Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Λιβύη: Ο γιός του Καντάφι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές

  Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, 2021

Ahmed Elumami

Είχε συλληφθεί στα τέλη του 2011 μετά την εξέγερση που έριξε από την εξουσία τον πατέρα του.

Ο γιος του πρώην δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, κατέθεσε υποφηφιότητα την Κυριακή για τις προεδρικές εκλογές του Δεκέμβριου που σκοπεύουν να βάλουν τέλος στο μακροχρόνιο χάος που επικρατεί στη χώρα της βόρειας Αφρικής μετά την ανατροπή του πατέρα του. 

Ο Σαϊφ αλ-Ισλάμ αλ-Καντάφι, 49 ετών, μετά από μια απουσία περίπου 10 ετών από τα φώτα της δημοσιότητας, εμφανίστηκε μέσω βίντεο φορώντας μια παραδοσιακή καφέ ρόμπα και τουρμπάνι, και με γκρίζα γενειάδα και γυαλιά, υπογράφοντας έγγραφα στο εκλογικό κέντρο στη νότια πόλη της Λιβύης, Σεμπά.

Ο Καντάφι είναι μια από τις πιο εξέχουσες - και αμφιλεγόμενες - προσωπικότητες που αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία, μαζί με τον ανατολικό στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ, τον πρωθυπουργό, Αμπντουλαχαμίντ αλ-Ντμπεϊμπά και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ. 

Αν και το όνομά του είναι ένα από τα πιο γνωστά στη Λιβύη, και παρόλο που κάποτε έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής πριν από την εξέγερση του 2011 που υποστηρίχτηκε από το ΝΑΤΟ και που κατέστρεψε το καθεστώς της οικογένειάς του, δεν έχει εμφανιστεί σχεδόν εδώ και μια δεκαετία.

Η μοναδική δημόσια εμφάνισή του από τότε που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των μαχών το 2011 ήταν όταν εμφανίστηκε μέσω σύνδεσης βίντεο ενώπιον δικαστηρίου της Τρίπολης που τον καταδίκασε σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου.

Παρά αυτή την καταδικαστή απόφαση, δεν εγκατέλειψε ποτέ την ορεινή περιοχή Ζιντάν, όπου οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο.

Η επίσημη είσοδός του στις εκλογές των οποίων οι κανόνες αμφισβητούνται ακόμη από τις αντιμαχόμενες φατρίες της Λιβύης, μπορεί επίσης να θέσει νέα ερωτήματα για μια αναμέτρηση που πολλοί από τους υποψηφίους σε ορισμένες περιοχές θεωρούνται μη αποδεκτοί.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας της Λιβύης, υπόλογος στο υπουργείο Άμυνας της κυβέρνησης ενότητας στην Τρίπολη, επιβεβαίωσε ότι απέστειλε επιστολή στην εκλογική επιτροπή για να της ζητήσει να σταματήσει την υποψηφιότητα του Καντάφι.

Παρά τη δημόσια υποστήριξη των περισσότερων λιβυκών φατριών και των ξένων δυνάμεων για τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, η ψηφοφορία παραμένει στον αέρα καθώς οι αντίπαλες παρατάξεις διαφωνούν για τους κανόνες και το χρονοδιάγραμμα.

Μετά τη μεγάλη διάσκεψη στο Παρίσι την Παρασκευή, όπου συμφωνήθηκε να επιβληθούν κυρώσεις σε οποιονδήποτε εμποδίζει ή αποτρέπει την ψηφοφορία, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με τους κανόνες που θα διέπουν ποιος θα μπορεί να είναι υποψήφιος.

Ενώ ο Καντάφι είναι πιθανό να ποντάρει στη νοσταλγία της περιόδου πριν από την εξέγερση του 2011 που έριξε τον πατέρα του από την εξουσία και οδήγησε σε μια δεκαετία χάους και βίας, οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να μην είναι στα φαβορί για το προεδρικό χρίσμα.

REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου