Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Ένας «βαρύς» Δεκέμβρης στις ΜΕΘ

 Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου, 2021

Από το ΒΗΜΑτοδότης

Τρεις στους τέσσερις ασθενείς που χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομεία ήταν άνω των 55 ετών.

Το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 700 και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό εκεί γύρω στους 80 καθημερινά δεν αφήνει περιθώρια να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, παρά το ότι παρατηρήθηκε μια σαφής ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων για δεύτερη ημέρα.

Όπως τόνισε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου: «Ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας, σε κάθε σημείο της χώρας, ο κίνδυνος έκθεσης είναι σταθερός». Κατά μέσο όρο τα κρούσματα είναι κάτω των 6.000 ανά ημέρα, ενώ η διάμεση ηλικία βρίσκεται στα 71 έτη. Ακόμα, όπως λένε οι ειδικοί, το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παραμένει υψηλό: «Δεν χωράει όμως κανένας εφησυχασμός», λένε, «με τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια να ξεπερνούν τις 50.000».

Ωστόσο υπάρχει, επίσης, μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μετά από 8 εβδομάδες διαρκούς αύξησης. Πλέον, κατά μέσο όρο είναι 427 εισαγωγές ανά ημέρα. Τρεις στους τέσσερις ασθενείς που χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομεία ήταν άνω των 55 ετών. Όπως είπε και η κυρία Παπαευαγγέλου ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά γύρω στους 700, για να προσθέσει ότι αυτή την στιγμή η πληρότητα στις ΜΕΘ COVID βρίσκεται στο 80% και 67% στις απλές κλίνες. Βάσει πάντως των στοιχείων, το Rt είναι 0,96 και έτσι καθ’ όλη την διάρκεια του Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουμε 650-700 διασωληνωμένους ασθενείς.

Ρεβεγιόν με μάσκες, με τεστ και με αποστάσεις

Το πως θα περάσουμε εφέτος τα Χριστούγεννα αποτελεί το αντικείμενο μελέτης, αλλά και προβληματισμού των ειδικών επιστημόνων. Εκείνο που μου λένε είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να περάσουμε τα Χριστούγεννα (και την Πρωτοχρονιά), όπως την περάσαμε και πέρυσι, γιατί εφέτος έχουν αλλάξει τα πράγματα με τους εμβολιασμούς και με την τρίτη δόση. Τα ίδια λένε βεβαίως και στο Μαξίμου. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πτώση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας θα καθυστερήσει κατά δύο με 4 εβδομάδες και υπογραμμίζουν την ανάγκη, στα εορταστικά τραπέζια, να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ χαρακτηρίζουν απαραίτητη τη διενέργεια τεστ. Μάλιστα κάποιοι προτείνουν να καθιερωθεί εβδομαδιαίο τεστ και για τους εμβολιασμένους. Οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανάγκη εμβολιασμού και με την τρίτη δόση, καθώς όπως επισημαίνουν «αντιμετωπίζει το ίδιο αποτελεσματικά και την παραλλαγή Όμικρον, όσο και την Δέλτα».

Για όσους τώρα είναι 60 ετών και άνω και έχασαν την προθεσμία για εμβολιασμό με την τρίτη δόση στους επτά μήνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου θα μπουν σε… περιπέτειες, μιας και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. 

Ο Μπουρλά για την τέταρτη δόση

Λίγο μετά την ανακοίνωση προκαταρκτικών δεδομένων της Pfizer που δείχνουν πτώση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της έναντι της «Όμικρον», ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλβέρτος Μπουρλά δήλωσε πως ίσως χρειαστούμε και τέταρτη δόση πιο σύντομα από ό,τι αρχικά ανέμενε. Πότε όμως οι επιστήμονες ανέμεναν την τέταρτη δόση; Περίπου εκεί κοντά στο Φθινόπωρο. Αλλά κατά τον κ. Μπουρλά: «Όταν δούμε δεδομένα από πραγματικές συνθήκες, θα μπορούμε να εκτιμήσουμε αν η Όμικρον καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο χρόνο. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι πως νομίζω ότι θα χρειαστούμε τέταρτη δόση» δήλωσε.

Ποιους αφορά η τέταρτη δόση εμβολίου

Για τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναμένεται να αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με τις σχετικές ανακοινώσεις να τις περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης θα αφορά μόνο όσους είναι ανοσοκοτεσταλμένοι και δεν θα αφορά τους υπόλοιπους πολίτες, εκτός κι αν με την πάροδο των μηνών τεθεί θέμα λόγω κάποιας νέας μετάλλαξης. Σχετικά με όσους έχουν νοσήσει και πρέπει να εμβολιαστούν πάνω στο τρίμηνο, όταν και λήγει το πιστοποιητικό νόσησης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διευκρινίσει ότι θα κάνουν ένα εμβόλιο στους τρεις μήνες και θα ορίσει το χρονικό πλαίσιο (3 ή 6 μήνες μετά) για τη δεύτερη δόση.

Νοθεία καταγγέλλει ο Παπανδρέου

Είπα μια μέρα να μην ασχοληθώ με τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, αλλά τα γεγονότα δεν αφήνουν κανέναν να ησυχάσει. Οι τόνοι ολοένα ανεβαίνουν ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, με τον εκ των διεκδικητών για την προεδρία του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου, να καταγγέλλει νοθεία κατά τον πρώτο γύρο. Με επιστολή του προς την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ), ο κ. Παπανδρέου προχωρά σε καταγγελία για ευρήματα που παραπέμπουν σε νοθεία στις εσωκομματικές κάλπες της περασμένης Κυριακής, υποστηρίζοντας πως στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν: «Διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Το πρώτο πράγμα που ζήτησε ο Λεβέντης

Ξέρετε ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που ζήτησε ο Βασίλης Λεβέντης μετά τις 75 ημέρες νοσηλείας από κορωνοϊό στον Ευαγγελισμό, από τις οποίες τις 47 διασωληνωμένος στην ΜΕΘ; Το κινητό του τηλέφωνο.  Ο πρόεδρος της «Ένωσης Κεντρώων» μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο σπίτι του, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης. Είναι καταβεβλημένος και οι πληροφορίες λένε πως έχασε 20 κιλά. Την ίδια ώρα ο γιος του Μάριος Λεβέντης έστελνε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, σε δηλώσεις του για το εξιτήριο του πατέρα του από το νοσοκομείο. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ «αν είχε εμβολιαστεί, δεν θα είχαμε περάσει αυτή την περιπέτεια» συμπληρώνοντας πως ο Βασίλης Λεβέντης είχε τους φόβους του για να εμβολιαστεί γιατί αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα.

Ποιος θέλει να καταργήσει τα Χριστούγεννα

Τούτες τις ημέρες φθάνουν στην Κέρκυρα ο ένας μετά τον άλλον ορθόδοξοι βουλευτές από δέκα χώρες ανάμεσά τους από την Ρωσία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Κύπρο, την Αλβανία, την Αρμενία, την Συρία, την Μάλτα. Μετέχουν στο συνέδριο της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, γενικός γραμματέας της οποία είναι ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Στόχος είναι η ενότητα των χριστιανών, αλλά και η αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως το μέλλον της Ευρώπης. Ολο πήγαιναν χριστιανικά στη συνεδρίαση όταν ξαφνικά σημειώθηκε μια προσπάθεια θρησκευτικού αποχρωματισμού της Ευρώπης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα η προκλητική (όπως ονομάστηκε) εισήγηση της Μαλτέζας Επιτρόπου να καταργηθεί η ευχή «Καλά Χριστούγεννα» και να αντικατασταθεί με το ουδέτερο «Καλές Γιορτές». Τελικά το έγγραφο αυτό μετά από αντιδράσεις αποσύρθηκε, αλλά μαρτυρά τον τρόπο σκέψης της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Η πιο πλούσια νεαρή Κύπρια

Μία 28χρονη Κύπρια κατάφερε να μπει στη λίστα του Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους κάτω των 30 ετών. Σύμφωνα με τη Daily Mail, η Πρισίλα Χατζηαντώνη, η οποία διαμένει μόνιμα στην Αυστραλία, λάνσαρε μια καλλυντική κρέμα που υπόσχεται την εξαφάνιση των σημαδιών της ακμής και των ραγάδων, πετυχαίνοντας μέσα σε δύο χρόνια να γίνει κατά οκτώ εκατομμύρια πλουσιότερη. Μιλώντας στη Daily Mail, ανέφερε ότι κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας της κρέμας της, οι πελάτες της έστελναν φωτογραφίες από το πριν και το μετά, ευχαριστώντας την για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν τους άλλαξε τη ζωή.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου