Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Κασκάρι – Δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά στην άνοδο του πληθωρισμο

 Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, 2021

Η άνοδος των τιμών είναι σοβαρό πρόβλημα για τα νοικοκυριά που υποφέρουν, σχολίασε ο επικεφαλής της Minneapolis Fed μιλώντας στο CBS, όμως η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά σε παροδικούς παράγοντες, καθώς ο πληθωρισμός σταδιακά θα υποχωρήσει

Η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά απέναντι στον αυξημένο πληθωρισμό, δεδομένου πως η άνοδος του δείκτη θα είναι παροδική, προειδοποίησε σε δηλώσεις του σήμερα ο επικεφαλής της Minneapolis Fed, Νιλ Κασκάρι.

Μιλώντας σε εκπομπή του δικτύου CBS, ο κύριος Κασκάρι παραδέχτηκε πως οι αυξημένες τιμές αποτελούν πολύ σημαντικό βάρος για τα απλά νοικοκυριά και τις οικογένειες, που υποφέρουν και αυτό είναι κάτι που η Federal Reserve θα πρέπει να το λάβει υπόψη. Όμως, επεσήμανε πως κατά τη γνώμη του «πρέπει να μην αντιδράσουμε υπερβολικά σε κάποιους παροδικούς παράγοντες».

Αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη του tapering και να κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, ο επικεφαλής της Minneapolis Fed υποστήριξε πως ήταν η «σωστή» απόφαση. Όμως, στάθηκε στην ανάγκη η αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής να γίνει προσεκτικά. «Εάν αντιδράσουμε υπερβολικά σε μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των τιμών, μπορεί να φέρουμε μακροπρόθεσμα την οικονομί πιο πίσω».

Θυμίζουμε πως, μόλις προ ημέρων, τα στοιχεία έδειξαν πως ο τιμάριθμος λιανικής εκτοξεύτηκε κατά 6,2% σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο, που αποτελεί το υψηλότερο νούμερο από το 1990. Η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων προβληματίζει την αγορά και αυξάνει την πίεση που δέχεται η Federal Reserve, ώστε να επιταχύνει την απόσυρση των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό δεν σημαίνει μόνο επιτάχυνση του tapering, αλλά πιθανότατα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Πραγματικά, μιλώντας στο CNN νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς  Σάμερς σχολίασε τη διόγκωση του πληθωρισμού εκτιμώντας πως θα χρειαστούν πολύ σημαντικές κινήσεις αναπροσαρμογής (από τη Fed) για να μειωθεί ο πληθωρισμός και πάλι κοντά στα επίπεδα του 2%, εκτός βέβαια αν προκύψει κάποιο ατυχές συμβάν που θα εκτροχιάσει την αμερικανική ανάκαμψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κύριος Κασκάρι ρωτήθηκε στη συνέντευξη του και για το κρίσιμο ζήτημα της διαδοχής του Τζερόμ Πάουελ. Μάλιστα κλήθηκε να απαντήσει, αν ο Τζο Μπάιντεν θα προτιμήσει να εγκρίνει μια δεύτερη θητεία του κ. Πάουελ ή θα επιλέξει την κυβερνήτη Λαέλ Μπρέναρντ για το πόστο. Ο κύριος Κασκάρι απάντησε διπλωματικά, υποστηρίζοντας πως αμφότεροι είναι απόλυτα ικανοί και πιθανότατα θα ακολουθήσουν ανάλογη νομισματική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου