Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Με πολλαπλό μυέλωμα διαγνώστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη

 Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Ευρωκίνηση

Η Ντόρα Μπακογιάννη. (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)


ΑΘΗΝΑ. Συγκίνηση αλλά και κύμα συμπαράστασης έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της Ντόρας Μπακογιάννη ότι η ίδια διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα, μια μορφή καρκίνου.

«Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με πολλαπλό μυέλωμα στην Ελλάδα. Ενας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη σε σχετική της ανάρτηση χθες το μεσημέρι στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσθέσει: «Πολλαπλό μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση για την πορεία της νόσου».

Στην ίδια ανάρτηση, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα βγει νικήτρια από τη μάχη, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας και στους άλλους πάσχοντες από την ίδια ασθένεια.

Η ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη:

«Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με πολλαπλό μυέλωμα στην Ελλάδα. Ενας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ. Πολλαπλό μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση για την πορεία της νόσου. Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο. Αυτό που δεν ελέγχεις, αυτό που σου ’ρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αυτό σε τρομάζει περισσότερο. Και σε τρομάζει, όχι μόνο για σένα, αλλά για όσους αγαπάς και σ’ αγαπούν. Ωστόσο η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται. Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου. Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου. Στους άλλους 499, ένα έχω να πω: αυτή είναι μια ασθένεια με την οποία μαθαίνεις να ζεις. Παράλληλα. Ταυτόχρονα. Είναι άλλη μια συνθήκη, άλλο ένα θέμα στην καθημερινότητα. Δεν είναι κάτι παραπάνω. Δεν θα λιποψυχήσουμε. Δεν θ’ αλλάξουμε. Πιστεύω ότι σας χρωστούσα την αλήθεια. Δεν είμαι άλλωστε το είδος του ανθρώπου που κρύβεται. Είμαι στα χέρια εξαιρετικών γιατρών που έχει η χώρα μας και νιώθω αποφασισμένη για αυτή τη νίκη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον».

Κύματα συμπαράστασης

Η γνωστοποίηση από την κ. Μπακογιάννη του προβλήματος της υγείας της προκάλεσε αμέσως κύματα συμπαράστασης προς εκείνη. Πολιτικοί από όλες τις παρατάξεις, αλλά και απλοί πολίτες, της έστειλαν ευχές να είναι όλα περαστικά.

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα

Το πολλαπλό μυέλωμα (αλλιώς αποκαλούμενο και πλασμοκύτωμα ή ασθένεια του Kahler) είναι μια κακοήθης μετατροπή των πλασματοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών που παράγουν αντισώματα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αιματολογικό καρκίνο.

Οταν τα πλασματοκύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά κύτταρα και πολλαπλασιάζονται, τότε ονομάζονται μυελωματικά κύτταρα.

Ο φυσιολογικός μυελός των οστών παράγει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία εξελίσσονται σε υγιή κύτταρα του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Οταν δημιουργείται μια συσσώρευση μυελωματικών κυττάρων, αυτή μπορεί να ξεπεράσει την παραγωγή υγιών κυττάρων δημιουργώντας οστική βλάβη, όπως επίσης και χαμηλές τιμές κυττάρων του αίματος. Η συγκέντρωση μυελωματικών κυττάρων σε διάφορες περιοχές ονομάζεται πολλαπλούν μυέλωμα.

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος μπορεί να ποικίλλουν και, στην αρχή της νόσου, μπορεί να μην υπάρχει κανένα.

Οταν εμφανιστούν, μπορεί να είναι:

Πόνος στα οστά, ειδικά στη σπονδυλική στήλη ή στο στήθος, ναυτία, δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, ψυχική ομίχλη ή σύγχυση, κούραση, συχνές λοιμώξεις, απώλεια βάρους, αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια, υπερβολική δίψα.

Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι είναι αυτό που προκαλεί το μυέλωμα.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι το μυέλωμα ξεκινά με ένα ανώμαλο κύτταρο πλάσματος στον μυελό των οστών (τον μαλακό ιστό που παράγει αίμα και υπάρχει στο κέντρο των περισσότερων οστών). Τα ανώμαλα κύτταρα πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

Επειδή τα καρκινικά κύτταρα δεν ωριμάζουν και στη συνέχεια πεθαίνουν όπως τα φυσιολογικά κύτταρα, συσσωρεύονται και, εν τέλει, κατακλύζουν την παραγωγή υγιών κυττάρων. Στον μυελό των οστών, τα κύτταρα μυελώματος γίνονται περισσότερα από τα υγιή λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε κόπωση και αδυναμία καταπολέμησης λοιμώξεων.

Τα κύτταρα μυελώματος συνεχίζουν να προσπαθούν να παράγουν αντισώματα, όπως κάνουν τα υγιή κύτταρα πλάσματος, αλλά παράγουν ανώμαλα αντισώματα που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός. Αντ’ αυτού, τα ανώμαλα αντισώματα (μονοκλωνικές πρωτεΐνες ή πρωτεΐνες Μ) συσσωρεύονται στο σώμα και προκαλούν προβλήματα, όπως βλάβη στους νεφρούς. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα οστά που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Πιθανές επιπλοκές

Συχνές λοιμώξεις: Τα κύτταρα μυελώματος αναστέλλουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Προβλήματα οστών: Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί επίσης να επηρεάσει τα οστά σας, οδηγώντας σε πόνο στα οστά, αραίωση των οστών και κατάγματα.

Μειωμένη νεφρική λειτουργία: Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη νεφρική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας. Τα υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα που σχετίζονται με τη διάβρωση των οστών μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν τα απόβλητα του αίματος. Οι πρωτεΐνες που παράγονται από τα κύτταρα μυελώματος μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια προβλήματα.

Χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία): Καθώς τα κύτταρα μυελώματος ξεπερνούν σε αριθμό τα φυσιολογικά κύτταρα αίματος, το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία και άλλα προβλήματα αίματος. 

Εθνικός Κήρυξ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου