Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Κατάκολο και Κυλλήνη… εθνικής σημασίας!

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021
Μελέτη της διαΝΕΟσις για τους τουριστικούς λιμένες της χώρας.

κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο

Mέσα στην πανδημία του 2020-21 και την παγκόσμια οικονομική κρίση υπήρξαν κάποιες αγορές που άντεξαν και, μάλιστα, υπήρξαν και κάποιες που αναπτύχθηκαν. Μία από αυτές ήταν η αγορά των σκαφών αναψυχής.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο για τα σκάφη αναψυχής, για λόγους που είναι αυτονόητοι. Φαίνεται, όμως, ότι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία που περνά ανεκμετάλλευτη. Μολονότι το τουριστικό προϊόν της χώρας μας είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, υστερούμε πολύ σε υποδομές.

Από τους 168 “τουριστικούς λιμένες” που έχουν χωροθετηθεί με τον νόμο 2160/1993 στην Ελλάδα, μόνο οι 37 λειτουργούν. Τα έσοδα που χάνουμε από ανταγωνιστικές χώρες όπως η Κροατία, η Τουρκία και η Ιταλία είναι πολύ μεγάλα.

Η διαΝΕΟσις διερευνά το θέμα σε μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργου Βαγγέλα και του καθηγητή του ΕΚΠΑ Θάνου Πάλλη.

Η έρευνα αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση της αγοράς σκαφών αναψυχής στη χώρα μας, το πόσες μαρίνες και άλλες τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις έχουμε σε λειτουργία, το ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους, το πώς άλλες χώρες σχεδιάζουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για το θέμα αυτό, το πώς θα μπορούσαμε εμείς να τα πάμε καλύτερα και, βεβαίως, το τι έχουμε να κερδίσουμε αν, όντως, τα πάμε καλύτερα.

Στην έρευνα γίνεται αναφορά και στα δύο μεγάλα λιμάνια της Ηλείας, το Κατάκολο και την Κυλλήνη τα οποία όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εντάσσονται στις κατηγορίες εθνικής σημασίας.

Όσον αφορά το υφιστάμενο μοντέλο διακυβέρνησης τουριστικών λιμένων, για το Κατάκολο και για άλλους 16 λιμένες αναφέρεται ότι το 2012   πραγματοποιήθηκε η μεταφορά στην εταιρεία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που αφορούν σε τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις.

Όσον αφορά τις χρήσεις των λιμένων εθνικής σημασίας, το Κατάκολο μαζί με το λιμάνι του Ρεθύμνου είναι τα μόνα αυτής της κατηγορίας που μπορούν να εξυπηρετήσουν σκοπούς αναψυχής, κρουαζιέρας αλλά και ακτοπλοΐας.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου