Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Τσιόδρας – Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, 2021

Από το ΒΗΜΑτοδότης

Την ώρα που το σύστημα Υγείας πιέζεται άρχισε να γίνεται λόγος για επιστράτευση γιατρών και νοσηλευτών. Πόσο όμως θα ωφελήσει άραγε η επιστράτευση την αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας;

Τσιόδρας – Έρχεται δύσκολος χειμώνας | tovima.gr

Λίαν ανησυχητικές φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία στην χώρα μας. Έρχεται δύσκολος χειμώνας προειδοποιεί ο Σωτήρης Τσιόδρας και κάνει έκκληση για εμβολιασμό κυρίως της τρίτης δόσης.

Το ΕΣΥ πιέζεται πολύ αυτή τη στιγμή αναφέρει η υφυπουργός Μίνα Γκάγκα και το πλέον ανησυχητικό είναι αυτό που αποκάλυψε: «Το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μια εβδομάδα». Η δε καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ενημέρωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 47.000 ενεργά κρούσματα, καθώς καταγράφεται αύξηση 50% την τελευταία εβδομάδα. Η αύξηση είναι μεγάλη, όπως αυξημένος είναι ο αριθμός των θανάτων που έφθασαν τους 67. Λιγότερους βεβαίως από πέρυσι (που δεν είχαμε το εμβόλιο) αλλά μεγάλος ο αριθμός σε σχέση με άλλες χώρες.

Οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 503. Την ίδια ώρα ο υπεύθυνος των εμβολιασμών στην χώρα μας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί κατά 200%. Κάτι είναι και αυτό, ίσως το πιο αισιόδοξο νέο της ημέρας.

Δύο χρόνια εκπαίδευση στην ΜΕΘ

Την ώρα όμως που το σύστημα Υγείας πιέζεται άρχισε να γίνεται λόγος για επιστράτευση γιατρών και νοσηλευτών. Πόσο όμως θα ωφελήσει άραγε η επιστράτευση την αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας; Τι μπορεί, μου λέει ένας από τους ειδικούς, να προσφέρει ένας ανειδίκευτος στην εντατική θεραπεία; Αφήστε που άλλο είναι να εργάζεσαι σε δημόσιο νοσοκομείο και άλλο σε ιδιωτική κλινική. Για να εκπαιδευτεί ένας γιατρός στις ΜΕΘ απαιτείται πέραν της ειδικότητας που θα αποκτήσει εκπαίδευση δύο ετών. Έως ότου ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις η πανδημία θα έχει τελειώσει.. Το μόνον που μπορούν να προσφέρουν οι επιστρατεύσεις γιατρών και οι επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών είναι να απελευθερώσουν γιατρούς και υπηρεσίες από την θεραπείας covid, και να τους διαθέσουν σε θεραπεία άλλων ασθενειών και αξιοποίησης των χειρουργείων. Εκτός εάν βρουν γιατρούς εντατικολόγους και νοσηλεύτριες που είχαν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και να τους επαναφέρουν στην ενεργό υπηρεσία. Αλλά πόσοι είναι αυτοί; Και είναι ζήτημα εάν δεχθούν.

Το απρόοπτο της διάσκεψης για τη Λιβύη

Στο Παρίσι θα βρεθεί (εκτός απροόπτου) σήμερα ο Πρωθυπουργός για την διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προσκλήθηκε, κάτι που όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν στη χώρα μας οι σύμμαχοι και Ευρωπαίοι εταίροι. Αλλά την τελευταία στιγμή, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, συνέβη το απρόοπτο: Η Τουρκία ανταποκρίθηκε στη σχετική πρόσκληση και θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι. Θα εκπροσωπηθεί από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για τη Λιβύη για τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί για τη διεξαγωγή εκλογών, για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και για την απόσυρση όλων των ξένων

Πώς την πάτησε με τους Υδραίους η Ολλανδή δημοσιογράφος

Τον δρόμο της δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει ο δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης μετά από τα όσα υποστήριξε σε συνέντευξή της η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, η οποία, όπως ενθυμείστε έκανε εκείνη την ερώτηση για τα pushbacks προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος Ύδρας αναφέρει ότι η ολλανδή δημοσιογράφος σε συνέντευξή της «επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή επίθεση λάσπης στους Υδραίους. Μας αποκάλεσε ακροδεξιούς, ρατσιστές, Χρυσαυγίτες, ξενοφοβικούς, που τραμπουκίζουμε τους ξένους!». Όπως αναφέρει ο κ. Κουκουδάκης «το λόγο πλέον, θα έχει η Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας θα κληθεί να αποδείξει, μεταξύ άλλων, πότε ακριβώς οι μισοί Υδραίοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή». 

Ο Ερντογάν, η Αλεξανδρούπολη και ο Αμερικανός στρατηγός

Ένας Αμερικανός στρατηγός («τετράστερος)» έκανε την εμφάνισή του στην Αθήνα. Στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι ονομάζεται και είναι από τους πλέον ισχυρούς στρατιωτικούς των ΗΠΑ, αφού είναι ο διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής. Συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και συζητήθηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος με έμφαση στην διαρκή εμβάθυνση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ όπως και στις συνεκπαιδεύσεις και τις κοινές ασκήσεις, δυνάμεων. Ο Αμερικανός στρατηγός έδειξε ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ως γνωστόν, όπως διαβάσατε από αυτή την στήλη στις 15 του μηνός αρχίζει η αποβίβαση μεγάλου (ίσως του μεγαλύτερου έως τώρα) αμερικανικού πολεμικού υλικού (ελικόπτερα και άρματα μάχης) για να προωθηθούν στα Βαλκάνια. Αυτό, όμως εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν που απείλησε με άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων εκφράζοντας εκ νέου την ενόχλησή του για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Και κάτι ακόμα:

Όταν στην θάλασσα της Κρήτης εμφανιστούν τα πολεμικά

Σε λίγες ημέρες η θαλάσσια περιοχή νοτίως και ανατολικά της Κρήτης θα γεμίσει με πολεμικά πλοία καθώς και με υπερσύγχρονα αεροσκάφη Είναι, βλέπετε, η άσκηση «Μέδουσα» με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Κύπρου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (με τα οποία η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνδρομής). Ήδη τα ΗΑΕ έστειλαν τα υπερσύγχρονα F-16 τους, ενώ οι Αιγύπτιοι θα παρουσιάσουν νοτίως της Κρήτης τα γιγαντιαία ελικοπτεροφόρα τύπου «Μιστράλ». Να σημειώσω ότι τα ελικοπτεροφόρα αυτά τα είχε παραγγείλει από τους Γάλλους η Ρωσία, αλλά λόγω της κρίσης της Κριμαίας, οι Γάλλοι άλλαξαν γνώμη και τα πούλησαν στην Αίγυπτο.

Ό,τι πείτε εσείς κύριε υπουργέ

Στο θεατρικό σανίδι θα ανέβει σύντομα ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσωνας Φωτήλας. Το έχει ξανακάνει, θα το κάνει και τώρα. Θα πρωταγωνιστήσει με τον Τζίμη Πολίτη στην παράσταση «Ό,τι πείτε κύριε υπουργέ μου» η οποία θα ανέβει τον Ιανουάριο στο Επίκεντρο. Όσο για τον αν θα τον δούμε να υποδύεται τον βουλευτή, ο κ. Φωτήλας ανέφερε στο thebest.gr. «Είναι μία πολύ ωραία κωμωδία. Το ποιο ρόλο θα έχω, είναι κάτι που θα το δούμε, δεν μπορώ να το προδώσω. Δεν έχει σημασία. Το έργο σκηνοθετεί ο Μίλτος Νίκας». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγάπη του Ιάσωνα Φωτήλα για την υποκριτική είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια και παρά τις υποχρεώσεις του, δεν την εγκαταλείπει.

Τι είπε η Κεραμέως στην Πρόεδρο

Για ζητήματα της εκπαιδευτικής πολιτικής και τα μέτρα για τον κορωνοϊό στα σχολεία ενημέρωσε η Νίκη Κεραμέως, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο περιθώριο της διαβεβαίωσης των νέων μητροπολιτών ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με ανάρτηση της υπουργού Παιδείας στο facebook, μίλησαν για «τη λειτουργία του νέου αναβαθμισμένου σχολείου», τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, τα 166 νέα προγράμματα σπουδών τα οποία τίθενται σε πιλοτική εφαρμογή, τους 16.200 νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς, «την επανέναρξη λειτουργίας των Πανεπιστημίων, για τις σημαντικές δράσεις εξωστρέφειας που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», τον «εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ» και για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται «για τη μεγαλύτερη ευελιξία, αυτονομία και εξωστρέφεια του πανεπιστημίου. Την ενημέρωσε επίσης για την εξαιρετική (όπως την χαρακτήρισε) τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας

Η δια της πλαγίας οδού επέκτασης των χωρικών υδάτων

Την προσήλωση της Ελλάδας στην προσπάθεια να λειτουργήσει για όλους η πράσινη μετάβαση τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους. Αυτά έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη Βουλή όμως όπου πήγε ο Επίτροπος έγιναν τα εξής: Επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στο Αιγαίο δια της… πλαγίας οδού πρότειναν οι βουλευτές της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος και μάλιστα μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος και Αλιείας της Ε.Ε. Virginijus Sinkevičius για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, παρουσία του υπουργού Κώστα Σκρέκα, τόνισαν την ανεξέλεγκτη αλιεία στο Αιγαίο από τα τουρκικά αλιευτικά και ζήτησαν από την Ε.Ε. ή να επιβάλει στην Τουρκία να υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για τα αλιευτικά αποθέματα ή να ακυρώσει την αλιευτική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας του 1990, προκειμένου η Ελλάδα να εφαρμόσει τη κοινοτική νομοθεσία για τη δημιουργία αλιευτικής ζώνης 12 ν.μ. Έτσι θα προστατευτεί ουσιαστικά και το θαλάσσιο περιβάλλον και θα αντιμετωπιστεί η λαίλαπα των τουρκικών ψαράδικων που αλωνίζουν το Αιγαίο ψαρεύοντας αδιακρίτως. Απ’ ότι μαθαίνω απάντηση δεν πήραν από τον Επίτροπο, ο οποίος βρέθηκε μάλλον απροετοίμαστος!

Έλληνες βουλευτές στο Άουσβιτς

Στο Άουσβιτς βρέθηκαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης και ο Βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης, έπειτα από πρόσκληση του European Jewish Association για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις με αφορμή την 83η επέτειο της «Νύχτας των Κρυστάλλων», ως εκπρόσωποι της Βουλής. Γι’ αυτό και έλειπαν δικαιολογημένα από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη, ενώ πληροφορούμαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εν γνώσει του ταξιδιού τους. Οι δύο βουλευτές κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των βασανισθέντων εκ μέρους της Βουλής, μαζί με άλλα μέλη ευρωπαϊκών κοινοβουλίων και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η πρώτη ανταρσία στο ΚΙΝΑΛ

Άνω κάτω η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την εκλογή νέας ηγεσίας. Δεν είναι μόνον ότι οι υποψήφιοι δεν συμφωνούν για την διεξαγωγή debate, είναι και η διχογνωμία όσον αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα. Έτσι τράβηξαν ξεχωριστούς δρόμους, σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι υπερψηφίζει τις αλλαγές, ενώ η επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ, όπως εκφράστηκε και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη είναι το «παρών»: “Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση της πλάκας»12 λέει ο Σκανδαλίδης

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Νέα φάση κοινοβουλευτικού ακτιβισμού εγκαινιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας σε μια λίγο-πολύ προσχηματική αποχώρηση από επιτροπή της Βουλής. Με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας να φέρει άμεσα προς συζήτηση το νομοσχέδιο για τον κώδικα νομοθεσίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, η Σία Αναγνωστοπούλου κατήγγειλε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και αποχώρησε διαμαρτυρόμενη από την αίθουσα. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως αιτήθηκαν αναβολή της συζήτησης προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την επεξεργασία των διατάξεων.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου