Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Κακοκαιρία – Ισχυροί άνεμοι, πλημμύρες, και απεγκλωβισμοί

Κυριακή, 12-12-21

Μέχρι στιγμής, τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν φέρει πλημμύρες, προβλήματα ηλεκτροδότησης, απεγκλωβισμούς, κλειστούς δρόμους, ενώ αρκετά ποτάμια υπερχείλισαν κι άλλα  βρίσκονται στο όριο

Κακοκαιρία – Ισχυροί άνεμοι, πλημμύρες, και απεγκλωβισμοί | tovima.gr

Ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σαρώνει από νωρίς το πρωί του Σαββάτου τη χώρα μας, με τα φαινόμενα να είναι σφοδρά και πολλές περιοχές να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μέχρι στιγμής, τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν φέρει πλημμύρες, προβλήματα ηλεκτροδότησης, απεγκλωβισμούς, κλειστούς δρόμους, ενώ αρκετά ποτάμια υπερχείλισαν κι άλλα  βρίσκονται στο όριο.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, δύσκολες θα είναι οι επόμενες ώρες για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας αλλά και περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στην Αττική θα βρέξει κατά διαστήματα αλλά δεν θα υπάρξουν έντονα προβλήματα.

Από αύριο σταδιακά θα εξασθενίσει το κύμα κακοκαιρίας για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι βροχοπτώσεις θα παραμείνουν στα δυτικότερα ηπειρωτικά, στα Επτάνησα, στην Ήπειρο, στην Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο.

Όσες περιοχές θα δεχτούν έντονες καταιγίδες σήμερα θα διατηρηθούν τα φαινόμενα μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, χρειάζεται υπομονή μέχρι να ξημερώσει για να φύγει στις περισσότερες περιοχές το κύμα κακοκαιρίας.

Από τη Δευτέρα θα έχουμε έλευση κρύου. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει μέσα στη μέρα τους 13 βαθμούς σε όλη τη χώρα. 

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Πάνω από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Πάνω από 200 κλήσεις έχει δεχθεί από το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα.

Συνολικά η Πυροσβεστική, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει δεχθεί 214 κλήσεις και συγκεκριμένα: 103 κλήσεις για κοπές δέντρων, 64 για αντλήσεις υδάτων και 47 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Αναλυτικότερα:

  • Σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, 108 κλήσεις, εκ των οποίων 62 για κοπές δέντρων, 2 για άντληση υδάτων και 44 για αφαιρέσεις αντικειμένων.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) 63 κλήσεις, εκ των οποίων 18 για κοπές δέντρων, 44 για άντληση υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.
  • Στην Περιφέρεια Ηπείρου (Άρτα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα), 27 κλήσεις εκ των οποίων 13 για κοπές δέντρων και 14 για άντληση υδάτων.
  • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα, Ζάκυνθος) 16 κλήσεις, εκ των οποίων 10 για κοπές δέντρων, 4 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Ήπειρος

Το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει την Ήπειρο, είχε ως αποτέλεσμα και την κατάρρευση της γέφυρας Τριαντάφυλλου στη Μικρή Γότιστα στον Άραχθο ποταμό, στον δρόμο από την Μπαλτούμα για τη Μεγάλη Γότιστα.

Την εικόνα που ακολουθεί ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Η Ήπειρος βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα, ενώ οι βροχοπτώσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Από τους σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως σήμερα το πρωί καταγράφηκαν σε Θεοδώριανα, Δερβίζιανα και Τέροβο. 

Τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί του Σαββάτου 11/12 να καταγράφεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά). 

Πλημμύρισε η Εγνατία

Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή.

Τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα. Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών. 

Με μεγάλη προσοχή, μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, γίνεται η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου- Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες. Οι υπηρεσίες του δήμου με τα μηχανήματα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρούν σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, καθαρίζοντας δρόμους από φερτά υλικά, τάφρους και διανοίγοντας πρόχειρες διόδους για τη διοχέτευση νερών.

Προβλήματα έχει δημιουργήσει και η υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα. Στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού. Ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών πνίγηκαν στα λασπόνερα. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος Φαναρίου ενώ σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών. 

Προσοχή στους πολίτες εφιστά ο Δήμος Ζηρού

Στο μεταξύ σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζηρού αναφέρεται ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμης του Λούρου ποταμού απαιτείται μεγάλη προσοχή σε όσους κινούνται κατά το μήκος του.

Το σύνολο των μηχανημάτων έργων του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Οι μεγάλες βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια την αύξηση της στάθμης του Λούρου ποταμού και την υπερχείλισή του σε ορισμένα σημεία. Για τον λόγο αυτό εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή όλων των πολιτών που διαμένουν, ή μετακινούνται κατά μήκος του Λούρου ποταμού. Στο μεταξύ το σύνολο των μηχανημάτων έργου του Δήμου Ζηρού, επιχειρούν διαρκώς από τις πρώτες πρωινές ώρες για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ελλάδας.

Ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικείες, ενώ προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυσταφύλου, τον Οικισμό Γαλήνη (Γαλατάς), καθώς και στο Θεσπρωτικό, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει ήδη αποκατασταθεί.

Υπερχείλισε παραπόταμος του Αχέροντα

Υπερχείλισε και ο παραπόταμος του Αχέροντα, ο Κοκυτός με αποτέλεσμα να είναι πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο Φαναρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, α ορμητικά νερά του παρέσυραν γέφυρα στην περιοχή Σκάνδαλο, η οποία έδινε πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Νωρίτερα το απόγευμα γέφυρα στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων κατέρρευσε και το γεφύρι έσπασε από την μανία του Αράχθου και κόπηκε στα δύο.

Απεγκλωβισμοί στην Αχαΐα

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που προκαλεί η κακοκαιρία και στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, μία ηλικιωμένη και μια άλλη γυναίκα απεγκλωβίστηκαν από τις Αλυκές, καθώς επίσης και ένα ζευγάρι από τα Αγιοβλασίτικα, καθώς τα σπίτια τους είχαν πλημμυρίσει.

Οι απεγκλωβισμένοι σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόβλημα υπάρχει και στην Πίσω Συκιά Δυτικής Αχαΐας, εκεί όπου διαβιούν πολλοί Ρομά, οι οποίοι καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένες είναι και οι καλόγριες στην Ι.Μ. Αγίας Μαρίτσας, ενώ όπως μάθαμε συνεργεία θα μεταβούν εκεί το πρωί.

Επίσης, στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας έχουν σημειωθεί και πάρα πολλές κατολισθήσεις.

Εκκένωση περιοχής στη Ναύπακτο

Εκκένωση της περιοχής γύρω από τον χείμαρρο Βαρειάς ζητά από τους κατοίκους ο Δήμος Ναυπακτίας, τονίζοντας ότι έχει ληφθεί πρόνοια για τη μεταφορά, την διαμονή και την σίτισή τους.

Παράλληλα, ο Δήμος Ναυπακτίας παρακαλεί όλους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και απευθύνει έκκληση σε όλους να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών. 

Νωρίτερα σήμερα, σε προληπτική εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων.

Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου, εκκενώθηκε προληπτικά και ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία.

Στα 12 μποφόρ στην Αττική

Προβλήματα παρατηρήθηκαν στην ηλεκτροδότηση των νοτίων προαστίων της Αττικής, αφού οι ισχυροί άνεμοι έριξαν κλαδιά σε γραμμές του ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός συστήματος.

Χαρακτηριστικό πως λίγο πριν τις 20:00 καταγράφηκε ριπή ανέμου 12 μποφόρ στην Πάρνηθα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.

Τα προβλήματα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, εντοπίστηκαν σε Βούλα, Βουλιαγμένη και Άνω Γλυφάδα.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου