Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Μία ακόμα Μαύρη Παρασκευή για τη Wall Street

  Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Ο τεχνολογικός κλάδος κατέγραψε μεγάλες απώλειες - Γιατί αυτό μπορεί να είναι «καλό νέο» για την Όμικρον

Η αισιοδοξία που επικράτησε στην αμερικανική κεφαλαιαγορά την Πέμπτη δεν κράτησε…

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι βασικότεροι δείκτες της Wall Street καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Από το τέλος της εβδομάδας, με τη μαύρη Παρασκευή και το ξεπούλημα που πυροδότησε η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, η αγορά κινείται σε ρυθμούς rollercoaster (τρενάκι του λούνα παρκ) με έντονη νευρικότητα.

Ο S&P έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,84% στις 4.538,43 μονάδες, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,17% στις 34.580.08 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στο -1,92% και έκλεισε στις 15.085,47 μονάδες

Το παράδοξο της πτώσης

Ωστόσο, υπάρχει ένα αξιοσημείωτο στοιχείο στην πτώση αυτή.

Οι μετοχές Stay-at-home που επωφελήθηκαν περισσότερο από την Covid-19 και τα lockdown που ακολούθησαν, όπως το Etsy , το DoorDash , το Zoom και το DocuSign , είχαν τις χειρότερες επιδόσεις αυτή την εβδομάδα.

Είναι η αντίθετη αντίδραση που θα περίμενε κανείς καθώς η νέα παραλλαγή Όμικρον , για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι ενέχει «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Όπως επισημαίνει το CNBC, οι απώλειες αυτές υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι, ό,τι κι αν συμβεί με την Όμιρον, οι ΗΠΑ έχουν τελειώσει με τα lockdown που ενίσχυσαν την παράδοση φαγητού και τις υπηρεσίες ροής τηλεόρασης, ενώ ανάγκασαν τους ανθρώπους να εργάζονται εξ αποστάσεως και να συνομιλούν ατελείωτα μέσω βίντεο με φίλους και μέλη της οικογένειας.

Οι μετοχές της αγαπημένης της πανδημίας Zoom υποχώρησαν 18% για την εβδομάδα, φτάνοντας σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων στις 3 Δεκεμβρίου στα 177,12 $ ανά μετοχή, πτώση 69% από το υψηλό ρεκόρ τον Οκτώβριο του 2020. Οι μετοχές της ηλεκτρονικής αγοράς Etsy, που έγινε καταφύγιο για τους αγοραστές μασκών στις αρχές της πανδημίας, μειώθηκε 21% για την εβδομάδα, ενώ η υπηρεσία παράδοσης φαγητού DoorDash έπεσε 17%, η Roku έπεσε 13%, το Shopify υποχώρησε 12% και το Netflix έπεσε 10%.

Πτώση στην Ευρώπη

Πτωτικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, ολοκληρώνοντας μια ταραχώδη εβδομάδα μετά την ανακάλυψη της παραλλαγής Όμικρον.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 σημειωσε πτώση 0,57% και έκλεισε στις 462,77 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλεις ξεπερνούν το 1%.

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των ορυχείων, με πτώση 2,8%, καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Στο κόκκινο και οι δείκτες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ο FTSE100 μειώθηκε κατά 0,1% στις 7.122,32 μονάδες, ο DAX κατά 0,61% στις 15.169,98 μονάδες και ο CAC40 κατά 0,44% στις 6.765,52 μονάδες.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με την Όμικρον είναι υψηλή, αλλά σε συνδυασμό με τον απογοητευτικό αριθμό θέσεων εργασίας οι επενδυτές αποφάσισαν να μειώσουν τις θέσεις τους πριν από το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην LPL Financial.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου έδειξε πιο αργή από την αναμενόμενη δημιουργία θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα.

Κατά 210.οοο αυξήθηκαν οι προσλήψεις, παρά την απότομη υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας από το 4,6% στο 4,2% και την αύξηση του εργατικού δυναμικού στο 61,8%, το μεγαλύτερο ποσοστό από το Μάρτιο του 2020. Οι εκτιμήσεις του Dow Jones ήταν για 573.000 νέες θέσεις εργασίας και ποσοστό ανεργίας στο 4,5%

Ο κλάδος της αναψυχής και φιλοξενίας, που περιλαμβάνει μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και παρόμοιες επιχειρήσεις, που βρισκόταν στην κορυφή της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ανάκαμψης, κατέγραψε μόλις 23.000 προσλήψεις το Νοέμβριο.

Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε απότομα στο 4,2%, καλύτερα από τις εκτιμήσεις για 4,5%.

Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα μετά και τις τοποθετήσεις του προέδρου της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ σε Κογκρέσο και Γερουσία, ο οποίος είπε ότι ο πληθωρισμός φαίνεται «επίμονος» και πως μελετάται το ενδεχόμενο για ταχύτερο tapering, κίνηση που θα φέρει πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Πέμπτη σε συνέδριο του Reuters ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τη λέξη «παροδικός αναφορικά με τον πληθωρισμό.

Στο θέμα αναφέρθηκε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως» υποστηρίζουν, εγκαταλείποντας και αυτοί με τη σειρά τους τον χαρακτηριστικό «παροδικός».

Και μάλιστα καλούν εμμέσως πλην σαφώς την Federal Reserve να αναλάβει δράση:

«Βλέπουμε λόγους για τη νομισματική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες -με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να πλησιάζει τις τάσεις πριν από την πανδημία, τις στενές αγορές εργασίας και τώρα πληθωριστικές πιέσεις ευρείας βάσης- να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στους κινδύνους πληθωρισμού σε σύγκριση με ορισμένες άλλες προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ζώνη του ευρώ. Θα ήταν σκόπιμο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιταχύνει τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και να προωθήσει την πορεία για αυξήσεις των επιτοκίων» αναφέρουν.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου