτά τα λίγα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ στην Αγγλία περιλαμβάνουν επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δομές υγείας και επιτρέπουν προαιρετικά σε καταστήματα και επιχειρήσεις να ζητούν από πελάτες υγειονομικό πιστοποιητικό Covid. 

Στη Σουηδία κήρυξαν το τέλος της πανδημίας

Την ίδια στιγμή, η Σουηδία κατάργησε σήμερα σχεδόν όλους τους λίγους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19, παρόλο που η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παραμένει υψηλή και ορισμένοι επιστήμονες απηύθυναν έκκληση για περισσότερη υπομονή στην μάχη κατά της νόσου.

«Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Δεν έληξε, αλλά όπως την γνωρίζουμε όσον αφορά τις γρήγορες αλλαγές και τους περιορισμούς έληξε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Covid δεν θα κατηγοριοποιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία.

Ωστόσο, τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να τελούν υπό πίεση. Περίπου 2.200 ασθενείς με τη νόσο νοσηλεύονται, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το τρίτο κύμα την άνοιξη του 2021.

Χαλαρώνει τα μέτρα και η Νέα Υόρκη

Χαλάρωση των μέτρων αποφασίστηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης θα άρει από αύριο το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, κυρίως στα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε η Δημοκρατική κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ. 

Τι εξετάζεται στην Ελλάδα

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η χαλάρωση των μέτρων είναι θέμα που συζητείται και στην Ελλάδα. Σε εισήγηση να καταργηθεί το ανώτατο όριο των έξι ατόμων στα τραπέζια στην εστίαση προχώρησε η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Αντίθετα, τα υπόλοιπα μέτρα για την εστίαση ή τα γήπεδα δεν άλλαξαν. Οι τελικές αποφάσεις για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις θα παρθούν στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως, ειδικοί, όπως η Ντόρα Ψαλτοπούλου, επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι επικίνδυνο. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας σχολίασε ενόψει των Αποκριών πως το πρόβλημα σε αυτές τις μορφές διασκέδασης είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε αυτούς που συμμετέχουν. 

Σε ποιο περιβάλλον γίνεται αυτή η συζήτηση;

Η συγκεκριμένη συζήτηση φαίνεται παράξενο να συνεχίζεται όταν η Ελλάδα ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο σε αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, χθες η Ελλάδα ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο, με 2.334 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 2.323,78.

Στο πρώτο γράφημα, που ακολουθεί, φαίνεται η έντονα αυξητική πορεία των απωλειών στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2022 (πηγή Our World in Data, με δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins).

Η κόκκινη γραμμή αφορά την Ελλάδα και η πράσινη το Ηνωμένο Βασίλειο. Φαίνεται καθαρά πως από τις αρχές του 2021, υπήρξε μία κατακόρυφη μείωση των θανάτων στη Βρετανία, ενώ στην Ελλάδα άρχισε να καταγράφεται μία εκρηκτική άνοδος από τα μέσα του προηγούμενου έτους. 

Στο δεύτερο γράφημα, που παρατίθεται πιο κάτω, φαίνεται καθαρά πως η αθροιστική αύξηση στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και παραμένει εκτός ελέγχου έως σήμερα. 

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρέχουν τακτικά οι υπεύθυνοι του Οργανισμού, το διάστημα από 29 Ιουνίου 2021 έως και χθες, η Ελλάδα είχε 10.787 θανάτους ή 1.006 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 27.037 θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναλογούν μόλις 397 απώλειες ανά εκατομμύριο.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως από την αρχή της πανδημίας μέχρι χθες, έχουν χάσει τη ζωή τους 24.322 Έλληνες ασθενείς με Covid-19 και από αυτούς οι 3.532 από την αρχή του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου