Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Ματωμένο Φεγγάρι. ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ Αύριο το πρωί, ώρα Βοστώνης

 Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, 2021

Κάποια κοσμικά γεγονότα είναι, καλά, μια φορά σε ένα μπλε φεγγάρι. Άλλοι, όπως η επιστροφή του Κομήτη του Χάλεϊ, είναι δυνατόν να το δουν  δύο φορές.

Αλλά η σχεδόν ολική σεληνιακή έκλειψη αυτής της Παρασκευής — η μεγαλύτερη του αιώνα και η πρώτη αυτού του μήκους εδώ και 580 χρόνια — είναι πραγματικά μια φορά στη ζωή (ή, ακριβέστερα, πολλές ζωές).

Το πρωί της Παρασκευής, 19 Νοέμβρη, η πανσέληνος του Κάστορα (Beaver Moon) θα λάβει χώρα σε μια ολική σεληνιακή έκλειψη 97%, σύμφωνα με τη NASA, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν όλη η επιφάνεια του φεγγαριού θα καλύπτεται από τη σκιά της Γης.

Η έκλειψη του Νοεμβρίου του 2021 θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες και θα εκτείνεται από τις 2:18 έως τις 5:47 π.m EST. Η έκλειψη σελήνης κάστορα θα κορυφωθεί στις 4:02 π.m EST, αναφέρει η NASA, και θα είναι ορατή σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Αυτή η ιστορική, σχεδόν ολική σεληνιακή έκλειψη συμπίπτει με την πλήρη Σελήνη του Κάστορα, η οποία θα φτάσει στο μέγιστο φωτισμό σχεδόν την ίδια στιγμή με το ύψος της έκλειψης. Αλλά μην ανησυχείτε - το φεγγάρι θα εμφανιστεί γεμάτο από το βράδυ της Πέμπτης έως το πρωί του Σαββάτου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε μια αδιάλυτη ματιά στην πανσέληνο, επίσης.

Το φεγγάρι του κάστορα παίρνει το όνομά του από την κυνηγετική περίοδο κάστορα, η οποία συνήθιζε να κορυφώνεται αυτή την εποχή του χρόνου. Επιπλέον, οι κάστορες αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται στα καταφύγια τους για το χειμώνα σε λίγες ημέρες. Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Νοεμβρίου περιλαμβάνουν το Φεγγάρι Σκάψιμο (από το Tlingit), τη Σελήνη των Λευκών Ψαριών (από το Algonquin) και το Παγωμένο Φεγγάρι (από το Cree και το Assiniboine).

Σεληνιακές εκλείψεις μπορούν να συμβούν μόνο κατά τη διάρκεια της πανσελήνου όταν το φεγγάρι είναι στο φωτεινότερο. Επειδή η Γη έχει ατμόσφαιρα, η σκιά της δεν είναι μαύρη. Το ίδιο φαινόμενο που προκαλεί ανατολές και ηλιοβασιλέματα θα προκαλέσει επίσης την πανσέληνο του Νοεμβρίου να λάμπει ένα θαμπό κόκκινο. Γι' αυτό οι σεληνιακές εκλείψεις μερικές φορές ονομάζονται "ματωμένα φεγγάρια".

Έτσι, ενώ κοιμάστε (ή πάτε για ύπνο νωρίς) είναι υπέροχο, ίσως θελήσετε να περάσετε την Παρασκευή το πρωί κάνοντας κάτι άλλο: να πιάσετε μια εξαιρετικά σπάνια κοσμική απόλαυση που περνά ακριβώς πάνω από το κεφάλι σας και μπροστά στα μάτια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου