Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Τέσσερις στους 10 Έλληνες θα κολλήσουν Όμικρον: Προβολή του αμερικανικού ινστιτούτου ΙΗΜΕ

 Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου, 2022

Αντώνης Φουρλής

Προβολή κρουσμάτων και θνητότητας λόγω της Όμικρον στην Ελλάδα, με καλά και λιγότερο καλά νέα.

VIA ASSOCIATED PRESS
Υγειονομικό προσωπικό διενεργεί ράπιντ τεστ COVID-19 σε γυναίκα στην Αθήνα, ενώ άλλοι πολίτες στέκονται στην ουρά, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022. Η παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη κυρίαρχη στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Ελλάδα, ενώ  καταγράφεται μεγάλη έξαρση. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Η πρόβλεψη ότι περίπου 4 στους 10 Έλληνες θα νοσήσουν με κορονοϊό λόγω της παραλλαγής Όμικρον, είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης για την Υγεία (ΙΗΜΕ), ένα από τα κορυφαία, ανεξάρτητα επιστημονικά κέντρα στον κόσμο, που διεξάγει συστηματικά έρευνες στον χώρο της Υγείας. Αυτό θα συμβεί από τώρα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δηλαδή μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Το συμπέρασμα προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων, που σχετίζονται με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων ανά τον κόσμο, από τις αρχές Ιανουαρίου και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Όπως αποτυπώνεται στο διάγραμμα παρακάτω, η «κούρσα της Όμικρον» έχει μόλις ξεκινήσει, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της. Αυτό θα συμβεί γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει σχετικά ταχεία εκτόνωση, μέσα στον Μάρτιο και στον Απρίλιο.    

Η ανοδική καμπύλη της Όμικρον στην Ελλάδα μοιάζει πολύ με εκείνη σε αντίστοιχο διάγραμμα για τον παγκόσμιο πληθυσμό, από το οποίο προκύπτει μόνο μία μικρή χρονική διαφορά, καθώς στη χώρα μας η νέα παραλλαγή έφτασε με μικρή καθυστέρηση. Ωστόσο, η πορεία κορύφωσης και εκτόνωσης εμφανίζεται κοινή με προοπτική υποχώρησης μέσα στην Άνοιξη.

Καθώς η εκρηκτική άνοδος κρουσμάτων που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον έχει θορυβήσει πολίτες και κυβερνήσεις σε όλα τα γεωγραφική μήκη και πλάτη του κόσμου, τα καλά νέα που προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων του αμερικανικού Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης για την Υγεία (ΙΗΜΕ) σχετίζονται με την περιορισμένη επικινδυνότητα της Όμικρον.

Αυτή προκύπτει από την πρόβλεψη για σταθεροποίηση των θανάτων λόγω της πανδημίας στα σημερινά επίπεδα και όχι ψηλότερα, παρά την τεράστια αύξηση κρουσμάτων από την συγκεκριμένη παραλλαγή. Στοιχείο που οδηγεί και στο θετικό συμπέρασμα, ότι η πίεση στα συστήματα υγείας λόγω της Όμικρον δεν θα αυξηθεί ιδιαίτερα, καθώς εκτιμάται ότι λίγοι ή πολύ λίγοι θα είναι οι νοσούντες που θα χρειαστεί να εισαχθούν σε ΜΕΘ ή γενικότερα να νοσηλευθούν σε νοσοκομειακές κλίνες.

Huffpostgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου