Εδώ και ένα χρόνο πολλές συνήθειες που αφορούν την χρήση του αυτοκινήτου μας έχουν αλλάξει, και όπως φαίνεται θα χρειαστεί να τις εφαρμόζουμε για αρκετό μεγάλο διάστημα, έως ότου η αόρατη απειλή του κορωνοϊού σταματήσει να ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση αν δεν μπορείτε να αποφύγετε μια επαγγελματική συνάντηση, ή οποιαδήποτε άλλη κοινωνική υποχρέωση, και πρέπει να έρθετε σε επαφή με άλλους και η χρήση του αυτοκινήτου είναι μονόδρομος, τότε, δώστε προσοχή στα παρακάτω. Αν και ορισμένα από τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού μπορεί να φαίνονται υπερβολικά, η εφαρμογή τους είναι υψίστης σημασίας.

Μάσκα ή πρόστιμο 150 ευρώ

Η πρώτη και πιο μεγάλη αλλαγή αφορά τη χρήση της μάσκας, η οποία πλέον είναι υποχρεωτική μέσα στο αυτοκίνητο, όταν σε αυτό επιβαίνουν – εκτός από τον οδηγό – και επιβάτες, οι οποίοι δεν έχουν συγγενική σχέση με αυτόν. Μάσκα δεν απαιτείται να φοράει ο οδηγός όταν είναι μόνος μέσα στο αυτοκίνητο, ή σε αυτό υπάρχουν οι σύζυγοι και συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμοί.  Επίσης, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δεν τηρούν τα παραπάνω, διότι, «καραδοκεί», σε περίπτωση ελέγχου – και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τηρείται η χρήση της μάσκας από τους επιβάτες του αυτοκινήτου  - ένα διόλου ευκαταφρόνιτο πρόστιμο 150 ευρώ για τον κάθε ένα επιβάτη. Σε κάθε περίπτωση μια απλή μάσκα προσώπου αποτελεί μια ένδειξη σεβασμού προς τους άλλους στο αυτοκίνητο και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Απολύμανση για ασφάλεια

Το απλό καθάρισμα του αυτοκινήτου έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα μιας και ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων προτιμούν τον δρόμο της απολύμανσης. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, η απολύμανση του αυτοκινήτου πριν από κάθε ταξίδι, ειδικά εάν μοιράζεστε το αυτοκίνητο με κάποιον ή εάν ταξιδέψετε μαζί του, είναι υποχρεωτικός. Συγκεκριμένα, πρέπει να απολυμάνετε επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε σε συχνή επαφή. Αυτό είναι το τιμόνι, ο επιλογέας ταχυτήτων, του χειρόφρενου, των χειρολαβών στις πόρτες, των χειριστηρίων του ηχοσυστήματος και του συστήματος infotainment. Καλό θα είναι να απολυμάνετε τις χειρολαβές, εσωτερικά αλλά και εξωτερικά του οχήματος. 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι για το καλύτερο αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της απολύμανσης θα πρέπει να χρησιμοποιείται αλκοόλη με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% , που είναι αποτελεσματικά ενάντια στον κορωνοϊό και δεν θα βλάψουν τις κύριες επιφάνειες του αυτοκινήτου σας. Άλλωστε αυτό το διάλυμα χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι υπεργολάβοι τους για την απολύμανση εξαρτημάτων.

Μάσκα στο ντουλάπι

Πολλοί οδηγοί διαπιστώνουν, εφόσον μπουν στο αυτοκίντο, ότι δεν έχουν μαζί τους μάσκα, ενώ, έχουν γεμίσει τις θήκες με παλιές, χρησιμοποιημένες μάσκες που θα πρέπει να τις πετάξουν. Για αυτό, καλό είναι να έχετε μέσα στο ντουλάπι σας ένα πακέτο με μάσκες, που θα τις έχετε προμηθευτεί από φαρμακείο.

Ανεφοδιασμός και πληρωμή διοδίων με ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή και μιας απλής καθημερινής διαδρομής οι οδηγοί έρχονται σε επαφή με υπαλλήλους στα βενζινάδικα ή και τα διόδια.  Θα πρέπει και στις δύο περιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ί με τις συνθήκες υγιεινής στα πρατήρια βενζίνης. Καλό είναι να χρησιμοποιούν μια από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους για την πληρωμή του καυσίμου : για παράδειγμα, πληρωμή με ανέπαφη κάρτα ή με κινητό τηλέφωνο. Μετά από κάθε επαφή, απολυμάνετε για χέρια σας.