Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Φταίει ο παπάς;

Είναι πλέον ολοφάνερο πως ακουμπάμε στον σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών. Σε όλους αυτούς που πιστεύουν στις διάφορες θεωρίες και διακατέχονται από προκαταλήψεις. Αυτοί οι συνάνθρωποί μας, σε σημαντικό βαθμό επηρεάζονται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, όπως αυτές διαμορφώνονται από την πολύχρονη επαφή τους με τον πνευματικό τους και με τα μοναστήρια. Και οι δύο είναι σημαντικοί παράγοντες που ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα.

Η σχέση του πιστού με τον παπά της ενορίας του δεν είναι κάτι το καινούργιο. Εχει βαθιές τις ρίζες στον χρόνο. Δεν οφείλεται στις συνθήκες ζωής των μεγάλων αστικών κέντρων ούτε στην ανασφάλεια που δημιουργούν. Αυτή η σχέση είναι σύμφυτη με την πίστη. Ο πιστός θέλει να έχει έναν γήινο άξονα αναφοράς της πίστης του, που να ακουμπά επάνω του.

Αν o πνευματικός δεν κατανοεί τι είναι η επιστήμη στον 21ο αιώνα και τη σχέση αιτίου – αποτελέσματος, τότε θα έχουμε πιστούς που βρίσκονται πολύ κοντά στις ΜΕΘ.

Ο πνευματικός, κατά τεκμήριο με ελάχιστες γνώσεις, είναι ο «ψυχίατρος» του πιστού. Αλλωστε, ο πιστός καταφεύγει σε αυτόν γιατί τελικά η εξομολόγηση είναι το «ξαλάφρωμα» από τις «αμαρτίες» του. Μια μορφή ψυχοθεραπείας. Και γι’ αυτό δέχεται με λυτρωτική ανακούφιση τα επιτίμια.

Σε αυτήν την ετεροβαρή σχέση σημαντικό ρόλο παίζουν οι αντιληπτικοί ορίζοντες του πνευματικού. Αν ζει στον παλμό της σύγχρονης κοινωνίας που είναι πολυσύνθετη και πολύχρωμη ή αν, αποκομμένος από αυτή, ζει σε ένα δικό του σύμπαν που το ορίζουν οι απόλυτες έννοιες του καλού και του κακού, του σκότους και του φωτός. Αν έχει τις ικανότητες όχι μόνον να αφουγκρασθεί τον πιστό, αλλά κυρίως να αντιληφθεί πως το έργο του δεν είναι αυστηρά θρησκευτικό – θεολογικό, αλλά βαθύτατα κοινωνικό. Ο πνευματικός διαμορφώνει συνειδήσεις και επηρεάζει συμπεριφορές εκατομμυρίων πιστών.

Γι’ αυτό και οι ευθύνες του για τη στάση όλων αυτών που βρίσκονται υπό την επιρροή του είναι σημαντικές. Ετσι, απαιτείται να έχει μια ευρύτητα γνώσεων και κυρίως μια ευρύτητα πνεύματος. Αν δεν κατανοεί τι είναι η επιστήμη στον 21ο αιώνα και τη σχέση αιτίου – αποτελέσματος, τότε θα έχουμε πιστούς γεμάτους προκαταλήψεις και παράξενες δοξασίες, πιστούς που, στις μέρες μας, βρίσκονται πολύ κοντά στις ΜΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου