Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Από την εφημερίδα του Συλλόγου Επιτάλιο (Αγουλινίτσα)

  Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, 2021

Λαβαίνουμε πολλά ενημερωτικά δελτάρια, εφημερίδες, περιοδικά, από πολλούς Συλλόγους και μεμονωμένα άτομα με νέα και ιστορικά. 

Είναι φιλότιμες προσπάθειες πατριωτών που θέλουν να διατηρήσουν την παράδοση, να μας ενημερώσουν αλλά και να μεταλαμπαδεύσουν στις νέες γενεές τις αξίες του Ελληνισμού και τα Ήθη και Έθιμα της Ελλάδας, όλης της Ελλάδας.  Παραδείγματα προς μίμηση είναι το περιοδικό ΔΙΒΡΗ, η ΠΕΡΣΑΙΝΑ...

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τον Σύλλογο από το Επιτάλιο (Αγουλινίτσα) που μας στέλνει την εφημερίδα του με τα νέα, και ιστορία της Κωμόπολης αλλά και των εν Αθήνας διαμένοντες συντοπιτών τους.

Συγχαρητήρια στον κ. Σταύρο Φωτόπουλο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, όλα τα μέλη του Συλλόγου τους και σε όσους μοχθούν για την Πατρίδα.  Καλές Γιορτές

Paneliakos.com



Πρόσφατα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επιταλίου «Επί της Αλός» έθεσε σε εφαρμογή ιστοσελίδα [https://digitalepitalio.gr/] με τίτλο «ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΠΙΤΑΛΙΟ». Σε ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός  Σύλλογος αναφέρει: «Με τη χρηματοδότηση του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Επί της Αλός Πολιτιστικός Σύλλογος Επιταλίου Ν. Ηλείας, με περηφάνια σας παρουσιάζει την ψηφιακή βιβλιοθήκη διατήρησης και ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, μιας πολιτιστικής κληρονομιάς προσβάσιμης αλλά και διαχειρίσιμης από τους Επιταλιώτες σε όποια γωνιά του κόσμου και αν βρίσκονται.  Το «Ψηφιακό Επιτάλιο» είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους λάτρεις και ερευνητές της λαογραφίας, κοινωνιολογίας και της τοπικής ιστορίας. Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν αποτελεί μία πεπερασμένη εφαρμογή, αφού διαρκώς εμπλουτίζεται από τους χρήστες του παρέχοντάς μας συνεχώς νέα στοιχεία.

Τι είναι για εμάς το «Ψηφιακό Επιτάλιο»; Αναμνήσεις, στιγμές που αποτυπώθηκαν σε μια φωτογραφία, λέξεις που εκφράζουν συναισθήματα γραμμένες σε ένα κομμάτι χαρτί, άνθρωποι που έφυγαν, αλλά θα μείνουν για πάντα κοντά μας στο ψηφιακό άπειρο. Όσοι κατέχετε αρχειακό υλικό μπορείτε να το διαφυλάξετε μεταφορτώνοντάς το στο άπειρο του "Ψηφιακού Επιταλίου".

Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υποστήριξη και αιγίδα, χωρίς την οποία το εγχείρημα αυτό δε θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί».

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας  «Ψηφιακό Επιτάλιο» έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν αλλά και να συμμετάσχουν στα πιο κάτω θέματα όπως αυτά περιγράφονται:

Φωτογραφικό υλικό: Πέρα από το ήδη υπάρχον υλικό, η πλατφόρμα του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ παρέχει την δυνατότητα στον χρήστη μετά από έγκριση του διαχειριστή (administrator) του συστήματος να κάνει μεταφόρτωση (upload) φωτογραφίας, την οποία θα κατατάσσει σε προεπιλεγμένες κατηγορίες, εισάγοντας παράλληλα το έτος και την περιγραφή της. Αντίστοιχα κριτήρια αναζήτησης θα παρέχονται στον χρήστη. Για παράδειγμα ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να αναζητήσει/φιλτράρει όλες τις φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ο Αριστείδης Μαστροβασιλόπουλος ή να αναζητήσει/φιλτράρει όλες τις φωτογραφίες του έτους 1956.

Χειρόγραφα κείμενα: Στην αναζήτηση (search) της πλατφόρμας του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ, ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει χειρόγραφα κείμενα από προεπιλεγμένες κατηγορίες, οι οποίες θα μπορούν ανάλογα με τις νέες εισαγωγές κειμένων να εμπλουτίζονται. Για παράδειγμα ο χρήστης θα μπορεί να αναζητήσει χειρόγραφα κείμενα του 1927 και να εμφανιστεί το προικοσύμφωνο της Ροϊδούλας Βελισσάρη.

Τίτλοι βιβλίων: Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να αναγνώσει online είτε να κατεβάσει (download) ψηφιοποιημένους τίτλους βιβλίων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Επιταλίου. Επίσης στο πλαίσιο της συμμετοχικότητας στον πολιτισμό δίνεται η δυνατότητα σε συγγραφείς κι ερευνητές να μεταφορτώσουν (upload) πρωτότυπα έργα (e-publishing) που αφορούν στο αντικείμενο του Ψηφιακού Επιταλίου.

Πρωτότυπο πολυμεσικό υλικό (multimedia): Στρατηγικός στόχος του εγχειρήματος είναι η συμμετοχή του κοινού στην διαδραστικότητα και η δημιουργία πρωτότυπου πολιτιστικού υλικού που θα αφορά το Επιτάλιο και την ευρύτερη περιοχή όπως ντοκιμαντέρ, animation, εφαρμογές (application) κ.α.

Ψηφιακές περιηγήσεις: Ανάπτυξη πλατφόρμας για την ενσωμάτωση ψηφιακής περιήγησης της οικίας Μαστροβασιλόπουλου. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που επιτρέπει εικονική (virtual) επίσκεψη στην έδρα μας ατόμων ΑμεΑ, όσων δε δύνανται δια ζώσης και λόγω περιορισμών πανδημίας.

Η διεύθυνση του Συλλόγου είναι: Βασιλέως Παύλου, 270 58, Επιτάλιο Ηλείας και το email: info@digitalepitalio.gr .

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο «Επί της Αλός». Αναμένουμε με ενδιαφέρον και την ανάρτηση του έργου των Επιταλιωτών λογοτεχνών, συγγραφέων, ιστορικών κλπ.

 

                                                                                                            Σ.Φ.- Η.Χ.

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ  ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ

Αρχές Νοεμβρίου ο πρόεδρος της αερολέσχης Πύργου Θεόδωρος Γιαννακούλιας, υπέβαλε πρόταση  στον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο, για την εγκατάσταση Πρότυπου Αυτόματου Μετεωρολογικού Σταθμού από την ΕΜΥ. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον Αντιπεριφερειάρχη. Αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα θα υποβληθεί σύντομα ο φάκελος για την τελική έγκριση της λειτουργίας του αεροδρομίου Επιταλίου από την ΥΠΑ. Ο μετεωρολογικός σταθμός που θα εγκατασταθεί θα είναι σημαντικός για τη περιοχή και ειδικά για την αγροτική μας ανάπτυξη παρέχοντας πληροφορίες για τον καιρό τόσο στους αγρότες όσο και στην Πολιτική Αεροπορία. Το αεροδρόμιο Επιταλίου έχει ήδη εξοπλισθεί με τα απαιτούμενα  ανεμούρια και το απαραίτητο πυροσβεστικό όχημα. Η λειτουργία του αεροδρομίου για ελαφρά αεροσκάφη, θα συμβάλει  θετικά στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.    (Από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Πύργου).

                                                                                                                       

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ  ΠΑΡΚΟ

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις εφημερίδων του Πύργου, στις 25 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε στον χώρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, μελέτη σχετική με το Περιφερειακό Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στη Δυτική Ελλάδα. Για την Ηλεία, οι μελετητές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  ανέφεραν ότι εξέτασαν πέντε περιοχές με κατάλληλες εκτάσεις για την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στις πόλεις Ζαχάρω, Αμαλιάδα, Τραγανό,  Λεχαινά και Πύργο. Η μελετητική ομάδα της εταιρίας REDEPLAN AE και οι  Μανώλης Μπαλτάς και Μαρίνα Κυμπούρη, θεώρησαν καταλληλότερες  τις εξής δύο: Την περιοχή του Τραγανού με εναλλακτική λύση την  περιοχή των Λεχαινών και η το Επιτάλιο στο χώρο του πρώην εργοστασίου «Αιγαίο».

Ο χώρος του «Αιγαίο» είχε προταθεί και στο παρελθόν (2014) για επιχειρηματικό πάρκο, αλλά λόγω τοπικών αντιδράσεων είχε ατονήσει. Επανέρχεται το όλο θέμα με νέα μελέτη. Ο κάμπος του Επιταλίου, είναι αρδεύσιμος,  με πλήρες αρδευτικό δίκτυο. Για να γίνει αυτό αποξηράθηκε το 1970 η λίμνη Αγουλινίτσας, κατασκευάστηκε το  φράγμα Φλόκα και δημιουργήθηκε ένα εκτεταμένο αρδευτικό δίκτυο, έργα που κόστισαν πολλά εκατομμύρια στο κράτος. Σε αυτή την περιοχή,   στην καρδιά του Επιταλιώτικου κάμπου, προτείνεται η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου. Κοντά σε εξοχικές και μόνιμες κατοικίες. Σε έναν κάμπο υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας, σχεδιάζεται η εγκατάσταση βιοτεχνιών ξένων εν πολλοίς προς τον γεωργικό χαρακτήρα της περιοχής, όπως ξένο ήταν και το κλειστό από χρόνια εργοστάσιο «Αιγαίο». Σε μία επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή,  σχεδιάζεται να προστεθούν επιπλέον αέριοι και υδάτινοι ρύποι.

                                                                                                                                              Σ.Φ.                                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου