Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Αυγερινοπούλου: “Από το 2022 η Ηλεία αλλάζει! Η Ελλάδα αλλάζει”

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, 2021

Χρόνια Πολλά στην καλή μας φίλη για την γιορτή της

paneliakos.com



Σήμερα, Παρασκευή, η κυρία Αυγερινοπούλου για την ονομαστική της εορτή θα βρίσκεται στο γραφείο της στον Πύργο από τη 13:00-16:00 καθώς και στο γραφείο της στην Αμαλιάδα από τις 17:00-19:00

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022.

Από το βήμα της Βουλής, η Δρ. Αυγερινοπούλου επισήμανε ότι ο Προϋπολογισμός του 2022 θα μας επιτρέψει με τις κατάλληλες χρηματορροές να υλοποιήσουμε τόσο κοινωνικές, όσο και αναπτυξιακές πολιτικές, ενώ χαρακτήρισε τη συνολική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης  ως ιδιαίτερα επιτυχημένη.

Σημείωσε ότι οι θετικές οικονομικές επιδόσεις, όπως η πρωτόγνωρη επιτυχία της έκδοσης των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, η συγκράτηση του πληθωρισμού κάτω του μέσου όρου της ΕΕ και η αθρόα συρροή ξένων θεσμικών και ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ελληνική αγορά, θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην πλήρη κανονικότητα, και μάλιστα σε μία νέα, βελτιωμένη κανονικότητα. 

Στην ομιλία της, ειδική αναφορά πραγματοποίησε στις σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά και στα σημαντικά αποθέματα επενδυτικών σχεδίων (investment pipeline), τα οποία θα προσδώσουν νέα και πρόσθετα εισοδήματα τόσο στα κρατικά ταμεία, όσο και στις τοπικές κοινωνίες για πολλές δεκαετίες μετά.

Ανάλογες σημαντικές επενδύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στο Νομό Ηλείας. Η κα Βουλευτής εξήρε, τέλος, τη σημαντική καινοτομία του Προϋπολογισμού για πλήρη διαφάνεια στα κρατικά έξοδα, αλλά και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης για την επανέναρξη της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού, ως προς το Τμήμα Πάτρα – Πύργος.

Παρατίθεται κάτωθι ολόκληρη η παρέμβασή της:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος θα μας επιτρέψει με τις κατάλληλες χρηματορροές να υλοποιήσουμε τόσο κοινωνικές, όσο και αναπτυξιακές πολιτικές, ενώ παράλληλα θα μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε καλύτερα τις υποδομές μας,  αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα μας με ασφάλεια και ευημερία στο μέλλον. 

Πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος υιοθετεί αυξημένες δαπάνες λόγω της συνέχισης των δράσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, όπως στον τομέα της υγείας και της εργασίας, καθώς και της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αντανακλώντας έτσι τις ηθικές και πολιτικές μας αξίες. Και βεβαίως, ενισχύει την αμυντική ικανότητα της χώρας μας, αλλά κυρίως την παραγωγική της ικανότητα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας για το 2022 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 6,9%. Ανάπτυξη η οποία θα φανεί τόσο στην οικονομική στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, όσο και στην αύξηση του εγχωρίου προϊόντος και τη δημιουργία νέων και πρόσθετων θέσεων εργασίας, που τόσο έχουμε ανάγκη σε όλη τη χώρα, αλλά και σε κάποιες περιοχές ιδιαίτερα, όπως στη Δυτική Ελλάδα και τον Νομό Ηλείας. Παράλληλα, ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης, αναμένεται να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Το δημόσιο χρέος της χώρας κρίνεται πλέον βιώσιμο, ενώ αποτελεί μέγιστη κυβερνητική επιτυχία το γεγονός ότι σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ του Οκτωβρίου του 2021, η Ελλάδα αξιολογείται ως το μόνο κράτος, από τα 38 Κράτη Μέλη του ΟΟΣΑ, που δεν χρειάζεται να λάβει περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει αύξηση του χρέους της.  Αυτές οι επίσημες εκτιμήσεις, στις οποίες και βασίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός, αποτελούν και μια ισχυρή ένδειξη ότι η συνολική δημοσιονομική της πολιτική της Κυβέρνησης είναι πράγματι επιτυχημένη. 

Οι θετικές οικονομικές επιδόσεις, όπως η πρωτόγνωρη επιτυχία της έκδοσης των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, η συγκράτηση του πληθωρισμού κάτω του μέσου όρου της ΕΕ και η αθρόα συρροή ξένων θεσμικών και ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ελληνική αγορά, γρήγορα θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην πλήρη κανονικότητα, και μάλιστα σε μία νέα, βελτιωμένη κανονικότητα: σε αυτή που μας αξίζει! 

Οι εθνικοί πόροι, το νέο Ευρωπαϊκό Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο, οι πόροι του Ταμείου Ανθετικότητας και Ανάκαμψης και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, των Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων που στηρίζουν νέες στρατηγικές επενδύσεις, καθώς και τα ιδιωτικά κεφάλαια που μας εμπιστεύονται πλέον Έλληνες και ξένοι επενδυτές, δημιουργούν μια ευρύτατη δεξαμενή χρημάτων, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε επαρκείς πόρους και να υλοποιήσουμε τις επιθυμητές πολιτικές. 

Σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις ήδη έχουν ανακοινωθεί για την χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχουν σημαντικά αποθέματα επενδυτικών σχεδίων (investment pipeline) τα οποία, άμα της υλοποίησής τους, θα προσδώσουν νέα και πρόσθετα εισοδήματα τόσο στα κρατικά ταμεία, όσο και στις τοπικές κοινωνίες για πολλές δεκαετίες μετά. Ανάλογες σημαντικές επενδύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στο Νομό Ηλείας. Ενώ υπάρχει ήδη ανταγωνισμός μεταξύ επενδυτών για το ποιος θα μπορέσει να πρωτοεπενδύσει στη χώρας μας, τόσο σε παραδοσιακούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων, όσο και σε νέους ανταγωνιστικούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι ψηφιακές υποδομές. 

Αυτή η νέα κανονικότητα στη χώρα μας δεν δημιουργείται από μόνη της, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τα τελευταία χρόνια. Μεταρρυθμίσεις που αναζωογονούν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Μεταρρυθμίσεις που, επιτέλους, απεγκλωβίζουν την Ελλάδα από τα προσκόμματα που είχε δημιουργήσει τόσα χρόνια η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Προσκόμματα, βάσει μιας παρωχημένης ιδεολογίας, η οποία ψευδώς επικαλούταν ότι είχε κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, ενώ τόσο οι κοινωνικοί θεσμοί, όπως ο θεσμός της κοινωνικής ασφάλισης, όσο και η περιβαλλοντική κατάσταση της χώρας μας έπαιρναν την κατιούσα. Χιλιάδες συμπολίτες μας έμειναν επί χρόνια χωρίς την απονομή της σύνταξής τους, σε κατάσταση ένδειας, η ανεργία αυξανόταν, ενώ η κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος  επιδεινώθηκε.

Αντιθέτως, στον Προϋπολογισμό που συνέταξε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το πρασίνισμα του Προϋπολογισμού (Green Budgeting) η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η αύξηση των ΑΠΕ, αλλά και δράσεις αποκατάστασης της φύσης συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κυβερνητικές προτεραιότητές που χρηματοδοτούνται. Και όλα αυτά, χωρίς να επιβαρυνθεί, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες, ο τελικός καταναλωτής, ο πολίτης, το κόστος της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη και την οικονομία του μηδενικού άνθρακος, ενώ η Κυβέρνηση λαμβάνει και δράσεις στήριξης των νοικοκυριών και της αγροτικής παραγωγής έναντι της έκτακτης διεθνώς αύξησης του κόστους της ενέργειας. 

Τέλος, για την δημοκρατία μας, για τους πολίτες μας,  ο Προϋπολογισμός παρουσιάζει μια πολύ σημαντική καινοτομία –γίνεται εφικτή η πλήρης διαφάνεια στα κρατικά έξοδα. Από το 2022, για πρώτη φορά, οι πολίτες θα γνωρίζουν το σύνολο των δαπανών όλων των φορέων της κυβέρνησης ανά τομέα. Επίσης, θα υπάρχουν δείκτες μέτρησης του βαθμού επίτευξης του κάθε στόχου (Key performance indicators) για να μετριέται και η αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, κλείνοντας, θέλω να απευθύνω ένα θερμότατο «Ευχαριστώ!» στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και σε όλους τους συνεργάτες τους, για το μεγάλο δώρο που έκαναν στην Ηλεία χθες – την επανέναρξη της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού, ως προς το Τμήμα Πάτρα- Πύργος, ένα έργο που είχε καταδικάσει σε αποτυχία η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προς την Κυβέρνησή μας, ευχαριστούμε που χαράσσετε μια νέα μέρα για την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην Ηλεία!

Με τέτοια έργα, από το 2022 η Ηλεία αλλάζει!
Η Ελλάδα αλλάζει!

Για αυτό και υπερψηφίζω τον Προϋπολογισμό του 2022.

Ευχαριστώ πολύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου