Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Με PCR test 72 ωρών οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα

  Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου, 2021

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε επικαιροποιημένη ανακοίνωση αναφορικά με την υποχρέωση των ταξιδιωτών προς την Ελλάδα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους, ανεξαρτήτως εμβολιαστικού στάτους, προχώρησε το πρωί της Πέμπτης, 16 Δεκεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε κατά την επίσημη ενημέρωσή του προς τα ΜΜΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, η μέγιστη χρονική ισχύς της αποδοχής του τεστ θα είναι 72 ώρες, και όχι 48, όπως αρχικά ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για ένα «έκτακτο μέτρο ενόψει εορτών», το οποίο θα επαναξιολογείται με επιδημιολογικά κριτήρια. Λίγο αργότερα, η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έκανε γνωστό ότι θα γίνεται δεκτό και ράπιντ τεστ 24 ωρών.

«Η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες, από όλες τις χώρες, με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών. Το μέτρο είναι έκτακτο, η προθεσμία του είναι την περίοδο των εορτών – θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα, εβδομάδα – εβδομάδα και από το μέτρο εξαιρούνται οι επισκέπτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η επικαιροποιημένη αυτή ανακοίνωση προκάλεσε ανακούφιση στους ομογενείς που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα κατά την περίοδο των εορτών, καθώς το χρονικό περιθώριο των 48 ωρών -το οποίο αφορούσε στην άφιξη στη χώρα και όχι στην αναχώρηση από τις ΗΠΑ- εξανάγκαζε, με μαθηματική ακρίβεια, σε μια οικονομική επιβάρυνση της τάξεως των 100 με 150 δολαρίων, προκειμένου να λάβουν εγκαίρως το αποτέλεσμα και να μην κινδυνεύσουν να χάσουν την πτήση τους ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά την άφιξή τους.

Μάλιστα, το πρόβλημα αυτό θα ήταν έντονο ιδίως κατά τη φετινή περίοδο, όπου το σύστημα, αναφορικά με τα κρούσματα αλλά και τα τεστ που διενεργούνται, δείχνει να υπερφορτώνεται. Ειδικότερα, εάν γίνει δεκτό ότι ένας μεγάλος αριθμός κέντρων παραδίδει τα αποτελέσματα του δωρεάν PCR το νωρίτερο σε 36 ώρες -ορισμένα αφήνουν περιθώριο ακόμη και για 48- σε αυτήν την περίπτωση, ένας ταξιδιώτης με απευθείας πτήση προς την Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει το τεστ 36 ώρες πριν, αφήνοντας τρεις ώρες περιθώριο για να μεταβεί στο αεροδρόμιο και άλλες 9 ώρες για την πτήση. Οπως προκύπτει, πρόκειται για χρόνους οι οποίοι για επισκέπτες χωρών όπως οι ΗΠΑ θα ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί, ενώ το rapid λύνει εντελώς τα χέρια των ταξιδιωτών.

Υπενθυμίζεται πως η επιλογή του 24ωρου rapid test ισχύει ως επιλογή και για την επιστροφή στις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα της χώρας μετά την εμφάνιση της Όμικρον, όπου όμως όσοι ταξιδιώτες έχουν καθεστώς κατώτερο της Πράσινης κάρτας πρέπει να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένοι.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου