Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Γιάννης Οικονόμου – Σωστά δεν βιαστήκαμε να κυρώσουμε τα μνημόνια με τα Σκόπια

 Τρίτη, 9 Νοεμβρίου, 2021

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι ευτυχώς καθυστέρησε η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τα Σκοπια, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γιάννης Οικονόμου – Σωστά δεν βιαστήκαμε να κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία | tovima.gr

Τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι ορθώς καθυστέρησε η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO κατέθεσε ήδη πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, καθώς έληξε η διορία-τελεσίγραφο που του είχε δώσει, προκειμένου να παραιτηθεί.

Να σημειωθεί ότι ο ηγέτης του VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, από τη μία δηλώνει ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» και, από την άλλη, ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, περίπου ως… αναγκαίο κακό.

Πάντως, το κόμμα της εθνικιστικής δεξιάς των Σκοπίων έχει διαμηνύσει σε ΗΠΑ και ΕΕ ότι δεν θα ακυρώσει τη Συμφωνία, αλλά θα επιχειρήσει να την επαναδιαπραγματευτεί.

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να φέρει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκίπια, έστω και τώρα, το Μαξίμου φαίνεται πως δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην ενημέρωση: «Η επιλογή μας να μη βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια αποδεικνύεται σωστή, δεδομένου ότι τα μνημόνια συνιστούν ένα μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η κυβέρνηση, πάντως, υπερασπίζεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένοντας να δει πού θα οδηγηθεί η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega, o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε διαμηνύσει στα Σκόπια πως «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις», χωρίς να προσδιορίσει πότε θα έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου