Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ: H ατζέντα, οι προσδοκίες και ο «πάγος» του Ρώσου ΥΠΕΞ

 Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη. Ρεαλιστικός στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης και όχι μια νέα μεγάλη συμφωνία.

synantisi-mplinken-lavrof-h-atzenta-oi-prosdokies-kai-o-pagos-toy-rosoy-ypex-561679957

Στη Γενεύη και στο ξενοδοχείο President Wilson, όπου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στρέφονται σήμερα τα βλέμματα της υφηλίου, με την προσδοκία να ανοίξει ο δρόμος για την εκτόνωση της έντασης που έχει χτυπήσει κόκκινο γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας. 

Λίγες ημέρες έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στη Γενεύη οι υφυπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Γουέντι Σέρμαν και Σεργκέι Ριαμπκόφ, και περίπου επτά μήνες έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στην ίδια πόλη οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν, Αμερικανοί και Ρώσοι επιστρέφουν στην Ελβετία για να πάρουν μέρος σε ένα νέο τετ-α-τετ από το οποίο αναμένεται να κριθούν πολλά. 

Διάσταση απόψεων

Κατά την ομιλία του στις 19 Ιανουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων αναφορικά με τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν εάν η Μόσχα προβεί σε νέες επιθετικότερες ενέργειες. 

Λίγες ώρες αργότερα, από το Βερολίνο, ο Άντονι Μπλίνκεν επιχείρησε να παρουσιάσει ένα περισσότερο αρραγές νατοϊκό μέτωπο, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ μιλούν με ενιαία κοινή φωνή έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Η ίδια η Μόσχα γνωρίζει βέβαια πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε απόλυτο βαθμό, γεγονός το οποίο και θέλει να εκμεταλλευτεί υπέρ της. 

Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να υπάρξει πια (ενδεχομένως σήμερα;) ένας συμβιβασμός ή κάποιο πρόπλασμα συμβιβασμού που θα επιτρέπει και στις δύο πλευρές να βγουν από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων με ψηλά το κεφάλι. 

Γεμάτη αγκάθια η ατζέντα

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει παρουσιάσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο μια λίστα με απαιτήσεις (αξιώνοντας δεσμεύσεις από την πλευρά των Δυτικών περί μη ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, περί απομάκρυνσης των νατοϊκών δυνάμεων από τις χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, περί μη εγκατάστασης δυτικών στρατιωτικών βάσεων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κ.ά.) οι οποίες είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν συνολικά δεκτές ως «πακέτο» από τη Δύση. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απαιτεί πλέον και την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από Ρουμανία και Βουλγαρία.

Συνεπώς, τα ρωσικά αιτήματα για να μην προχωρήσει η Μόσχα σε στρατιωτική επιχείρηση λαμβάνουν νέες διαστάσεις, περνώντας πια και τα σύνορα των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. 

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, στις εγγυήσεις ασφαλείας περιλαμβάνονται προβλέψεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να φύγουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες που έως το 1989 ανήκαν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. 

Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία θα σταματήσει να επεκτείνεται και θα επιστρέψει στα «σύνορα» του 1997.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις περιορισμού των δυνάμεων που διατηρούν σε  Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική. Έχουν επιπλέον αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν και τα στρατιωτικά τους γυμνάσια αλλά και να αποσύρουν-μην εγκαταστήσουν συγκεκριμένους τύπους πυραυλικών συστημάτων. Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση ότι και η Ρωσία θα προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις «ανταπόδοσης».  

Το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ πρακτικά μάλλον αποκλείεται. Κανείς δυτικός ωστόσο δεν μπορεί να βγει ανοιχτά και να αρνηθεί επισήμως στο Κίεβο μια τέτοια προοπτική. 

Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος την Πέμπτη, με δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Α. Μπλίνκεν θα προσέλθει στις συνομιλίες της Γενεύης όχι με άδεια χέρια αλλά με απαντήσεις-προτάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της ρωσικής πλευράς η οποία νιώθει ότι απειλείται κοντά στα σύνορά της από το ΝΑΤΟ.   

Χαμηλά ο πήχυς 

Κατά την έναρξη πάντως των συνομιλιών στη Γενεύη το μεσημέρι της Παρασκευής, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατέβασε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών υποστηρίζοντας ότι δεν περιμένει καμία καθοριστική εξέλιξη κατά την σημερινή συνάντηση. 

Χαμηλά κατεβασμένος φάνηκε να είναι ο πήχης και από την πλευρά των ΗΠΑ, οι οποίες θα ήθελαν ωστόσο να δουν την ένταση να αποκλιμακώνεται, πράγμα που, για να γίνει βέβαια, θα πρέπει να το θελήσει και η ρωσική πλευρά. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν διπλωματική λύση στην κρίση.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Γενεύη, είπε πως το Κρεμλίνο δεν αναμένει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να παραδώσει σήμερα κάποια γραπτή απάντηση προς την πλευρά της Ρωσίας.

Διαφορική άποψη είχε, από την άλλη, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, που δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, πως η Μόσχα αναμένει να λάβει γραπτή απάντηση από την Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση των κ.κ. Μπλίνκεν και Λαβρόφ αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Μετά το πέρας αυτής, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν δηλώσεις αλλά χωριστά και όχι στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου