Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Rapid test παντού, η νέα πραγματικότητα για τους ανεμβολίαστους

  Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου, 2021

George Vitsaras

Από το ερχόμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου τίθενται σε ισχύ τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας που επιβάλλουν νέες υποχρεώσεις στους πολίτες που εξακολουθούν να μην επιλέγουν τον εμβολιασμό.

Από το ερχόμενο Σάββατο τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το απόγευμα της Τρίτης στη «σκιά» των 6.700 νέων κρουσμάτων. που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

«Οι περιορισμοί θα αφορούν στους ανεμβολίαστους, καθώς αυτοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο και πρέπει να υπάρχουν μέτρα για να τους προστατεύσουν», τόνισε ο υπουργός Υγείας, ενώ σημείωσε πως παρατηρείται αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση: Αμετακίνητος ο σκληρός πυρήνας των ανεμβολίαστων

Ειδικότερα, από το Σάββατο θα ισχύουν τα εξής:

1. Δύο τεστ (rapid ή μοριακά) εβδομαδιαίως θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικό τους κόστος οι εργαζόμενοι σε

  • δημόσιο τομέα
  • ιδιωτικό τομέα
  • εκκλησίες

2. Υποχρεωτική θα είναι επίδειξη μοριακού ή rapid τεστ για την είσοδο σε

  • εμπορικά κέντρα και καταστήματα
  • κομμωτήρια
  • τράπεζες
  • μεικτούς χώρους διασκέδασης (πχ: ο εξωτερικός χώρος ενός καφέ)

3. Δεν θα απαιτείται επίδειξη pcr (μοριακού) ή rapid τεστ για την είσοδο σε

  • καταστήματα τροφίμων (super market)
  • φαρμακεία
  • θρησκευτικούς χώρους

Εντατικοί έλεγχοι, διπλασιασμός των ποινών  

«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν», τόνισε ο κ. Πλεύρης, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρχει «ανοχή σε όσους δέχονται ανεμβολίαστους στους αμιγείς χώρους».

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, αυξάνονται τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ, ενώ θα ισχύει δεκαπενθήμερη αναστολή λειτουργίας. Επίσης, οι ομάδες θα δέχονται ποινές, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Ο κ. Πλεύρης τόνισε για μία ακόμη φορά, ότι σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε μία ειδοποιό σημαντική διαφορά και αυτή είναι το εμβόλιο, καθώς «φαίνεται πως κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους για βαριά νόσηση και εισαγωγή στην ΜΕΘ». Επισήμανε επίσης ότι πάνω από το 80% όσων νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Όπως ανακοίνωσε, ανοίγει από την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους. Για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος  και γι’ αυτό θα πρέπει να σπεύσουν για την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου, πρόσθεσε.

Σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας, τόνισε ότι το 73% των ενηλίκων έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ πρόσθεσε για μία ακόμη φορά, ότι «δεν θα πάμε σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που είχαν εφαρμοστεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας».

Αναστολή για τους ανεμβολίαστους γιατρούς

Όσον αφορά την ετοιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας.

Όπως ανέφερε, ήδη έχουν αναπτυχθεί αναπτυχθεί 1.300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2.000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Τόνισε επίσης ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά.

Σημείωσε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε ότι «το μέτρο της αναστολής για τους γιατρούς που δεν έχουν εμβολιαστεί θα παραμείνει έως το τέλος του έτους».

«Μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων

Σε 6.700 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 59 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 16.050. Παράλληλα, σε 434 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 419.408 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 1,6% (6,59% χθες). 

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είχε ανακοινώσει 5.449 κρούσματα, 52 θανάτους και 430 διασωληνωμένους. Από τα συνολικά κρούσματα, 1.329 εντοπίζονται στην Αττική και 1.108 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου