Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου, 2022
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεκίνησε, αρχής γενομένης του νέου έτους, η απευθείας καταχώριση των ληξιαρχικών πράξεων των Ελλήνων του εξωτερικού στο Μητρώο Πολιτών, από στελέχη που υπηρετούν στα προξενεία ανά την Υφήλιο.
Με αυτή τη νέα τροποποίηση του Νόμου, οι υπάλληλοι των προξενείων απέκτησαν τη δυνατότητα από 1/1/2022 να καταχωρούν όλες τις ληξιαρχικές πράξεις απευθείας στο αναβαθμισμένο και λειτουργικό πληροφορικό σύστημα «Μητρώο Πολιτών». Κατόπιν τούτου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν, λίγες μέρες αργότερα, να «κατεβάσουν» το πιστοποιητικό από την επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης, gov.gr. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να αναδειχθεί σωτήρια για τους Ελληνες του εξωτερικού, αφού μέχρι πρότινος η έκδοση και η μετεγγραφή των ληξιαρχικών πράξεων στο Ειδικό Ληξιαρχείο του υπουργείου Εσωτερικών, ήταν τρομερά πολύπλοκη, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, και κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, τόνισε ότι το πρώτο βήμα της σημαντικής εξέλιξης αυτής για τον Απόδημο Ελληνισμό και όχι μόνο, έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης υπό τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρώην ΥΦΥΠΕΞ, Αντώνη Η. Διαματάρη, τον Σεπτέμβριο του 2019.
«Σε αυτή τη συνάντηση, τον Σεπτέμβριο του 2019, που είχα την τιμή να είμαι παρών, συμμετείχε ο τότε ΥΦΥΠΕΞ Αντώνης Η. Διαματάρης -ο οποίος γνώριζε από πρώτο χέρι τα θέματα αυτά- και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, οι οποίοι και παρουσίασαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ιδέα αυτής της ηλεκτρονικής καταχώρισης. Ο πρωθυπουργός έδωσε αμέσως εντολή να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα, όπου και 6 μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2020, ψηφίστηκε ο νόμος 4674/2020 ο οποίος τροποποίησε και βελτίωσε σημαντικά, άρθρα της υφιστάμενης ληξιαρχικής διαδικασίας. Πλέον, δόθηκε η δυνατότητα καταχώρισης πράξεων στο πληροφορικό σύστημα του Εθνικού Μητρώου, απ’ ευθείας από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν στις Προξενικές Αρχές», είπε. Και συμπλήρωσε: «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μετά από ένα σύντομο διάστημα λειτουργίας της σε πιλοτικό επίπεδο, λειτουργεί κανονικά από την 1/1/2022. Ενδεικτικά σας αναφέρω, ότι για την πρώτη ληξιαρχική πράξη γάμου που καταχωρίσθηκε στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, η διαδικασία στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 3 ημέρες, ενώ μέχρι πρότινος η ίδια διαδικασία μπορεί να ολοκληρωνόταν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μετά από έναν χρόνο».
Εν συνεχεία ο κ. Κούτρας τόνισε ότι η τροποποίηση του Ν. 344/1976, πήρε σάρκα και οστά χάρη στην πρόταση του πρώην ΥΦΥΠΕΞ, Αντώνη Η. Διαματάρη και στην επιμονή του διαδόχου του, κ. Κωνσταντίνου Βλάση και των συνεργατών τους. «Ο κύριος Διαματάρης γνώριζε από πρώτο χέρι, και ίσως καλύτερα από όλους μας, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες ομογενείς. Γι’ αυτό το λόγο με το που παρουσίασε την ιδέα της τροποποίησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του κ. Θεοδωρικάκου, εκείνος έδωσε αμέσως εντολή να δρομολογηθούν οι ‘αλλαγές’ στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της απλοποίησης των διαδικασιών που αφορούν τους Έλληνες πολίτες».
Αντώνης Η. Διαματάρης: Λύθηκε ένα σημαντικό θέμα των Αποδήμων
Από την πλευρά του, ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ, Αντώνης Η. Διαματάρης, χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας των αναβαθμισμένων αυτών ψηφιακών υπηρεσιών, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό πρόβλημα του Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο λύθηκε.
Παράλληλα, ο κ. Διαματάρης αναγνώρισε τη συμβολή του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του γενικού προξένου, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα αλλά και του πρώην στενού συνεργάτη του στο υπουργείο -και νυν γενικό πρόξενο στο Σικάγο- Εμμανουήλ Κουμπαράκη, όπως επίσης και της πολιτικής βούλησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διασφάλιση της παράκαμψης της δύσκαμπτης γραφειοκρατίας στις ληξιαρχικές διαδικασίες.
Αναλυτικά, η πλήρης δήλωση του κ. Διαματάρη έχει ως εξής:
«Αποφεύγω να αναφέρομαι στη δουλειά που έκανα ως υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό αλλά επειδή πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα θα σας απαντήσω:
Οταν ανέλαβα γνώριζα από πρώτο χέρι ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι με τη μητέρα πατρίδα είναι η διεκπεραίωση των υποθέσεών τους με τα κατά τόπους προξενεία. Χωρίς να εννοώ με αυτό ότι φταίνε πάντα οι γενικοί πρόξενοι και οι υπάλληλοί τους. Μάλιστα στη Νέα Υόρκη υπηρετεί ένας από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος γενικός πρόξενος, για δεκαετίες.
Επίσης, γνώριζα ότι πολλοί απόδημοι ζουν σε μακρινές αποστάσεις από τα προξενεία με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ταξιδέψουν για ώρες για να επισκεφτούν τα προξενεία ενώ συχνά έπρεπε να επιστρέψουν για να προσκομίσουν κάποιο έγγραφο, που δεν γνώριζαν ότι χρειαζόταν ή δεν είχαν, για να κάνουν τη δουλειά τους.
Ηταν για μένα λοιπόν θέμα υψίστης σημασίας να λύσουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό.
Και βέβαια στην εποχή μας όχι μόνο υπάρχει τρόπος να λυθεί αλλά είναι και εύκολος και φτηνός. Λέγεται τεχνολογία. Πρέπει λοιπόν η διεκπεραίωση των υποθέσεων των Αποδήμων να γίνεται, σε ένα μεγάλο βαθμό, ηλεκτρονικά.
Με τον τρόπο αυτό οι Απόδημοι κερδίζουν χρόνο και γλυτώνουν ταλαιπωρία, οι υπάλληλοι έχουν λιγότερο βάρος εργασίας και το Δημόσιο κερδίζει και από τα δύο αυτά, αφού και τους Αποδήμους έχει ευχαριστημένους και το εργατικό κόστος μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα.
Αφού λοιπόν συνεννοήθηκα με τον Πρωθυπουργό, και σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο αλλά και με τη συνεχή στενή και πολύτιμη συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Κούτρα ορίσαμε μια μικρή επιτροπή, με στόχο:
Να εξετάσει τι έγγραφα πραγματικά χρειάζονται σε κάθε υπόθεση για την προστασία των συμφερόντων του κράτους. Ζητήσαμε λοιπόν από κάθε γενικό πρόξενο ανά τον κόσμο να μας δώσει τη δική του αξιολόγηση και με βάση αυτές θα αποφασίζαμε τι θα κρατούσαμε και τι θα πετάγαμε στον κάλαθο των αχρήστων.
Για παράδειγμα τι έγγραφα χρειάζεται να προσκομίσει κανείς για την έκδοση διαβατηρίου; Χρειάζονται όλα όσα ζητά το κράτος τώρα ή μήπως μπορεί να καταργήσει ένα ή να προσθέσει ένα άλλο;
Αυτό που το κράτος συχνά κάνει είναι να προσθέσει νέες απαιτήσεις χωρίς να αναλύσει αν οι προηγούμενες ισχύουν. Κι είμαι βέβαιος ότι μια τέτοια αξιολόγηση δεν έχει γίνει για τουλάχιστον 50 χρόνια.
Να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις ηλεκτρονικά. Να συνδεθούν δηλαδή ηλεκτρονικά τα προξενεία με τις ανάλογες υπηρεσίες στο κέντρο και να γίνεται η δουλειά των Αποδήμων και του κράτους εύκολα και ταχύτατα, αφού τα συμφέροντά τους είναι κοινά.
Αυτό δεν είναι κάτι το δύσκολο ή το πανάκριβο. Για παράδειγμα η σελιδοποίηση του ‘Εθνικού Κήρυκα’ γίνεται στην Αθήνα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και σε κλάσματα δευτερολέπτου οι σελίδες μεταφέρονται στο πιεστήριο στη Νέα Υόρκη. Γιατί λοιπόν πρέπει να αποστέλλονται όλα τα έγγραφα των υποθέσεων των ομογενών με το… διπλωματικό σάκο;
Ως εκπρόσωπο στην επιτροπή εργασίας που συστήσαμε όρισα τον στενό μου ικανότατο συνεργάτη Μάνο Κουμπαράκη τον οποίο γνώριζα και εκτιμούσα πολύ από τότε που υπηρετούσε στη Νέα Υόρκη και ο οποίος κατέχει τα προξενικά θέματα, ενδιαφέρεται και εκτιμά την Ομογένεια όσο λίγοι.
Στις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής συμμετείχα κι εγώ προσωπικά. Αργότερα λιγότερο. Αλλά σχεδόν σε καθημερινή βάση ενημερωνόμουν από τον Εμμανουήλ Κουμπαράκη (σημερινό εξαιρετικό Γ. Πρόξενο στο Σικάγο).
Θέλω επίσης να προσθέσω ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής ήταν εξαιρετικά. Ηταν χαρά μου να συνεργάζομαι μαζί τους. Ηταν ό,τι καλύτερο συνάντησα στο Δημόσιο.
Τότε υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Τάκης Θεοδωρικάκος με τον οποίο επίσης είχα μια εξαιρετική, σπάνια, συνεργασία. Βέβαια ο Μάκης Βορίδης πήρε τη θέση του Θεοδωρικάκου πολύ αργότερα.
Χαίρομαι λοιπόν ιδιαίτερα ότι συνέβαλα έτσι ώστε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει λύση σε ένα από τα κορυφαία θέματα που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό αλλά και το ίδιο το κράτος.
Δεν τα έλυσε όλα. Αλλά σίγουρα έκανε ένα σπουδαίο βήμα».
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου