Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Απεβίωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Κουλουράς στο Τσέλμφορντ Μασαχουσέτης

 Τρίτη, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία του πρωτοπρεσβυτέρου Αναστασίου Κουλουρά στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του Λόουελ όπου ιεράτευσε επί σειρά ετών. Της Νεκρώσιμης Ακολουθίας η οποία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα προστεί ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος με τη συμμετοχή του πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Τριανταφύλλου, πρώην προέδρου του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης γαμβρού του εκδημήσαντος, του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Μπάρμπα πρωτοσυγκελλεύοντος της Μητρόπολης Βοστώνης και ανιψιού του μεταστάντος π. Αναστασίου και άλλων κληρικών.

Ο αείμνηστος ήταν 92 ετών και εξεδήμησε στο νοσοκομείο Tufts της Βοστώνης όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες. Πριν λίγο καιρό απεβίωσε η αγαπημένη του πρεσβυτέρα Ελένη με την οποία πέρασαν μαζί 61 χρόνια έγγαμου βίου και για την εκδημία της οποίας είχε γράψει σχετικά ο «Ε.Κ.».

Ο αείμνηστος π. Αναστάσιος ήταν συνειδητός οικονόμος των μυστηρίων του Θεού, με μία έμφυτη καλοσύνη και φιλική και προσηνή συμπεριφορά προς όλους, κάνοντας αθόρυβα το καθήκον του και βοηθώντας όλους όσοι είχαν ανάγκη.

Γεννήθηκε στο Λόουελ την 1η Ιουνίου του 1929 εκ γονέων Δημητρίου και Χρυσοθύμης. Αποφοίτησε από το Λύκειο του Λόουελ το 1947 και στη συνέχεια σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University) Παιδαγωγικά, Συμβουλευτική και Ψυχολογία.

Υπηρέτησε επί τέσσερα χρόνια στο Αμερικανικό Ναυτικό κατά τον Πόλεμο της Κορέας. Αργότερα προσέφερε τις εθελοντικές του υπηρεσίες ως διευθυντής στο Κατασκηνωτικό Κέντρο Paul για Εξαιρετικά Παιδιά όπου βοήθησε στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου χώρου για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ο π. Αναστάσιος επί πολλές δεκαετίες δίδαξε, καθοδήγησε και στήριξε εκατοντάδες δημοτικών και γυμνασίων σχολείων ως δάσκαλος, σύμβουλος και σχολικός ψυχολόγος στα δημόσια σχολεία της πόλης Τσέλμφορντ και των γύρω προαστίων.

Ενας από τους πιο ενδιαφέροντες σταθμούς της ζωής του ήταν η διδασκαλία του σε Λύκειο του Βόλου στην Ελλάδα ως καθηγητής που είχε λάβει την υποτροφία Fulbright.

Οταν συνταξιοδοτήθηκε θέλησε να εκπληρώσει το μεγάλο όνειρο της ζωής του και την κλήση του προς την ιεροσύνη και ενεγράφη στο πρόγραμμα Θρησκευτικών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης και χειροτονήθηκε ιερεύς στην ηλικία των 67 ετών. Υπηρέτησε στην κοινότητα των Ταξιαρχών στην πόλη Λακώνια του Νιου Χαμσάιρ, άλλες κοινότητες και επί σειρά ετών στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Λόουελ. Ηταν πάντοτε πρόθυμος να μεταβεί όπου του ανέθετε η Μητρόπολη Βοστώνης. Ηταν ιδιαίτερα αγαπητός στην Ομογένεια του Λόουελ, αλλά και ευρύτερα της Βοστώνης και έχαιρε σεβασμού και τιμής από τους συναδέλφους του ιερείς.

Τον Μάρτιο του 2012 η Ομογένεια του Λόουελ τον τίμησε κατά την ετήσια εκδήλωση στο Δημαρχείο του Λόουελ για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου του 1821, την οποία παρουσίασε ο επιφανής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Γεώργιος Μπεχράκης και την οποία είχε καλύψει ο «Ε.Κ.».

Στην ομιλία του ο π. Αναστάσιος είχε τονίσει «το μεγαλείο και την ομορφιά της ελληνικής γλώσσας» κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά του. Είχε πει ότι «ο πατέρας μου δεν ήξερε αγγλικά και πήγε στο δημαρχείο να με γράψει. Οταν είπε το όνομά μου, Αναστάσιος, δεν τον κατάλαβαν και μ’ έγραψαν Ερνεστος». Είπε ακόμα πως «όταν συστήνομαι στους Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς ως Αναστάσιος, με ερωτούν και ποιο είναι το πρώτο σου όνομα κι όταν τους εξηγώ ότι το Αναστάσιος προέρχεται από την Ανάσταση μένουν άφωνοι».

Είχε πει ακόμα, πως «αποφοίτησα από το Ημερήσιο Σχολείο πριν από 70 χρόνια μαζί με την αδελφή του Γιώργου Μπεχράκη, την Ειρήνη, και λόγω της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τις θαυμάσιες δασκάλες που είχαμε, έχω ευεργετηθεί πολύ στη ζωή μου από τη γνώση και χρήση της ελληνικής γλώσσας, της κληρονομιάς, της κουλτούρας μου και της Ελληνορθόδοξης Πίστης μου καθ’ όλη μου τη ζωή».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι «όταν πήγα στο στρατό μου ανέθεσαν να είμαι διερμηνέας της Ελληνικής, κι ο πλοίαρχος του αεροπλανοφόρου USS Midway του Εκτου Αμερικανικού στόλου μού ανέθεσε να είμαι ο διερμηνέας του όταν φτάσαμε στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης». Τόνισε πως «η ελληνική γλώσσα είναι πολύ βοηθητική» και υπογράμμισε: «Η ελληνική γλώσσα και κληρονομιά μας βοηθούν σε όλη μας τη ζωή και για τις οποίες έχω μεγάλη αγάπη και σεβασμό».

Αντί ανθέων όσοι επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του μπορούν να αποστείλουν χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου ως εξής: St. George Greek Orthodox Church, 44 Princeton Blvd., Lowell, MA 01851

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου