Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Γιώργος Παπανδρέου από τον Πύργο: «Η Ηλεία μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο παιδείας και ειρήνης!»

 Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, 2021


Καλώ-στόνε και ας άργησε.

Που ήσουν ρε Γιώργο τόσα χρόνια;  

Όλα κι όλα, θα ψηφίσουμε Ανδρέα, Λοβέρδο εννοώ.

«Δεν ξεχνώ και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, που είχε οραματιστεί ο Γιάννης Σκουλαρίκης» (πλάκα μας κάνει;)

Μήνυμα νίκης στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ και γενικότερης επανεκκίνησης του χώρου έστειλε από τον Πύργο ο Γιώργος Παπανδρέου που έφτασε στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή λίγο μετά τις 8 μ.μ.

Ο πρώην πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής από τους 250 και πλέον παρευρισκόμενους που γέμισαν και τον χώρο του Πάρκου κάτω από χειροκροτήματα και υπό τους ήχους του ύμνου του ΠΑΣΟΚ. Παρόντες ασφαλώς κομματικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ και πρόσωπα της αυτοδιοίκησης.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου  στάθηκε στην ανάπτυξη που αξίζει να έχει η Ηλεία ενώ ξεδίπλωσε το όραμά του για το μέλλον της Ελλάδας. Συγκινητική στιγμή η αναφορά του στην Φώφη Γεννημάτα, η οποίας η παρακαταθήκη τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί.

Ο υποψήφιος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είναι για μένα μεγάλη χαρά να ξεκινούμε από εδώ, από τη Δυτική Ελλάδα, μαζί, αυτήν την προσπάθεια. Για να δυναμώσουμε την Παράταξή μας.  Για να ανατρέψουμε τα δεδομένα, που μας πικραίνουν όλους.   Για να δώσουμε τέλος σε ό,τι μας κρατά καθηλωμένους στο χθες.  Δεν αξίζει σε όλους μας, δεν αξίζει στον Ελληνικό λαό, μια τέτοια μοίρα.

Αυτή μας η προσπάθεια, είναι ιερή. Είναι μια εθνική αποστολή.  Πρέπει να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησε η Φώφη Γεννηματά, με τη γενναία της προσπάθεια, την προσωπική, αλλά και για την Παράταξη, με το πλεόνασμα ήθους που άφησε ως παρακαταθήκη, και να συνεχίσουμε έναν αγώνα που θα αλλάξει οριστικά τη μοίρα των Ελλήνων και της χώρας.

Να ξανακάνουμε τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη μεγάλη και ισχυρή. Μια παράταξη, για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Μπορεί να εισπράξαμε το κόστος της συνέπειάς μας, την αφοσίωσή μας στο  συμφέρον της χώρας και τους Έλληνες, ακόμα και με κόστος πολιτικό.

Σήμερα, όμως, αναδεικνύεται και πάλι η σημασία των αρχών, των αξιών και των ιδανικών της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Σήμερα που οι ηγεσίες της δεξιάς ΝΔ και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατούν να προσφέρουν ελπίδα και προοπτική, γιατί η μεν της ΝΔ παραμένει βαθιά συντηρητική και πελατειακή, η δε του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε ο καλύτερος μαθητής αυτού του παιχνιδιού.

Καλούμαστε, να αντιμετωπίσουμε με σθένος τις σημερινές αλλά και τις επερχόμενες κρίσεις.  Καλούμαστε όμως, για να έχουμε την εθνική ικανότητα να ανταπεξέλθουμε στις εξελίξεις αυτές, να ορθώσουμε θεσμούς δημοκρατικούς, λειτουργικούς, με διαφάνεια και λογοδοσία, με γνώμονα τον άνθρωπο και το κοινό καλό.

Εμείς πρέπει και θα παλέψουμε και θα εγγυηθούμε μια μετάβαση, με ριζικές αλλαγές, με τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

Πρώτον – Η μετάβαση απαιτείται να είναι κοινωνικά δίκαιη. Να ενισχύει το κράτος δικαίου, να ενισχύει την κοινωνική πρόνοια, να εγγυάται στον κάθε πολίτη τη σιγουριά και την ασφάλεια για σωστές υπηρεσίες υγείας, παιδείας, κατοικίας, και προοπτική ποιοτικής εργασίας.

Δεύτερον, η μεγάλη αυτή μετάβαση, απαιτεί την πολιτική βούληση να μην αποκλείει αλλά να αξιοποιεί όλες μας τις εθνικές και κοινωνικές δυνάμεις, τη σοφία και εμπειρία του καθενός, με συνέργειες παντού, με αποφασιστικές πρωτοβουλίες εντός αλλά και εκτός των τειχών της χώρας.  Θέλει κράτος που να σχεδιάζει σοβαρά, στρατηγικά και συμμετοχικά.

Τέλος, η μετάβαση πρέπει να βασιστεί στον πολιτισμό και σε μια νέα παιδεία.  Αυτή που μας θωρακίζει, μας δίνει εφόδια, αυτή που μας επιτρέπει να συμμετέχουμε.

Κάθε μας λέξη, κάθε μας σκέψη, άποψη, θέση ή πρόταση, πρέπει να συνδέεται με τις αξίες μας, αλλά και ένα καινοτόμο όραμα.   Να κάνουμε την Ελλάδα χώρα υπόδειγμα, πρότυπο και να ξαναδώσουμε αξιοπρέπεια στην Ελληνίδα, τον Έλληνα, τους νέους μας που θα πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη μας μέριμνα.

Η ζωή τα έφερε, ώστε ακόμη και ένα δραματικό γεγονός, η απώλεια της Φώφης, να ευαισθητοποιήσει και πάλι τα συναισθήματα των συμπολιτών μας, να ξαναστραφούν στην πολιτική και να αναγνωρίσουν ότι, υπάρχει τελικά αξιακό πλαίσιο στην πολιτική.  Αυτήν την μεγάλη παρακαταθήκη, δεν έχουμε δικαίωμα να την απαξιώσουμε με αχρείαστους περισπασμούς.

Τώρα, κοιτάζουμε μόνο μπροστά, σταθερά, με σοβαρότητα, συνέπεια στις αρχές μας και απόλυτη συναίσθηση της μεγάλης μας ευθύνης και στον Ελληνικό λαό και στη χώρα.

Κάθε φορά που έρχομαι εδώ, στους ιδιαίτερους τόπους μας, αλλά και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, πιο κάτω τη Μεσσηνία, και επάνω, την Άρτα, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, πάντα με βασανίζουν οι ίδιες σκέψεις και με κατακλύζουν τα ίδια ανάμεικτα συναισθήματα.

Χαρά και ικανοποίηση για αυτήν την κουκίδα γης, αλλά μαζί με λύπη, γιατί μπορούμε, αλλά δεν κάνουμε τα βήματα που πρέπει, καθηλωμένοι, από παραλυτικές παθογένειες.

Εδώ έχουμε όχι έναν τόπο, αλλά τόσα τοπόσημα, στην ευρύτερη περιοχή. Από την Ολυμπία, και τους αρχαίους ναούς, μέχρι τα πανεπιστήμια και τη γη μας.  Όλα μαζί, μπορούν να μετατρέψουν την περιοχή μας, σε τόπο μοναδικό, ζηλευτό.

Γνωρίζω καλά και τα προβλήματα της περιοχής.   Για παράδειγμα το χρονίζον ζήτημα της Πύργου-Πατρών, τα προβλήματα υποδομών για τους αγρότες μας, ιδιαίτερα του νερού, και θυμάμαι την πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας για το θέμα αυτό, που δεν αξιοποιήθηκε, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα στην υγεία και στις υποδομές της.

Όπως γνωρίζω και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την Ηλεία, το πλεονέκτημά της να γίνει παγκόσμιο κέντρο παιδείας και ειρήνης, με όχημα τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, που άφησαν πίσω τους οι Αρχαίοι μας πρόγονοι, με την Αρχαία Ολυμπία και τα άλλα τοπόσημα του νομού.

Δεν ξεχνώ και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, που είχε οραματιστεί ο Γιάννης Σκουλαρίκης και πρέπει και αυτό να πάρει επιτέλους το δρόμο της υλοποίησης.

Και βέβαια, το μείζον ζήτημα του σχεδιασμού ενός προγράμματος ανάταξης της περιοχής λόγω των πυρκαγιών, που έπληξαν και την αγροτική παραγωγή και την γενικότερη οικονομία της περιοχής. Όλα αυτά, έχουμε χρέος να τα συζητήσουμε συμμετοχικά και αναλυτικά.

Η ριζική αλλαγή της χώρας, παραμένει ανολοκλήρωτο διακύβευμα.  Έχουμε λοιπόν καθήκον, να φέρουμε ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας στον Ελληνικό λαό.   Σήμερα, το Κίνημά μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, έχουν μετατραπεί σε παθογένεια με υπαρξιακά χαρακτηριστικά.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι.  Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, απαιτείται ενότητα γύρω από ένα αξιακό πλαίσιο και πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν όσμωση με την κοινωνία, με τους πολίτες. Χωρίς διαμάχες και ρητορικές που τρέφουν την εσωστρέφεια, που με τη σειρά της μας κατατάσσει σε παράταξη μικρή.

Έχουμε όμως τη δύναμη, κοινωνική και πολιτική, που θα συγκινήσει και θα εμπνεύσει.  Έχουμε πολιτικές λύσεις και προτάσεις που μπορούν να συσπειρώσουν και πάλι λαϊκές δυνάμεις σοβαρές και προοδευτικές, ικανές να κάνουν τη διαφορά.   Όλοι εμείς αναλαμβάνουμε αυτήν την πρωτοβουλία, γιατί επιθυμούμε να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο που θα συγκινήσει, θα εμπνεύσει και θα ενώσει διαφορετικές δυνάμεις με έναν κοινό στόχο, ελπίδας και προοπτικής.  Αυτές οι εκλογές, δεν είναι απλά μια εσωκομματική διαδικασία. Πρέπει να γίνουν μια γιορτή δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου