Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Τουρκία – Το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας ονομάζεται «Αλπαρσλάν» – Παραπέμπει σε έναν ακόμη σφαγέα

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου, 2021

Ποιoς ήταν ο Σελτζούκος «Αλπ Αρσλάν»

Το όνομα του νέου 4ου γεωτρύπανου της Τουρκίας αποκαλύπτει σήμερα η «Γενί Σαφάκ».

Θα είναι «Αλπαρσλάν», από το όνομα του σουλτάνου, που νίκησε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, η οποία θεωρείται η πρώτη νίκη των Σελτζούκων/Τούρκων ενάντια στη Δύση.

«Το καλύτερο γεωτρύπανο στον κόσμο θα ονομαστεί «Αλπαρσλάν» είναι ο τίτλος της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας, σύμφωνα με το sigmalive, που αναφέρει επίσης ότι το 4ο γεωτρύπανο, που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, θα παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Με πλήρωμα 200 ατόμων, το πλοίο έχει μήκος 238 μέτρα, πλάτος 41,7 μέτρα και βάθος 18,9 μέτρα. Αποτελείται από δύο κατάρτια ύψους 65 μέτρων με ανυψωτική ικανότητα 1.750 τόνων. Το γεωτρύπανο 7ης γενιάς μπορεί να πραγματοποιεί γεώτρηση ακόμη και σε μήκος κύματος 7,3 μέτρων.

Ποιός είναι

Πηγή εικόνας sigmalive

Ο Αλπ Αρσλάν ή Μουχάμμαντ ιμπν Νταούντ ήταν ο δεύτερος στη διαδοχή Σουλτάνος της Μεγάλης Σελτζουκικής Αυτοκρατορίας στην Περσία και το Ιράκ (1063 – 1072). Θεωρειται από τους Τούρκους μια ημαντική προσωπικότητα που προσπάθησε να αναζωογονήσει την Ισλαμική διακυβέρνηση στο Χαλιφάτο των Αββασιδών.

Ο Αλπ Αρσλάν ήταν γιος του Σαγκρί-Μπεγκ, εγγονός του Μιχαήλ ιμπν Σελτζούκ και δισέγγονος του Σελτζούκ του επώνυμου γενάρχη της δυναστείας των Σελτζούκων. Επέκτεινε σημαντικά την αυτοκρατορία του και την ισχύ του με μεγάλες νίκες απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους, με την νίκη του απέναντι στην Βυζαντινή αυτοκρατορία στη Μάχη του Μαντζικέρτ (1071) κατοχύρωσε την κυριαρχία του στην Ανατολή. Οι νίκες του έδωσαν τον τίτλο «Αλπ Αρσλάν» που μεταφράζεται «ηρωικό λιοντάρι».

Προχώρησε σε εκστρατεία με στόχο να κατακτήσει την Καισάρεια την πρωτεύουσα στην Καππαδοκία, σαν αρχηγός του Τουρκικού ιππικού διέσχισε τον Ευφράτη και επιτέθηκε στην πόλη. Με τον βεζίρη Νιζάμ αλ-Μουλκ βάδισε κατόπιν στην Αρμενία και την Γεωργία τις οποίες κατέκτησε με άγρια βία και λεηλασίες.

Ακολούθως νίκησε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, η οποία θεωρείται η πρώτη νίκη των Σελτζούκων/Τούρκων ενάντια στη Δύση.

Μπαρμπαρός,  Ορούτς Ρέις,  Πορθητής και οι… άλλοι

Οπως υπενθυμίζει η ίδια πηγή, το πρώτο  πλοίο που έγινε γνωστό τα τελευταία χρόνια είναι το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός  που ήταν ο  σημαντικότερος πειρατής της περιόδου της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος των Τούρκων είναι το Ορούτς Ρέις. Πήρε το όνομα του από τον ομώνυμο πειρατή που ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Μπαρμπαρόσα.

Το πρώτο γεωτρύπανο που προμηθεύτηκε η Τουρκία έδωσε το όνομα Fatih-Πορθητής από τον Μωάμεθ τον Β.

Το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο έχει το όνομα Yavuz, που ήταν το ψευδώνυμο του Σουλτάνου Σελίμ του Β’.

Το τρίτο γεωτρύπανο έχει το όνομα Kanuni (Νομοθέτης) προς τιμή του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου