Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Χρ. Χαλιλοπούλου: «Είμαστε Έλληνες, όχι Ρομά μετανάστες»

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, 2021

H Χριστίνα Χαλιλοπούλου μιλά στην Γιούλη Ηλιοπούλου

Η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα τσιγγάνα, μιλάει στην «Πατρίς της Κυριακής» για το μέλλον των Ελλήνων Τσιγγάνων «που δεν έχουν καμία σχέση με τους Ρομά»…

Η Χριστίνα Χαλιλοπούλου, Διεθνολόγος – Νομικός, δεν δέχεται τον όρο Ρομά, παρά μόνον εκείνον της Ελληνίδας Τσιγγάνας. Για τον τελευταίο προσδιορισμό παλεύει άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από διάφορα πολιτικά πόστα και ευρωπαϊκά forum, επιμένοντας να καταθέτει απόψεις και προτάσεις, σε πείσμα όλων εκείνων που αντιμετώπιζαν τον «κόσμο» της, στα δύσκολα, ως περιθώριο και, στην ανάγκη, ως δεξαμενή ψηφοφόρων.

Είστε «Ρομά» ή Τσιγγάνοι και τι σημασία έχει για τους αμύητους ο κάθε όρος;

Αν και ο όρος Ρομά, δεν είναι πολιτικά ορθός για να χαρακτηρίσει αυτή τη κοινωνική ομάδα με τα ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά και το μειωμένο επίπεδο ένταξης στην Ελληνική κοινωνία, φαίνεται όμως δυστυχώς, να είναι ο επικρατέστερος, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τους γηγενείς Έλληνες Τσιγγάνους οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα από τον 15ο αιώνα, συγκρίνοντας μας με πληθυσμιακές ομάδες εισαγόμενες στη Χώρα μας, διαφορετικής κουλτούρας, ηθών και εθίμων. Αν και η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις κρατών μελών της Ε.Ε που δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη Αναγνώρισης Εθνικών Μειονοτήτων, και που το Σύνταγμα της δεν αναγνωρίζει μειονότητες, αυτό φαίνεται να μην αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για ορισμένους φορείς (κρατικούς και μη), οι οποίοι στο βωμό του χρήματος (ευρωπαϊκών κυρίως πόρων) και πολιτικής σκοπιμότητας, θυσιάζουν ακόμη και την Εθνική Ειρήνη της Χώρας, σπέρνοντας τη διχόνοια και ενισχύοντας τη θεωρία ότι οι Έλληνες Τσιγγάνοι, χρήζουν ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων ακυρώνοντας ξαφνικά την όποια ένταξη είχε έως τότε επιτευχθεί, κυρίως στις συνειδήσεις των ανθρώπων, καθιστώντας μας ξαφνικά ανίκανους να μιλήσουμε ακόμη και την ίδια μας τη γλώσσα που δεν είναι άλλη από την Ελληνική και πως χρήζουμε διαμεσολαβητών για να επικοινωνήσουμε τα αυτονόητα… 

Ότι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ!!! 

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια είναι της μόδας να έχουμε και Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στους Ρομά, φυσικά επιβεβλημένη από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και Οργανισμούς, για να γιορτάσουν τις διαφορές και όχι τις ομοιότητες που μας ενώνουν με την πατρίδα και τους Έλληνες, σαν αυτές που προανέφερα λίγο παραπάνω, έτσι βρε αδελφέ, για να δικαιολογούνται οι βαρύγδουπες δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων και των Διεθνών Οργανισμών που θέλουν να μας πείσουν για το τεράστιο ενδιαφέρον που τρέφουν για την καταπολέμηση των διακρίσεων τη στιγμή που αυτές οι διακρίσεις είναι αυτές που τους τροφοδοτούν με κονδύλια και τους δίνουν εργασία.

Τα τελευταία λοιπόν 30 χρόνια, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στην είσοδο μεταναστευτικών ροών από Βαλκανικές χώρες, ατόμων που ανήκουν στη κοινωνική ομάδα των Ρομά, οι οποίοι βρήκαν εύκολη πρόσβαση στους αφύλαχτους οικισμούς ή καταυλισμούς μας, αφού η ελληνική πολιτεία φάνηκε ανεπαρκής στο να μας προφυλάξει από την νέου τύπου παραβατικότητα η οποία εισέβαλε και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα στις κατά τόπους μικρές και απομονωμένες κοινωνίες μας. Η όποια παραβατική συμπεριφορά έως τότε, περιοριζόταν κατά βάσει, στην μη κατοχή άδειας οδήγησης εξαιτίας του αναλφαβητισμού τους και στα παράνομα στασίδια στις λαϊκές αγορές λόγο του μικρού αριθμού χορήγησης αδειών, μη ικανού να καλύψει τις ανάγκες τους για εργασία. Η διαφορά είναι ότι οι Ρομά, επιθυμούν να ανήκουν σε Μειονότητα, κάτι απόλυτα κατανοητό εάν σκεφτεί κανείς ότι στο βάθος των αιώνων έχουν υποστεί φρικτά βασανιστήρια εξαιτίας της καταγωγής, του χρώματος και του νομαδικού τρόπου ζωής τους.

Το Ελληνικό Σύνταγμα και οι νόμοι που απορρέουν από αυτό, δεν υποστηρίζουν την ύπαρξη Εθνικών Μειονοτήτων όπως συμβαίνει με τα Συντάγματα άλλων χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μόρφωση σας, η πολιτική δράση σας, έδωσε τέλος σε σχόλια για την καταγωγή σας;

Φυσικά και όχι. Για την κοινωνία ήμουν η Τσιγγάνα που μορφώθηκε, για τους Τσιγγάνους ήμουν η κόρη του Χαλιλόπουλου και εγγονή το Μπαρμπα-Μήτσου η οποία κατάφερε να μπει στη πολιτική, για τους πολιτικούς μου συνοδοιπόρους ήμουν η γύφτισα που ναι μεν μορφωμένη, αλλά δεν έπρεπε να εκφράζω και πολιτική άποψη, δεν έπρεπε να ενοχλώ με τα αιτήματα των ανθρώπων μου και σίγουρα δεν έπρεπε να έχω φιλοδοξίες ανέλιξης, αγνοώντας ότι στα χρόνια της πολιτικής μου ενασχόλησης, σχεδίασα κοινωνική πολιτική ένταξης.  Το έκαναν σαφές, ότι για αυτούς ήμουν χρήσιμη μόνο ως δεξαμενή ψήφων. 

Άλλωστε αυτό, προκύπτει και από το γεγονός, ότι η επιλογή και της σημερινής κυβέρνησης, της οποίας κατά το παρελθόν υπήρξα υποψήφια, να επιλέγει για συνεργάτες στη χάραξη και διαμόρφωση πολιτικής, άτομα που εύκολα ακολουθούν τις «γραμμές» εξωτερικών παραγόντων, έναντι καλών αμοιβών και θέσεων με «κύρος» υπερασπιζόμενοι, τον όρο Ρομά εργαλειοποιώντας πρακτικές άλλων χωρών όπου η ομάδα στόχου είναι οι Ρομά ως μειονότητα, αυτό είναι αρκετό για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι στα κέντρα λήψης αποφάσεων, δεν θέλουν άτομα που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέες συνθήκες, να ενώσουν τις κοινότητες και να γίνουν βήματα προόδου, αλλά προτιμούν άτομα διαχειρίσιμα, που ποντάρουν στην διχόνοια μεταξύ Ελληνων και Τσιγγάνων, άτομα που για το χρήμα, ξεπουλούν το μέλλον της επόμενης γενιάς.

Τα τελευταία χρόνια, έχετε εστιάσει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη διαφορά μεταξύ Ελλήνων Τσιγγάνων και Ρομά. Αυτό γιατί?

Έχω ηθική υποχρέωση απέναντι στους «ανθρώπους μου», να υπερασπιστώ την παρουσία μας και να επικοινωνήσω την συνεισφορά μας ως Έλληνες σε αυτήν τη πατρίδα. 

Είναι λυπηρό, όταν για λόγους συμφερόντων (πολιτικών και οικονομικών), μας εντάσσουν σε μειονοτικές ομάδες όπως αυτή των Ρομά. 

Η κακή αφορμή που έρχονται τα θέματα μας στην επικαιρότητα δεν είναι άλλη από την έντονη παραβατικότητα η οποία έχει ανθήσει τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας κάποιους στο να αποκρύψουν ακόμη και την ιδιαίτερη τους ταυτότητα φοβούμενοι την απόρριψη της κοινωνίας η τα στερεότυπα. 

Παλεύω, για το Ηθικό και Δίκαιο, για την καταπολέμηση αυτών των στερεοτύπων, που θέλει να ταυτίζει τον έμπορο ναρκωτικών, τον εγκληματία Ρομά με όλους τους Έλληνες Τσιγγάνους, με τον ίδιο τρόπο που κάθε Έλληνας δεν θέλει να ταυτίζεται με τον δολοφόνο, βιαστή, παιδεραστή ή συζυγοκτόνο, εγκλήματα που καθημερινά ακούμε να συμβαίνουν. 

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου