Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Amazon – Το πρόστιμο-ρεκόρ από τις ιταλικές αρχές και τα προειδοποιητικά… καμπανάκια από τις Βρυξέλλες

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, 2021

Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους πως η υπόθεση είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου, επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της Amazon σε όλη την Ευρώπη, αλλά και όχι μόνο.

Πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 1,13 δισ. ευρώ επέβαλαν στην Amazon οι αρχές ανταγωνισμού της Ιταλίας κατηγορώντας την αμερικανική εταιρεία για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια αρχή του Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) υποστήριξε ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός έκανε κατάχρηση της θέσης του εξαναγκάζοντας τους πωλητές που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα του να χρησιμοποιούν το δικό της λογισμικό logistics. Με αυτό τον τρόπο έπληξε τα ανταγωνιστικά συμφέροντα έτερων εταιρειών που προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες logistics ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με την αρχή, η Amazon συνέδεσε τη χρήση του εν λόγω προγράμματος με την πρόσβαση των καταστημάτων και των πωλητών σε αποκλειστικά προνόμια, όπως η ετικέτα Prime, η οποία απευθύνεται σε 7 εκατομμύρια πιστούς πελάτες και αυξάνει την προβολή και τα έσοδα των πωλητών στο Amazon.it.

Για τους λόγους αυτούς η AGCM επέβαλε το πρόστιμο μαμούθ των 1,13 δισ. ευρώ στην εταιρεία και την κάλεσε να αλλάξει πρακτική προσφέροντας ίσες ευκαιρίες στις έτερες εταιρείες e-commerce logistics.

Από την πλευρά της η Amazon αρνήθηκε τις κατηγορίες και ήδη ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην υποβολή έφεσης. Επίσης επεσήμανε πως πάνω από το 50% των ετήσιων πωλήσεων της στην Ιταλία αφορά μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μέσα από την πλατφόρμα της έχουν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε πολλαπλές διόδους για να πουλούν τα προϊόντα τους διαδικτυακά.

Σημειωτέον πως η Amazon ήταν ενήμερη της έρευνας από τις ιταλικές αρχές και προσπάθησε να την μπλοκάρει, με το επιχείρημα πως από την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ανάλογη έρευνα που ουσιαστικά «αγκαλιάζει» την αγορά της Ε.Ε. Όμως, το αίτημα της απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες που δήλωσαν πως η εθνική ιταλική αρχή έχει το δικαίωμα να διεξάγει τη δική της χωριστή έρευνα και να επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα.

Σε κάθε περίπτωση, η ιταλική ετυμηγορία εκτιμάται πως θα «μετρήσει» και στην έρευνα της Κομισιόν, επιβαρύνοντας την ήδη δυσμενή θέση της Amazon σε ένα διάστημα που οι διεθνείς και δη, αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google, η Facebook και η Apple, βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρεία ερευνών και καταγγελιών που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα και δη, τις πρακτικές που υιοθετούν για να εκμεταλλευτούν την δεσπόζουσα θέση τους κατά του ανταγωνισμού.

«Οι επενδυτές ανησυχούν πως το ιταλικό πρόστιμο σηματοδοτεί μια ευρύτερη τάση προς την κατεύθυνση της επιβολής περισσότερων κανόνων στην Amazon, κάτι που θα επηρεάσει και άλλες δραστηριότητες της, πιθανότατα και σε άλλα μέρη του κόσμου» επεσήμανε, σχολιάζοντας την υπόθεση στο CNBC, o ειδικός αναλυτής Ρουχέλ Αμίν της William O’ Neil+Co, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο που μοιάζει να είναι μόλις… η κορυφή του παγόβουνου.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου