Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

ΙΤΑ: Σε αναζήτηση ξένων επενδυτών ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιταλίας

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, 2022

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας διευκρινίζοντας 

πως στόχος είναι η διατήρηση μειοψηφικού ποσοστού από το Δημόσιο

Πωλητήριο στον νέο εθνικό αερομεταφορά Italia Transporto Aero (ITA) Airways βάζει η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ντανιέλε Φράνκο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του σημερινού υπουργικού συμβουλίου που είχε στην κορυφή της ατζέντας την τύχη της ΙΤΑ, ο κ. Φράνκο ανακοίνωσε πως οι αρχές ξεκινούν τη διαδικασία για την αναζήτηση επενδυτών για την ITA, ήτοι δηλαδή την πρώην Alitalia, που ξεκίνησε πτήσεις από τον περασμένο Οκτώβριο.

Εξάλλου ήταν κοινό μυστικό πως στόχος της Ρώμης ήταν η εξυγίανση και κατόπιν η πώληση της νέας εταιρείας. Το ιταλικό Δημόσιο έχει δαπανήσει πάνω από 10 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια για να κρατήσει την πρώην Alitalia ζωντανή. Αν και το timing σίγουρα δεν είναι ιδανικό για τον αεροπορικό κλάδο εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό, το ιταλικό Δημόσιο σκοπεύει σε πρώτη φάση να κρατήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό στην ύψους 1,2-1,4 δισ. ευρώ εταιρεία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ύψος του.

Οι δελφίνοι 

Αν και η λίστα των επίδοξων δελφίνων θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες εβδομάδες, οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους. Ανάμεσα στους ο γερμανικός αεροπορικός κολοσσός της Lufthansa σε συνεργασία με την κορυφαία ναυτιλιακή Mediterranean Shipping Company (MSC). Δημοσιεύματα έχουν εμφανίσει την Lufthansa να ενδιαφέρεται για ένα ποσοστό της τάξεως του 40%.

Επίσης, κάποια δημοσιεύματα είχαν κάνει λόγο, τον περασμένο μήνα, για πιθανό ενδιαφέρον από την αμερικανική Delta Air Lines, τα οποία ωστόσο η εταιρεία απέρριψε κατηγορηματικά.

Θυμίζουμε πως παλαιότερα η Alitalia είχε επιχειρήσει, δίχως επιτυχία, να συμμαχήσει με έτερες εταιρείες του κλάδου, όπως η Air France και πιο πρόσφατα η Etihad, που αποχώρησε λόγω των υπερβολικών ζημιών από τον ιταλικό αερομεταφορέα, το 2017.

Νίκη Ντράγκι; 

Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν πως, αν η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι καταφέρει να κερδίσει και τη μάχη της πώλησης της ΙΤΑ, πετυχαίνοντας εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα έχει σημειώσει μια πολύ σημαντική νίκη γλιτώνοντας το ιταλικό δημόσιο και τους φορολογούμενους της χώρας από το βραχνά της μαύρης τρύπας του εθνικού αερομεταφορέα. Θα είναι δε, μια νίκη που θα προσμετρηθεί προσωπικά και στις επιτυχίες της καριέρας του σούπερ Μάριο!

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου