Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Ο καθηγητής της Εδρας «Καραμανλή» και πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στον «Ε.Κ.»

  Σάββατο 22/1/22

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής της Εδρας «Καραμανλή» στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης και πρώην υπουργός Παιδείας της Ελλάδος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Ε.Κ.», ανέφερε πως «το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, μερικής ή γενικευμένης, δεν μπορεί να αποκλειστεί αν κρίνουμε από το μέγεθος της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Γενικευμένη σύρραξη με τη Δύση, όμως, δύσκολα θα υπάρξει».

Για την Τουρκία είπε πως «προβάλλει ηγεμονικές επιδιώξεις και δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έπαψε να είναι αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος της Δύσης».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Σε τι κατάσταση βρίσκει η Νέα Χρονιά τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Κ. Αρβανιτόπουλος: Η πανδημία, δυστυχώς, εξακολουθεί να απειλεί την ανθρώπινη ζωή, να επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια και την αμερικανική οικονομία και, γενικά, να αναστατώνει τον τρόπο ζωής μας. Δεν χωράει αμφιβολία, όμως, ότι διαθέτουμε πλέον περισσότερα και πιο αποτελεσματικά όπλα για την αντιμετώπισή της. Και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά το τέλος Φεβρουαρίου θα δούμε την αποκλιμάκωσή της.

Στο οικονομικό επίπεδο, οι αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού θέτουν σοβαρές προκλήσεις για τη νέα αμερικανική διοίκηση.

Στο πολιτικό επίπεδο, οι προκλήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Η πολιτική πόλωση, οι ανισότητες, η κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, η βία και οι φυλετικές διακρίσεις απειλούν την αμερικανική δημοκρατία.

Πιστεύω, όμως, ότι η Αμερική διαθέτει αστείρευτες δυνάμεις. Και σε παρελθούσες κρίσεις, το πολιτικό σύστημα βρήκε τις δυνάμεις και τις ηγεσίες που έφεραν την ανάκαμψη, τη θεσμική ανασυγκρότηση, και την πρόοδο. Έτσι πιστεύω θα γίνει και σήμερα.

«Ε.Κ.»: Πώς πάει η Εδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στην οποία διδάσκετε;

Κ. Αρβανιτόπουλος: Η έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» συμπλήρωσε είκοσι χρόνια δημιουργικής παρουσίας στη σχολή Fletcher, του πανεπιστημίου Tufts, και τα ακαδημαϊκά δρώμενα της Βοστώνης. Και πιστεύω ότι έχει προσφέρει σημαντικά στη μελέτη των ελληνικών και ευρωπαϊκών σπουδών, αλλά και στην ανάδειξη και τη μελέτη του έργου ενός μεγάλου Ευρωπαίου πολιτικού, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο τα μαθήματα που προσφέρουν οι εκάστοτε καθηγητές της έδρας έχουν προσελκύσει το αμείωτο ενδιαφέρον πολλών φοιτητών από διάφορες χώρες. Ταυτόχρονα, η έδρα αναπτύσσει μια ευρύτερη δραστηριότητα, μέσω διαλέξεων και συνεδρίων, για να απευθυνθεί στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό. Πολλές εκδηλώσεις γίνονται και διαδικτυακά και είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω της ιστοσελίδας της έδρας. (sites.tufts.edu/karamanlischair).

«Ε.Κ.»: Πόσο θα πρέπει να ανησυχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και ο κόσμος γενικότερα, με τα παίγνια του Πούτιν με την Ουκρανία;

Κ. Αρβανιτόπουλος: Η Ρωσία και η Σοβιετική Ένωση, ιστορικά, προσπαθούσαν πάντα να διατηρούν ζώνες επιρροής στην περιφέρειά τους. Αυτό ουσιαστικά άλλαξε μετά την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης στον Ψυχρό Πόλεμο και τη διάλυσή της. Τα αλλεπάλληλα κύματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κυρίως, του ΝΑΤΟ έφεραν τους ευρωατλαντικούς θεσμούς σχεδόν στα σύνορα της Ρωσίας. Ο Πούτιν προσπαθεί, με την απειλή χρήσης βίας, να επαναφέρει τη ρωσική ηγεμονία στην εγγύς περιφέρεια της Ρωσίας. Προσπαθεί να ακυρώσει την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Η πολιτική του όμως δεν εξαντλείται στην περιφέρεια της Ρωσίας. Βλέπουμε ότι η Ρωσία κάνει μια προσπάθεια ανάκτησης της επιρροής της σε περιφέρειες, που είχε παρουσία στο παρελθόν ως Σοβιετική Ενωση. Τόσο στη Μέση Ανατολή, με το Συριακό, όσο και στα Βαλκάνια, η Ρωσία επιστρέφει στη γνωστή ψυχροπολεμική πολιτική. Αλλά κάνει και κάτι χειρότερο. Παρεμβαίνει στο εσωτερικό των δυτικών δημοκρατιών με τακτικές υβριδικού πολέμου, επιδιώκοντας την όξυνση των διαιρέσεων στις δυτικές κοινωνίες και την πρόκληση χάους. Αυτό συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού από Ευρώπη και Αμερική.

«Ε.Κ.»: Τι επιλογές έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μία στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης γενικότερης σύρραξης;

Κ. Αρβανιτόπουλος: Το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, μερικής η γενικευμένης, δεν μπορεί να αποκλειστεί αν κρίνουμε από το μέγεθος της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Γενικευμένη σύρραξη με τη Δύση, όμως, δύσκολα θα υπάρξει. Οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα η Γερμανία λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία, δεν φαίνονται διατεθειμένες να συζητήσουν άλλη επιλογή πέραν των οικονομικών κυρώσεων. Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπάιντεν έσπευσε να αφαιρέσει τη στρατιωτική επιλογή από το τραπέζι. Η αμερικανική κοινή γνώμη, άλλωστε, δύσκολα θα στήριζε μια στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία. Ο Πούτιν, συνεπώς, γνωρίζει ότι η Δύση δεν διαθέτει αξιόπιστη στρατιωτική επιλογή στην Ουκρανική κρίση. Ευρώπη και Αμερική μπορούν να αυξήσουν το κόστος για τον Πούτιν με μια συντονισμένη πολιτική αυστηρών οικονομικών κυρώσεων. Μακροπρόθεσμα, όμως, χρειάζεται μια νέα «στρατηγική συνεννόηση» ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική, για να αντιμετωπιστεί η νέα αναθεωρητική πολιτική της Ρωσίας.

«Ε.Κ.»: Ηταν τελικά λάθος η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε;

Κ. Αρβανιτόπουλος: Η εσπευσμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής. Εκλεισε ουσιαστικά την εικοσαετή περίοδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Την περίοδο, όμως, που η Αμερική ξόδευε δυνάμεις και πόρους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν άφηνε γεωπολιτικό χώρο για την ανεμπόδιστη άνοδο μεγάλων δυνάμεων, όπως η Κίνα. Το αμερικανικό κατεστημένο αντιλήφθηκε ότι όσο πολεμούσε τους «ψύλλους» τόσο παραμελούσε τα «θηρία» στη ζούγκλα της διεθνοπολιτικής αρένας. Αν δεν άλλαζε ρότα κινδύνευε σοβαρά να παραδώσει αμαχητί τον 21ο αιώνα στην Κίνα. Η πρώτη διόρθωση έγινε επί Ομπάμα με την αναδίπλωση από μια σειρά περιφερειακών διενέξεων και τον αναπροσανατολισμό της Αμερικής προς την Ασία για την αντιμετώπιση της Κίνας. Η δεύτερη διόρθωση έγινε επί Τραμπ, με την επιστροφή στην realpolitik. Και η τρίτη διόρθωση γίνεται επί Μπάιντεν με την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και της δημιουργίας του συνασπισμού των δημοκρατιών για την αντιμετώπιση των αυταρχικών και αναθεωρητικών μεγάλων δυνάμεων, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Η άτακτη αποχώρηση, όμως, από το Αφγανιστάν δημιούργησε μια παράσταση, μια εντύπωση αδυναμίας. Και, με τον τρόπο που έγινε, έπληξε το κύρος και το γόητρο της Αμερικής. Η εγκατάλειψη φίλων και συνεργατών στο Αφγανιστάν έγειρε ζητήματα αξιοπιστίας. Και η έλλειψη διαβούλευσης με τους συμμάχους δημιούργησε τριβές. Είναι κοινή ομολογία δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων, ότι θα έπρεπε να έχει σχεδιαστεί καλύτερα.

«Ε.Κ.»: Πόσο σοβαρά οφείλει να λαμβάνει η Ελλάδα τις απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας;

Κ. Αρβανιτόπουλος: Η Τουρκία, υπό τον Ερντογάν, σταδιακά, άλλαξε ταυτότητα και πολιτική και απομακρύνθηκε από τη Δύση. Από δυτικόστροφο κοσμικό κράτος απέκτησε ισλαμική ταυτότητα και νέο-οθωμανικές βλέψεις μεγάλης δύναμης. Η σημερινή Τουρκία προβάλλει ηγεμονικές επιδιώξεις και δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έπαψε να είναι αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος της Δύσης. Η Ελλάδα επιζητεί τον διάλογο και την καλή γειτονία, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Ο διάλογος αυτός, αφορά τη μόνη υπάρχουσα διαφορά ανάμεσα στις δυο χώρες που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα, επίσης, επιδιώκει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

«Ε.Κ.»: Πώς βλέπετε το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδος έπειτα από την εκλογή στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ του κ. Ανδρουλάκη;

Κ. Αρβανιτόπουλος: Η Νέα Δημοκρατία έχει την αδιαμφισβήτητη πολιτική ηγεμονία. Κι αυτή η ηγεμονία δεν απειλείται ούτε από τη μείζονα ούτε από την ελάσσονα αντιπολίτευση. Η παράταξή μας έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Είναι η παράταξη, που διαχρονικά έμεινε σταθερή στις βασικές ιδεολογικές της αρχές και τις αξίες της, και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη, και ως κυβέρνηση (2012-2015) και το 2015 ως αντιπολίτευση. Το 2019, ο ελληνικός λαός τής έδωσε ισχυρή εντολή για να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας. Και, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, προχωράει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου