Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Τύμπανα Πολέμου. Η Ρωσία σχεδιάζει μαζική στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας

 Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Shane Harris, Paul Sonne

Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας σχετικά με πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει μια επίθεση πολλαπλών μετώπων στις αρχές του επόμενου έτους με τη συμμετοχή έως και 175.000 στρατιωτών, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και ένα έγγραφο πληροφοριών που περιήλθε στην Washington Post.

Το Κρεμλίνο μεταφέρει στρατεύματα προς τα σύνορα με την Ουκρανία, απαιτώντας παράλληλα από την Ουάσινγκτον να εγγυηθεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι η συμμαχία θα απέχει από ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες μέσα και γύρω από το ουκρανικό έδαφος. Η κρίση έχει προκαλέσει φόβους για νέο πόλεμο σε Ευρωπαϊκό έδαφος και λαμβάνει χώρα εν όψει προγραμματισμένης συνάντησης την επόμενη εβδομάδα μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Τα ρωσικά σχέδια καλούν για στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από τις αρχές του 2022 με κλίμακα δυνάμεων διπλάσια από αυτή που είδαμε την περασμένη άνοιξη κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής άσκησης της Ρωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας", δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητες πληροφορίες. "Τα σχέδια περιλαμβάνουν εκτεταμένη μετακίνηση 100 τακτικών ομάδων με περίπου 175.000 άτομα προσωπικό, μαζί με τεθωρακισμένα, πυροβολικό και εξοπλισμό".

Το μη ταξινομημένο έγγραφο πληροφοριών των ΗΠΑ που αποκτήθηκε από την Post, το οποίο περιλαμβάνει δορυφορικές φωτογραφίες, δείχνει ρωσικές δυνάμεις να συγκεντρώνεται σε τέσσερις τοποθεσίες. Επί του παρόντος, αναπτύσσονται 50 τακτικές ομάδες στο πεδίο μάχης, μαζί με "νεοαφιχθέντα" άρματα μάχης και πυροβολικό, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ενώ οι ουκρανικές εκτιμήσεις έχουν αναφέρει ότι η Ρωσία έχει περίπου 94.000 στρατεύματα κοντά στα σύνορα, ο χάρτης των ΗΠΑ τοποθετεί τον αριθμό σε 70.000 — αλλά προβλέπει συσσώρευση έως και 175.000 και περιγράφει εκτεταμένη μετακίνηση τακτικών ομάδων του τάγματος από και προς τα σύνορα "για να συγκαλύψουν τις προθέσεις και να δημιουργήσουν αβεβαιότητα".

Η ανάλυση των σχεδίων της Ρωσίας από τις ΗΠΑ βασίζεται εν μέρει σε δορυφορικές εικόνες που "δείχνουν μονάδες που έφτασαν πρόσφατα σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων τον τελευταίο μήνα", ανέφερε ο αξιωματούχος.

Λεπτομέρειες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών παρέχουν μια εικόνα που ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνιος Μπλίνκεν άρχισε να περιγράφει αυτή την εβδομάδα σε ένα ταξίδι στην Ευρώπη, όπου περιέγραψε "αποδείξεις ότι η Ρωσία έχει κάνει σχέδια για σημαντικές επιθετικές κινήσεις εναντίον της Ουκρανίας" και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών μέτρων υψηλού αντίκτυπου, σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ετοιμάζει μέτρα για να αυξήσει το κόστος οποιασδήποτε νέας εισβολής για τον Πούτιν, ο οποίος απέρριψε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ως φήμες και δήλωσε ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν.

"Αυτό που κάνω είναι να συγκεντρώσω αυτό που πιστεύω ότι είναι, θα είναι το πιο ολοκληρωμένο και ουσιαστικό σύνολο πρωτοβουλιών που θα καταστήσουν πολύ, πολύ δύσκολο για τον κ. Πούτιν να προχωρήσει και να κάνει αυτό που οι άνθρωποι ανησυχούν ότι μπορεί να κάνει", δήλωσε ο Μπάιντεν την Παρασκευή.

Οι πληροφορίες σχετικά με μια πιθανή αύξηση των δυνάμεων ενισχύουν μια προειδοποίηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Μπλίνκεν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε γρήγορα να διατάξει εισβολή στην Ουκρανία και βοηθά να εξηγήσει γιατί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή επικείμενης εισβολής εδώ και εβδομάδες.

«Δεν γνωρίζουμε αν ο πρόεδρος Πούτιν έχει την απόφαση να εισβάλει. Γνωρίζουμε ότι θέτει σε εφαρμογή την ικανότητα να το πράξει σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν το αποφασίσει", δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στην Ευρώπη μια ημέρα πριν συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. "Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα".

Ο Λαβρόφ, σε δημόσια σχόλιά του αυτή την εβδομάδα, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του Πούτιν σχετικά με τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τη δραστηριότητα των ΗΠΑ που καταπατούν τα σύνορα της Ρωσίας και δήλωσε: «Το εφιαλτικό σενάριο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης επιστρέφει».

Το έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών αναφέρει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να αφήνουν πίσω τους εξοπλισμό σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις για να επιτρέψουν την ταχεία έναρξη επίθεσης στην Ουκρανία.

"Ο εξοπλισμός ενδέχεται να μείνει πίσω σε διαφορετικές σειρές εκπαίδευσης για να επιτρέψει μια γρήγορη, τελική συσσώρευση", προσθέτει το έγγραφο.

Ξεχωριστά, αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν νωρίτερα αυτό το έτος κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας βοήθησαν τις ρωσικές δυνάμεις να κάνουν ουσιαστικά πρόβες για εισβολή.

Ο Πούτιν έχει από καιρό διαμαρτυρηθεί κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ σε πρώην κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας ως ασεβή καταπάτηση της Μόσχας. Ανέφερε ότι μια συγκεκριμένη συμφωνία πρέπει να "αποκλείσει οποιαδήποτε περαιτέρω ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που αποτελούν απειλή για εμάς σε κοντινή απόσταση από τα εδάφη της Ρωσίας".

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψακί (Ελληνικής καταγωγής) απέρριψε εκτός ελέγχου την ιδέα ότι η Ουάσινγκτον θα παρείχε εγγύηση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

"Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αποφασίζουν ποιος είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όχι η Ρωσία", δήλωσε η Ψακί σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου την Παρασκευή. "Έτσι λειτουργούσε πάντα η διαδικασία και πώς θα προχωρήσει. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε από πού προέρχεται η προκλητική ενέργεια. Δεν είναι οι Η.Π.Α. Δεν είναι Ουκρανία."

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει μια πολύ μεγαλύτερη εισβολή τώρα από ό, τι το 2014, όταν η χώρα προσάρτησε την Κριμαία και τροφοδότησε μια αυτονομιστική εξέγερση στα ανατολικά της Ουκρανίας. Το σχέδιο, πιστεύουν αξιωματούχοι και αναλυτές, θα μπορούσε να είναι να αναγκάσει τα ουκρανικά στρατεύματα να πολεμήσουν σε πολλαπλά μέτωπα, επιδιώκοντας όχι τόσο έδαφος, αλλά μάλλον συνθηκολόγηση από το Κίεβο και τους Δυτικούς υποστηρικτές του, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιθυμεί ο Πούτιν.  Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν συγκρίνει αυτή τη στρατηγική με την εισβολή της Μόσχας στη Γεωργία το 2008.

Σε σχόλιά του αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι ασκήσεις με στρατηγικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά των ΗΠΑ που πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν απειλή για τη Μόσχα, μαζί με τα αμερικανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την ανάπτυξη πυραύλων από το ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος, οι οποίο ενδέχεται να έχουν χρόνο πτήσης από επτά έως δέκα λεπτά στη Μόσχα -- αν και δεν έχουν ανακοινωθεί τέτοια σχέδια.

Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου