Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Ρεκόρ στην παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021

  Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022

Για περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και εκτεταμένη ρύπανση προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), που διαπιστώνει πρωτοφανή αύξηση της ζήτησης για ενέργεια.

rekor-stin-pagkosmia-zitisi-ilektrikis-energeias-to-2021-561670480

Περίπου το ήμισυ της ζήτησης ενέργειας το 2021 προοριζόταν για την Κίνα, όπου κατεγράφη αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2020. (A.P.)

Για περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και εκτεταμένη ρύπανση προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), που διαπιστώνει πρωτοφανή αύξηση της ζήτησης για ενέργεια. Στην ετήσια έκθεσή της για την ηλεκτρική ενέργεια που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η ΙΕΑ τονίζει πως η εκτόξευση της ζήτησης για ενέργεια μπορεί να παρατείνει τις αυξήσεις των τιμών και την ακρίβεια για άλλα τρία χρόνια, αλλά και να αυξήσει τη ρύπανση από τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας, αν δεν αλλάξουν οι χώρες τον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το περασμένο έτος, η ΙΕΑ διαπίστωσε πως η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 6% μετά τη γενικευμένη ανάκαμψη των οικονομιών σε όλο τον κόσμο από την ύφεση της πανδημίας το 2020. Οπως τονίζει στην έκθεσή της πρόκειται για την πλέον απότομη αύξηση που έχει σημειώσει η ζήτηση από το 2010, οπότε και άρχισαν να ανακάμπτουν οι οικονομίες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Συνολικά η αύξηση της ζήτησης υπερέβη τις 1.500 τεραβατώρες και είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί έως τώρα.

Η εκτόξευσή της μπορεί να παρατείνει τις αυξήσεις των τιμών για άλλα τρία χρόνια.

Περίπου το ήμισυ της ζήτησης προοριζόταν για την Κίνα, όπου κατεγράφη αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2020. Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία επλήγησαν από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που σημειώθηκαν στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2021, όταν οι προμηθευτές τους σε λιθάνθρακα δεν  μπόρεσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση των μονάδων παραγωγής ενέργειας εξαιτίας της επιβράδυνσης που γνώρισαν οι οικονομίες της Ασίας.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, τόνισε πως «η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσπραγία σε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, και εγκυμονεί τον κίνδυνο να αποτελέσει την αιτία κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων». Κάλεσε, επίσης, τις πολιτικές ηγεσίες να λάβουν μέτρα «ώστε να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στους εισοδηματικά ασθενέστερους αλλά και να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης». Στη Βρετανία, ειδικότερα, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν επίπεδα-ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, κυρίως επειδή το δίκτυο παραγωγής ενέργειας εξακολουθεί να βασίζεται σε μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Το κόστος λειτουργίας αυτών των μονάδων παραγωγής ενέργειας έχει έτσι εκτοξευθεί εξαιτίας της έλλειψης φυσικού αερίου που οδήγησε τις τιμές της Ευρώπης στα ύψη.

Εξάλλου, η ΙΕΑ διαπίστωσε πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν το 2021 κατά 6%, αλλά η αύξηση αυτή δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση. Ετσι, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν αύξησαν κατά 9% την παραγωγή τους οι μονάδες παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με λιθάνθρακα. Επίσης, στη διάρκεια του περασμένου έτους αυξήθηκε κατά 2% η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ενώ σύμφωνα πάντα με την ΙΕΑ αυξήθηκε κατά 3,5% η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Οπως επισημαίνει, όμως, η ΙΕΑ, η επιστροφή σε ρυπογόνες πηγές ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 7,5% οι εκπομπές καυσαερίων σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφοντας νέα επίπεδα-ρεκόρ μετά την υποχώρηση που είχαν σημειώσει τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με τον Φατίχ Μπιρόλ, θα πρέπει να μειωθούν κατά 55% μέχρι το 2030 οι εκπομπές καυσαερίων, αν ο κόσμος θέλει πραγματικά να αποτρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και να επιτύχει το «μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα» το 2050.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου