Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Ενεργειακή κρίση κατακλύζει τον Κόσμο με δυνητικά σοβαρές συνέπειες

 Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, 2021

Αssociated Press

Βυτιοφόρο καυσίμων βγαίνει από την αποθήκη πετρελαίου Buncefield κοντά στο Hemel Hempstead της Αγγλίας, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου. (AP Photo/Frank Augstein)


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Η Ενέργεια είναι τόσο δύσκολη αυτή τη στιγμή που ορισμένες επαρχίες της Κίνας κάνουν περικοπές στον ηλεκτρισμό, οι Ευρωπαίοι πληρώνουν υψηλές τιμές για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στην Ινδία βρίσκονται στα πρόθυρα εξάντλησης του άνθρακα και η μέση τιμή ενός γαλονιού κανονικής βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στα $3,25 την Παρασκευή - από $1,72 τον Απρίλιο.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν για μια διάσκεψη-ορόσημο για την κλιματική αλλαγή, η ξαφνική ενεργειακή κρίση που πλήττει τον Κόσμο απειλεί ήδη τις αλυσίδες εφοδιασμού, προκαλώντας γεωπολιτικές εντάσεις και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν ο κόσμος είναι έτοιμος για την επανάσταση της πράσινης ενέργειας όταν έχει πρόβλημα να τροφοδοτηθεί αυτή τη στιγμή.

Η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημική ύφεση κρύβεται πίσω από την κρίση, που έρχεται μετά από ένα χρόνο περιορισμού στην εξόρυξη άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν έναν ασυνήθιστα κρύο χειμώνα στην Ευρώπη που εξάντλησε τα αποθέματα, μια σειρά από τυφώνες που ανάγκασαν το κλείσιμο των διυλιστηρίων πετρελαίου του Κόλπου, μια κακή εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας που οδήγησαν το Πεκίνο να σταματήσει την εισαγωγή άνθρακα από το Down Under και μια παρατεταμένη ηρεμία πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα που έχει περιορίσει απότομα την παραγωγή ανεμογεννητριών που παράγουν ηλεκτρισμό.

«Εξαπλώνεται από τη μία αγορά Ενέργειας στην άλλη», δήλωσε ο Ντάνιελ Γιέρτζιν (Daniel Yergin), συγγραφέας του «The New Map: Energy, Climate, and the Clash of Nations».

«Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λάβουν επιδοτήσεις για να αποφύγουν μια τεράστια πολιτική αντίδραση», δήλωσε ο Γιέρτζιν. «Υπάρχει ένα διάχυτο άγχος για το τι μπορεί να συμβεί ή όχι αυτό το χειμώνα, επειδή δεν έχουμε κανέναν έλεγχο σε κάτι, που είναι ο καιρός».

Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στη Γλασκώβη της Σκωτίας, στο τέλος του μήνα για μια διάσκεψη για το κλίμα, οι υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λένε ότι η κρίση δείχνει την ανάγκη να απομακρυνθούμε περισσότερο από τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, καθώς οι τιμές αυτών των προϊόντων αυξάνονται. Οι επικριτές τους υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο - ότι ο άνεμος και ο ήλιος έχουν δοκιμαστεί και εμφανίστηκαν λίγοι. Οι αναλυτές ανησυχούν επίσης ότι οι ελλείψεις και οι υψηλές τιμές παγκοσμίως θα επηρεάσουν σοβαρά την οικονομική ανάκαμψη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ως παραγωγός Ενέργειας έχουν γλιτώσει από τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης, ακόμη και όταν οι τιμές της βενζίνης έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, η υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ (Jennifer Granholm) πρότεινε την Τετάρτη η κυβέρνηση Μπάιντεν να πουλήσει μέρος του στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου της χώρας ή να απαγορεύσει εξαγωγές αργού πετρελαίου.

Οι αναλυτές Ενέργειας προειδοποίησαν ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να είναι αυτοκαταστροφικές και την Πέμπτη το υπουργείο έκανε πίσω.

«Το υπ. Ενέργειας συνεχίζει να παρακολουθεί τον παγκόσμιο εφοδιασμό στην αγορά Ενέργειας και θα συνεργαστεί με τους συνεργάτες της υπηρεσίας μας για να καθορίσει εάν και πότε χρειάζονται ενέργειες», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ενας ηγέτης που φαίνεται να βλέπει μια ευκαιρία στην κρίση είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου η χώρα συχνά αξιοποιεί τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα ως μόχλευση σε περιόδους ενεργειακού στρες.

 Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου