Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Μητσοτάκης στο CNN – Επιβάλαμε αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ήταν η μόνη επιλογή

 Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως δεν σκοπεύει να ανακοινώσει καθολικό lockdown, ενώ μίλησε και για τα δωρεάν self test που διατίθενται από σήμερα

Στην Κριστιάν Αμανπούρ του αμερικανικού CNN μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Δευτέρας.

Πριν το διάλογό τους, η Κριστιάν Αμανπούρ μίλησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών στην Ελλάδα και ξεκινώντας τη συνέντευξη ρώτησε τον πρωθυπουργό ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως οι ηλικιωμένοι – που κινδυνεύουν και περισσότερο – είναι σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστοι και τόνισε ότι τα ραντεβού για εμβολιασμό αυξήθηκαν μετά την απόφαση για το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η αμερικανίδα δημοσιογράφος, μάλιστα, ρώτησε τον πρωθυπουργό, γιατί καθυστέρησε να πάρει την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αφού προηγουμένως παρέθεσε μία σειρά στοιχείων για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας.

«Εννέα στους δέκα νεκρούς από κοροναϊό στην Ελλάδα είναι άνω των 60 ετών. Επτά στους δέκα διασωληνωμένους είναι άνω των 60 ετών. Οκτώ στους δέκα στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς, θα σας ρωτούσα γιατί σας πήρε τόσο πολύ να πάρετε αυτή την απόφαση. Θα μπορούσατε να την πάρετε νωρίτερα;», τον ρώτησε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «πανδημία ανεμβολίαστων» και τόνισε πως οι αριθμοί αυτοί είναι παρόμοιοι με αυτούς της Ευρώπης. «Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, πρέπει να παίρνουμε προοδευτικά μέτρα και φυσικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το απόλυτο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε: «Έχουμε ήδη επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και πλέον το επεκτείνουμε στους άνω των 60 ετών. Είμαστε μόλις η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που το εφαρμόζει και δεν θα με εξέπληττε αν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούσαν το παράδειγμά μας. Η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να συζητηθεί. Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός, δεν μου αρέσουν τα υποχρεωτικά μέτρα, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή και είμαι πεπεισμένος πως κάναμε την σωστή επιλογή. Κάνουμε επίσης το καλύτερο δυνατό για να προωθήσουμε την επαναληπτική δόση».

«Δυστυχώς, δεν είχαμε πολιτική συναίνεση, όπως σε άλλες χώρες»

Κληθείς να σχολιάσει τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα, πως «αντί να αυξάνουμε τους εμβολιασμούς στον πληθυσμό, όπως θα ελπίζαμε όλοι, τελικά θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης που δεν θα βοηθήσει κανέναν», αλλά και να απαντήσει στο ερώτημα εάν ανησυχεί ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και διαδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως στο Βέλγιο, την Ολλανδία και αλλού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε πολύ περιορισμένες διαδηλώσεις και αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι».

Προσέθεσε, ακόμη, ότι «επιβάλαμε αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους», λέγοντας πως ήμασταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες «που ξεκαθαρίσαμε πως, αν θέλεις να πας σε ένα εστιατόριο, ή στον κινηματογράφο, πρέπει να είσαι εμβολιασμένος, δεν αρκεί ένα αρνητικό τεστ».

«Δυστυχώς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «δεν είχαμε τόση πολιτική συναίνεση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Η αντιπολίτευση επέλεξε να μετατρέψει το ζήτημα της πανδημίας σε πολιτικό, πιστεύω πως κάνουν μεγάλο λάθος διότι έχουμε τα ίδια προβλήματα με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε πως δεν σκοπεύει να ανακοινώσει καθολικό lockdown, ενώ μίλησε και για τα δωρεάν self test που διατίθενται από σήμερα.

Μεταναστευτικό: «Η Τουρκία εργαλειοποιεί το ζήτημα»

Στην συνέχεια, η Κριστιάν Αμανπούρ μίλησε για τους νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, κάνοντας λόγο για «τραγωδία» και, μιλώντας για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είμαστε μια χώρα που βρίσκεται στην άκρη των συνόρων της Ευρώπης. «Χαιρόμαστε πολύ που ο Πάπας Φραγκίσκος μας επισκέφθηκε για δεύτερη φορά», προσέθεσε ενώ έκανε λόγο για «αδικίες» σε ό,τι αφορά τα βάρη που σηκώνει η κάθε χώρα της Ευρώπης στο θέμα αυτό.

«Δεν έχουμε πολλή πρόοδο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα και τις δηλώσεις που έκανε ο Ποντίφικας από την Λέσβο, ο πρωθυπουργός επέκρινε την Τουρκία στο μεταναστευτικό, τονίζοντας πως η γειτονική χώρα καταφεύγει σε «εργαλειοποίηση» του ζητήματος.

Επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες, έστειλε ξανά μήνυμα σε τυχόν μετανάστες που σκέφτονται να κάνουν αυτό το ταξίδι, λέγοντάς τους να μην το επιχειρήσουν γιατί είναι επικίνδυνο και ξεκαθάρισε πως και αυτό που έγινε το 2015, όταν η Ελλάδα ουσιαστικά «άνοιξε» τα σύνορά της σε όλους, δεν είναι μια ενδεδειγμένη λύση.

Δείτε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου