Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

«Εκρηξη» του πληθωρισμού στο 6,2% στις ΗΠΑ, ο υψηλότερος από το 1990

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι τιμές για τα καταναλωτικά προϊόντα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,2% σε σχέση με ένα έτος πριν, καθώς η άνοδος του κόστους για το φαγητό, το πετρέλαιο και τη στέγαση φέρνει τους Αμερικανούς αντιμέτωπου με τον υψηλότερο πληθωρισμό από το 1990

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 4,5% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9%, η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούνιο, αναφέρει το «Associated Press».

Ο πληθωρισμός διαβρώνει τα ισχυρά κέρδη σε μισθούς που έχουν εισρεύσει στους εργαζομένους της Αμερικής τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας πολιτικούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου και εντείνοντας την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, καθώς εξετάζει πόσο γρήγορα θα αποσύρει τις προσπάθειές της για τόνωση της Οικονομίας.

Η ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ξεπέρασε την άνοδο 5,4% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 0,9%, η υψηλότερη αύξηση από μήνα σε μήνα από τον Ιούνιο.

Οι θέσεις εργασίας και οι αυξήσεις μισθών ήταν πολύ πιο υγιείς κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης της πανδημίας από ό,τι ήταν μετά τη Μεγάλη Υφεση πριν από περίπου μια δεκαετία. Ομως, σε αντίθεση με τα χρόνια που ακολούθησαν εκείνη την Υφεση, ο πληθωρισμός τώρα επιταχύνεται και μειώνει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην Οικονομία, σύμφωνα με έρευνες.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών Τροφίμων και Ενέργειας, οι αποκαλούμενες βασικές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6% από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Οι βασικές τιμές είναι τώρα αυξημένες κατά 4,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Το κόστος Ενέργειας αυξήθηκε κατά 4,8% μόλις από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, με τη βενζίνη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης να αυξάνονται για τον ίδιο λόγο που πολλά άλλα προϊόντα έχουν γίνει πιο ακριβά: Η ζήτηση έχει αυξηθεί απότομα καθώς οι Αμερικανοί οδηγούν και ταξιδεύουν περισσότερο, αλλά οι προμήθειες δεν έχουν το ίδιο βήμα αύξησης.

Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί μόλις εκκαθαριστούν τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά και οι Αμερικανοί μετακινήσουν περισσότερο την κατανάλωσή τους πίσω στα πρότυπα πριν από την πανδημία. Καθώς ο Covid-19 εξασθενεί, οι καταναλωτές θα πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα σε ταξίδια, ψυχαγωγία και άλλες υπηρεσίες και λιγότερα σε αγαθά όπως αυτοκίνητα, έπιπλα και συσκευές, κάτι που θα μείωνε την πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Κανείς όμως δεν ξέρει πόσο καιρό μπορεί να πάρει. Ο υψηλότερος πληθωρισμός έχει διατηρηθεί πολύ περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι. Και ο πληθωρισμός εξαπλώνεται πολύ πέρα από είδη όπως οι συσκευές και τα καινούργια και μεταχειρισμένα οχήματα που επηρεάζονται άμεσα από την πανδημία.

«Η υπέρβαση του πληθωρισμού πιθανότατα θα επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε ερευνητικό σημείωμα την Κυριακή.

Οπως αναφέρει η «WSJ», η Λόρα Ρόσνερ-Γουόρμπαρτον (Laura Rosner-Warburton), ανώτερη οικονομολόγος της MacroPolicy Perspectives, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια εξάμηνη περίοδο ασυνήθιστα υψηλού πληθωρισμού.

«Πιστεύω ότι προχωράμε σε μια νέα φάση όπου ο πληθωρισμός είναι ευρύτερος και όπου τα πράγματα θα γίνουν λίγο πιο έντονα», είπε. «Μέρος αυτού αντικατοπτρίζει ότι τα σημεία συμφόρησης (της εφοδιαστικής αλυσίδας) δεν επιλύονται κατά την περίοδο των εορτών, όταν γίνονται πολλές αγορές, και ότι η Οικονομία πηγαίνει πολύ καλά, επομένως υπάρχει μεγάλη ζήτηση».

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve παρακολουθούν στενά τα μέτρα για τον πληθωρισμό για να μετρήσουν εάν η πρόσφατη άνοδος των τιμών θα είναι προσωρινή ή διαρκής. Ενας τέτοιος παράγοντας είναι οι προσδοκίες των καταναλωτών για μελλοντικό πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί αυτοεκπληρούμενος, καθώς τα νοικοκυριά είναι πιο πιθανό να ζητήσουν υψηλότερους μισθούς και να αποδεχτούν υψηλότερες τιμές εν αναμονή μεγαλύτερης μελλοντικής αύξησης των τιμών.

Πηγή: “AP”, “Wall Street Journal”, E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου