Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Τουρκοκύπριος ο νέος Βρετανός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου, 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Κενάν Πόλεο (Kenan Poleo) με τουρκοκυπριακές ρίζες διορίστηκε ως νέος γενικός πρόξενος της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη μόλις πριν από τρεις μήνες, αποκαλώντας την τουρκική μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης «πόλη των ονείρων» του. O Πόλεο με καταγωγή από τ/κ οικογένεια της Κύπρου σπούδασε Ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και ακολούθησε μεταπτυχιακό στις Τουρκικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS).

«Οι γονείς μου ήταν πολύ μικροί όταν ήρθαν στο Λονδίνο. Η ζωή ήταν δύσκολη εκείνη την εποχή στην Αγγλία. Υπήρχε και ρατσισμός», είπε, περιγράφοντας πώς η οικογένεια του μετανάστευσε από την Κύπρο τη δεκαετία του 1950.

«Αρχισαν να έρχονται κυπριακές, τουρκικές οικογένειες, οικογένειες από την Αφρική. Για μένα στο Λονδίνο και η Κωνσταντινούπολη είναι σαν ένα μωσαϊκό γιατί εκεί που μεγάλωσα στο Λονδίνο, υπάρχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο».

Μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια, ο Πόλεο σημείωσε ότι ενώ δούλευε στα καταστήματα του πατέρα του όταν ήταν παιδί, απέκτησε «διπλωματικό ταλέντο» καθώς μιλούσε συχνά στους πελάτες.

Σημείωσε επίσης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» (Γενί Σαφάκ) (που αναδημοσιεύει το Σίγμαλάϊφ), ότι «η οικογένειά του προσπάθησε να διατηρήσει τον τουρκοκυπριακό πολιτισμό και ότι κατά καιρούς πήγαιναν στην Κύπρο, λέγοντας ότι έχουν μικτή βρετανική, τουρκική και τουρκοκυπριακή κουλτούρα».

Ο Πόλεο είπε ότι ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά σε ηλικία 18 ετών και ότι το «κεφάλι του έσκασε» λόγω του πλήθους και του θορύβου στην πόλη.

«Το κεφάλι μου έσκασε γιατί η Κύπρος ήταν τόσο μικρή. Ηταν πολύ μεγάλη και γεμάτη κόσμο όταν ήρθαμε εδώ», είπε.

«Οι άνθρωποι ήταν φιλόξενοι, όπως και η Κύπρος, αλλά εδώ είναι πολύ διαφορετικά από εκεί.

«Μου άρεσε τόσο πολύ. Έτσι έκανα τη δεύτερη εκπαίδευσή μου στις Τουρκικές σπουδές», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τον τουρκικό κινηματογράφο και τη μουσική από νεαρή ηλικία, προσθέτοντας ότι «η κουλτούρα μας στο Λονδίνο ήταν η τουρκική κουλτούρα».

Δίνοντας παραδείγματα Τούρκων καλλιτεχνών και ηθοποιών που αγαπούσε εκείνη την εποχή, ο Poleo είπε ότι δεν αγαπούσε μόνο τις ταινίες ή τους αστέρες του κινηματογράφου αλλά και την τουρκική μουσική.

«Στηρίζαμε Τούρκους καλλιτέχνες στη Eurovision. Μας άρεσε πολύ το τραγούδι της (γνωστής Τουρκάλας τραγουδίστριας) Ajda Pekkan Petrol. Το ακούγαμε και το παίζαμε στο σπίτι μας».

Μετά τους διορισμούς του στη Σλοβενία και τη Γερμανία, ο Poleo είπε ότι επέλεξε την Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας ότι «ήταν ο προορισμός των ονείρων μου».

«Είναι σαν τη γειτονιά μου εδώ, είμαι πολύ άνετα στην Κωνσταντινούπολη. Δυστυχώς, μπορώ να μείνω μόνο τέσσερα χρόνια. Δεν θέλω να φύγω».

Ανέφερε ότι σκέφτεται συνέχεια τι κάνει αφού φύγει από την πόλη.

Συγκρίνοντας μάλιστα την τουρκική κουζίνα με την κουζίνα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, επεσήμανε επίσης ποια τουρκικά γεύματα απολαμβάνει περισσότερο.

E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου