Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Ζαλισμένη κυβέρνηση

 Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου, 2022

Γιώργος Παπαχρήστος

Ζαλισμένη κυβέρνηση | tovima.gr

Τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα του νέου κύματος που σαρώνει τη χώρα έχω την εντύπωση ότι μοιάζουν με παρεμβάσεις εκ των υστέρων για την αποτροπή συντελεσθέντος εγκλήματος. Δεν έχουν ειρμό, και δεν έχουν και σύνδεση με την πραγματικότητα. Κλείνουν ουσιαστικά τα γήπεδα με τους εμβολιασμένους, αλλά στους κλειστούς χώρους, θέατρα, κινηματογράφους, κλαμπ, εστιατόρια, ο κορωνοϊός μπορεί να κάνει ανενόχλητος πάρτι.

Και τα όσα συνέβησαν το εορταστικό τριήμερο των Χριστουγέννων δεν επιβεβαιώνουν απλώς ότι υπάρχει σημαντική απόσταση ανάμεσα στις καλές προθέσεις και το τελικό αποτέλεσμα. Δημιουργούν την εντύπωση πως τα μέτρα λήφθηκαν σε στιγμές περιδίνησης μιας κυβέρνησης ζαλισμένης από τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η πανδημία.

Για λόγους που μόνο εκείνοι που παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις γνωρίζουν, τα Χριστούγεννα λοιπόν:

l Στις πρωτοβάθμιες δομές Υγείας μπορούσε κανείς να κάνει rapid test μόνο αν ήταν εμβολιασμένος ή εμφάνιζε κάποιου είδους συμπτώματα, αλλά όχι κάποιος προκειμένου να ελέγξει αν έχει κολλήσει τον ιό! Και υπό την προϋπόθεση ότι θα έβρισκε κάποια δομή ανοιχτή – οι περισσότερες ήταν κλειστές, λόγω εορτών…

l Τα φαρμακεία στα οποία θα μπορούσε κανείς να προμηθευτεί rapid test δεν διατάχθηκαν να παραμείνουν ανοιχτά στη διάρκεια των αργιών των Χριστουγέννων. Ακολουθώντας, παραδόξως για την κατάσταση, εορταστικό ωράριο, έκλεισαν την Παρασκευή το απόγευμα, για να επαναλειτουργήσουν μετά τετραήμερο, την περασμένη Δευτέρα. Και αφέθηκε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της χώρας με το σύστημα των εφημερευόντων.

l Στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, το προσωπικό των μικροβιολογικών εργαστηρίων τα οποία θα εξέταζαν τα rapid tests πήρε και αυτό εορταστικές άδειες, αντί να προβλεφθεί να παραμείνει στη θέση του, λόγω της έκτακτης κατάστασης. Στην Περιφέρεια βρέθηκαν κλειστά ακόμα και εργαστήρια νοσοκομείων αναφοράς COVID-19!

l Κλειστά έμειναν και τα περισσότερα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος που είχε έρθει σε επαφή με διαγνωσμένο κρούσμα να κάνει rapid test για να διασταυρώσει αν έχει μολυνθεί. Η κυβέρνηση δεν φρόντισε να συνάψει κάποιου είδους συμφωνία μαζί τους.

l Η κυβέρνηση έδωσε μεν ισχυρή ειδοποίηση στους πολίτες για τη χρήση μάσκας ΚΝ95, αλλά δεν φρόντισε να παραμείνει η τιμή της μάσκας σε χαμηλά επίπεδα – η παράλειψή της οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών.

l Στα ξενοδοχεία της χώρας, αφέθηκε να συμβιώσουν εμβολιασμένοι με πιθανώς ανεμβολίαστους, καθώς για την είσοδό τους στα ξενοδοχεία απαιτήθηκε μόνο η παρουσίαση ενός αρνητικού rapid test ημέρας – ήτοι της ημέρας άφιξης του πελάτη.

l Αντιθέτως, στα ξενοδοχεία δεν επιτρεπόταν η είσοδος μη ενοίκων των ξενοδοχείων, ακόμα και αν αυτοί είχαν εμβολιαστεί και με την αναμνηστική, τρίτη, δόση.

l Στα κέντρα διασκέδασης οι έλεγχοι για την είσοδο ήταν της πλάκας. Ουδείς έλεγχε κανέναν. Και η Αστυνομία πουθενά. Σαν ένα μαγικό χέρι να άφησε ελεύθερα τα πάντα…

Κατέγραψα μερικά μόνο από τα όσα συνέβησαν το τριήμερο των Χριστουγέννων, τα οποία ειδικά για τα τουριστικά θέρετρα της χώρας θα έχουν σύντομα πολύ σοβαρά αποτελέσματα: θα είναι η βασική αιτία για την εκτόξευση των κρουσμάτων. Τα κατέγραψα για έναν ακόμα λόγο: για να καταδείξω ότι η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί από την κυβέρνηση να ξαναβρεί τον εαυτό της. Τον καλό εαυτό της, που το 2020, με την έναρξη της πανδημίας, κατέστησε την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση και σημείο αναφοράς, παγκοσμίως.

Οσο παραδέρνει μεταξύ της αναγκαιότητας της λήψης μέτρων και της ικανοποίησης των κάθε είδους κλαδικών αιτημάτων που προβάλλονται κάθε φορά που επιχειρεί να πάρει αποφάσεις, θα μοιάζει με εκείνον που προσπαθεί να κρατήσει δύο καρπούζια κάτω από μία μασχάλη. Δεν γίνεται. Ας συνέλθει, και ας δει κατάματα την πραγματικότητα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου