Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Γράμμα από το Λονδίνο: Ο Πάιατ τα παίρνει όλα και φεύγει

  Σάββατο, 13 Νοεμβρίου, 2021

Μετά την πρόσφατη υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ πραγματοποιεί τις μέρες αυτές επικοινωνιακό «γύρο του θριάμβου» του και με το δίκιο του. Ολα του ήρθαν «δεξιά» σε όλα τα μέτωπα. Έχοντας στο ενεργητικό του και τη φιλοαμερικανική «επανάσταση» της Ουκρανίας στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, μπορεί πλέον να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον και να πει: «Ως πρέσβης στην Ουκρανία και στη συνέχεια στην Ελλάδα, έδεσα τη Ρωσία και από το λαιμό και από τα πόδια». Συμφωνείτε με την άποψη αυτή, ή θεωρείτε ότι το αστέρι αυτό (το εννοούμε, δεν ειρωνευόμαστε) της αμερικανικής διπλωματίας ενδέχεται να λογαριάζει τελικά χωρίς τον «ξενοδόχο»;

Η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα στην Ουάσιγκτον ξεπέρασε κάθε προσδοκία, παρ’ όλο που δεν εγγυάται την πλήρη ασφάλεια της Ελλάδας από πιθανή τουρκική επίθεση, όπως η αντίστοιχη ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία. Πρώτη φορά είναι πενταετούς διάρκειας με προοπτική να γίνει αορίστου χρόνου και επιπλέον περιλαμβάνει τη δημιουργία και άλλων στρατιωτικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος, με κυρίαρχη αυτή της Αλεξανδρούπολης. Για πρώτη φορά τόσο καθαρά, επίσης, η ελληνική αριστερή αντιπολίτευση υπερθεματίζει υπέρ αυτών, με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ που πείστηκε από τον κ. Πάιατ να ελπίζει σε ενδεχόμενη αμερικανική στήριξη, όταν προσπαθήσει να επανέλθει στην εξουσία.

Ο Γάλλος φοιτητής

Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος όμως. Ο γράφων είδε κι έπαθε χθες μέχρι να πείσει έναν Γάλλο φοιτητή που εργάζεται σερβιτόρος στην καφετέρια του καταπράσινου Holland Park, στο δυτικό Λονδίνο, ότι είναι δυνατόν να υπάρχει και να περπατάει στη γη ένα είδος ανθρώπων που μπορεί να μην είναι Σλάβοι Μακεδόνες, αλλά Ελληνες και Μακεδόνες ταυτόχρονα.

Εμεινε έκπληκτος ο Γάλλος φοιτητής επειδή δεν «ίδρωσε αυτί» όταν ο πρώην υπουργός Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Καμμένος κατηγόρησε δημόσια τον συνάδελφό του πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ότι «λάδωσε» τους Σκοπιανούς για να ψηφίσουν την «Συμφωνία των Πρεσπών» και να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση με αποκλειστικό δικαίωμα στη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Δυσκολευτήκαμε να τον πείσουμε ότι είναι τουλάχιστον παράξενο να παραιτείται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και ξαφνικά λίγες μέρες μετά να επανέρχεται ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς συνέβη στο μεταξύ διάστημα.

Επιμείναμε και εξηγήσαμε στο Γάλλο φοιτητή ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η τακτική του βίαιου κοψίματος του «Γόρδιου Δεσμού» με σπαθί, για να «λυθούν» χρονίζοντα προβλήματα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις στήριξαν την Επανάσταση του1821 γιατί έκοψαν σε κομμάτια την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αργότερα ενθάρρυναν αρχικά και εγκατέλειψαν στη συνέχεια την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Ποντιακή Γενοκτονία, την εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης κ.λπ. Στον Εμφύλιο πόλεμο έκανε την εμφάνισή της στα μέρη μας για πρώτη φορά η Αμερική με στρατό και βοήθεια, εξαιτίας της οποίας η αστική τάξη βγήκε νικήτρια.

Η CIA

Η ανακάλυψη πετρελαίου στο Αιγαίο άνοιξε την όρεξη της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η αδέσμευτη στάση του Εθνάρχη Μακαρίου, που τον αποκαλούσαν «Κάστρο της Μεσογείου» επειδή συνεργαζόταν με τη Μόσχα, παρά λίγο να προκαλέσει ελληνοτουρκικές συγκρούσεις αν δεν παρενέβαιναν το 1964 και το 1967 οι Αμερικανοί.

Παρτίδες με πράκτορες της CIA που τους διαβεβαίωναν ότι δεν προβλέπεται τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ότι Αγκυρα και Ουάσιγκτον επιθυμούν την ειρηνική διπλή Ενωση της Κύπρου με Ελλάδα και Τουρκία αν φύγει από τη μέση ο Μακάριος, έδωσαν το «πράσινο φως» στους αφελείς χουντικούς να ανατρέψουν με πραξικόπημα τον νόμιμο ηγέτη του νησιού. Μετά την τουρκική εισβολή έπεσε η χούντα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβγαλε για ένα διάστημα την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ για να ηρεμήσουν τα πράγματα και οι Ελληνες ξαναέγιναν δημοκράτες.

Οταν ήρθε στα πράγματα ο ανιψιός του, ο Κώστας Καραμανλής, για πρώτη φορά η Ελλάδα προσπάθησε πραγματικά να «βάλει τα αυγά σε πολλά καλάθια». Οταν προσέγγισε τη Ρωσία και την Κίνα, αυτά που του έκανε η CIA ξεπέρασαν ακόμη και αυτά που έκανε ο… Μωυσής στον Φαραώ κατά την Εξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο. Παγίδευσαν τα προσωπικά του τηλέφωνα και τα τηλέφωνα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Κατασκεύασαν ψευδή σκάνδαλα εναντίον του. Το καλοκαίρι του 2007 κάηκε η Ελλάδα με 7.000 «αθώες» εστίες φωτιάς σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Λίγους μήνες μετά κάηκε και η Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις με αφορμή τη δολοφονία του νεαρού μαθητή Γρηγορόπουλου.

Ετσι φτάσαμε στα χρόνια του Τζέφρι Πάιατ και στον ΣΥΡΙΖΑ, που ξαφνικά αγκαλιάστηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς άρχισε να κυνηγάει Ρώσους πράκτορες στους βάλτους του… ποταμού Εβρου. Προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ του Λαφαζάνη απέτυχε να τα βρει με τη Ρωσία γιατί στηρίχτηκε με παιδαριώδη τρόπο σε Ελληνα της Μόσχας που εκπροσωπούσε την ελληνική ολιγαρχία. Τότε ήταν που κατάλαβε η Ουάσιγκτον ότι μπορούσε να διώξει πιο εύκολα τη Ρωσία από τα Βαλκάνια, την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο, «πατώντας» πάνω στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Τσάτρα – πάτρα η Ουάσιγκτον «έλυσε» βιαστικά το Σκοπιανό με τη «Συμφωνία των Πρεσπών», μέχρι του σημείου να μην αντιδρά σχεδόν κανείς στην έκκληση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που ζήτησε με άρθρο του την περασμένη Τρίτη την ακύρωση της Συμφωνίας επειδή την παραβιάζουν οι Σκοπιανοί. Δεν πρόλαβε όμως να «λύσει» μέχρι τώρα και τις ελληνο-αλβανικές και ελληνο-τουρκικές διαφορές, γιατί προφανώς έφυγε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία.

Το κλίμα σήμερα το χαλάει ο Ερντογάν, ο οποίος δεν εννοεί να συμμαζέψει τον αυταρχικό χαρακτήρα και τη γλώσσα του. Ακολουθεί και αυτός την πολιτική του διά της βίας κοψίματος του «Γόρδιου Δεσμού» με το σπαθί. Ο προκάτοχός του Μπουλέντ Ετσεβίτ κορόιδεψε το 1974 τους χουντικούς ότι δεν θα εισβάλει στην Κύπρο, αλλά τελικά εισέβαλε. Επιπλέον έπεισε Αμερικανούς και Ελληνες να μην παρέμβουν εναντίον του στρατιωτικά. Με τον ίδιο τρόπο ο Ταγίπ Ερντογάν κοροϊδεύει σήμερα τους πάντες ότι δεν πρόκειται να εισβάλει στο Αιγαίο και στην Κύπρο με στρατό και βία.

Δεν πλήρωσε

Πολιτική βίαιων λύσεων του «Γόρδιου Δεσμού» ακολουθείται σε όλα σχεδόν τα σοβαρά διεθνή θέατρα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ξένων επενδύσεων και της θρησκευτικής διπλωματίας. Ούτε από την άλλη πλευρά είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο χώρο των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα επικρατεί ομιχλώδες κλίμα. Μεταξύ άλλων, το γνωστό fund CVC που εξαγόρασε όλα τα μεγάλα ελληνικά νοσοκομεία, μεγάλες εταιρείες και το 10% της ΔΕΗ, επιμένει να μην αποκαλύπτει τις πηγές χρηματοδότησής του. Καλές οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά δεν πρέπει να μοιάζουν με αυτή του Σαββίδη, που σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα αγόρασε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με λεφτά τράπεζας ολιγάρχη της Ρωσίας, ο οποίος αγόρασε παράνομα κυπριακό διαβατήριο και κατέφυγε στην Κύπρο.

Ο γνωστός μας εξάλλου από τη δεκαετία του ‘80, μακαρίτης σήμερα και ειδικός στα περί Ισραήλ ομογενής από το Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης, Αρης Καρατζάς, μας είχε αποκαλύψει πριν χρόνια σε καφετέρια απέναντι από τη Μητρόπολη Αθηνών, ότι μαζί με τον συνέταιρό του και δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου, τον επίσης ομογενή Αλεξ Ρόντο, «μαγείρευαν» μέσα στο γραφείο του Αμερικανού πρέσβη την περίφημη υπόθεση του σκανδάλου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας C4I.

Αποχαιρετήσαμε τον Γάλλο φοιτητή της καφετέριας του Λονδίνου με την ευχή να επαναλάβει η γαλλική πρεσβεία της Αθήνας τη δωρεά που έκανε για το ενεργειακό «πρασίνισμα» της νήσου Χάλκης στα Δωδεκάνησα, και στη νήσο Σαμοθράκη. Βρίσκεται μόνο 2 ώρες και 10 λεπτά με το καράβι από την Αλεξανδρούπολη, στην οποία τις μέρες αυτές αποβιβάζονται 120 αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα, 1.000 τανκς και άλλα οχήματα, αμέτρητοι στρατιώτες κ.λπ. για να περικυκλώσουν τη Ρωσία από δυτικά και νότια. Τα πήρε όλα κι έφυγε χωρίς να πληρώσει τίποτα τελικά αυτός ο Πάιατ!

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου