Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Ταρακούνησε και βύθισε τη Wall Street η Fed

  Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου, 2022

Tα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα πιθανόν να ακολουθήσει μια πιο επιθετική στρατηγική

Με σημαντικές απώλειες “υποδέχτηκαν” οι αμερικανικοί δείκτες τον επιθετικό τόνο που αποκαλύφθηκε από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve αναφορικά με την σύσφιξη της πολιτικής της, ώστε σταδιακά να τίθεται υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Ειδικότερα, ο δείκτης
Dow Jones έχασε 1,07% στις 36.407 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,94% στις 4.700 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 3,34% στις 15.100 μονάδες.

Αυτό που επισήμαναν αρκετοί αναλυτές ήταν το γεγονός ότι τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (
FMOC), έδειξαν ότι η Fed ενδεχομένως να επισπεύσει το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, ενώ δεν αποκλείονται και να υπάρξουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμιά, εντός του έτους.

Ουσιαστικά, αυτό που έδειξαν
 τα πρακτικά είναι ότι η Fed πιθανόν να ακολουθήσει μια πιο επιθετική στρατηγική, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το δίκτυ της ρευστότητας που έχει απλωθεί στην οικονομία θα συρρικνωθεί με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν από την αγορά.

«Αν η
Fed αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό, αυτό θα είναι καταστροφικό», σχολίασε ο CEO της Infrastructure Capital Management, Jay Hatfield. «Υποθέτω ότι θα διατηρήσουν τον ισολογισμό σταθερό, αλλά είναι πιθανό, αν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ υψηλός, να αρχίσουν να μειώνουν τον ισολογισμό», πρόσθεσε.

Εάν συμβεί αυτό, «δεν είναι μόνο ότι δεν εισάγουν ρευστότητα, αλλά αφαιρούν ρευστότητα», πρόσθεσε ο
Hatfield. «Δεν θέλετε να είστε στο χρηματιστήριο όταν η Fed αφαιρεί ρευστότητα από αυτό – είναι σαν να βρίσκεστε στην Coca-Cola όταν ο Warren Buffett πουλά τη θέση του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της
Fed ώθησε την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου πάνω από το 1,70%. Επίσης, οι μετοχές στον τεχνολογικό χώρο επλήγησαν περισσότερο, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια απομάκρυναν τους επενδυτές από μετοχές με υψηλότερες αποτιμήσεις.

Ειδικότερα, οι πιέσεις εντοπίστηκαν ιδιαίτερα στις
Oracle, Cisco Systems και Intuit. Η Salesforce σημείωσε πτώση 7,7% μετά από υποβάθμιση από την UBS, με την τελευταία να υποβαθμίζει επίσης την Adobe, οδηγώντας τη μετοχή της κατά 6,5% χαμηλότερα.

Στον αντίποδα, η
Bank of America αναβάθμισε την Pfizer, σημειώνοντας ότι τα κέρδη της εταιρείας από τις θεραπείες για τον Covid ανεβάζουν τη μετοχή. Οι μετοχές της Pfizer έκλεισαν κατά 2,3% υψηλότερα.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου παρουσίασαν το Δεκέμβριο οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την τάση βελτίωσης που παρουσίασε η αγορά εργασίας τους τελευταίους μήνες του 2021 παρά και την απειλή της Όμικρον. Σύμφωνα με την έκθεση
ADP
, ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 807.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για ένα νούμερο υπερδιπλάσιο της πρόβλεψης των αναλυτών που περίμεναν μια επίδοση γύρω στις 375.000 και πολύ πάνω από τις 505.000 θέσεις που προστέθηκαν στην αγορά το Νοέμβριο.

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου